Geçmişten Günümüze Yüzüklerin Efendisi Oyun Serisi
Yarattığı benzersiz evrenle edebiyat dünyasının kuşkusuz en önemli isimlerinden birine dönüşen J. R. R. Tolkien’in “Yüzüklerin Efendisi” eseri, oyun dünyasına da ilham kaynağı oldu, olmaya da devam ediyor. Henüz dijital oyunların emekleme aşamasında olduğu yıllarda oyun tutkunlarıyla buluşmaya başlayan Yüzüklerin Efendisi temalı oyunların sayısı, bugün onlarla ifade ediliyor. Peki, 1980’li yıllardan itibaren hangi yapımlar, oyun dünyasında büyük yankı uyandırdı? Gelin, geçmişten günümüze Yüzüklerin Efendisi oyunlarından bazılarına kısaca bakalım.
The Hobbit (1982)
Grafik etkileşimli kurgu formundaki ilk Yüzüklerin Efendisi oyunu olan The Hobbit, aynı isimli kitaba dayanan kurgusuyla yayımlandığı dönem büyük ses getirdi. Beam Software tarafından geliştirilen ve o yıllardaki platformlara çıkan The Hobbit, çıktığı yılın ertesi sene Altın Joystick Ödülü’ne layık görüldü.
Lord of the Rings: Game One (1985)
Yüzük Kardeşliği kitabından hareketle hazırlanan ve The Hobbit oyununun devamı niteliğinde olan Lord of the Rings: Game One, yine Beam Software imzası taşıyordu.
The Shadows of Mordor (1987)
Game One’ın devamı yapısındaki The Shadows of Mordor, Yüzüklerin Efendisi hikâyesinin ikinci bölümünü kendine konu ediniyordu. Oyun, dönemin teknik imkânsızlıkları nedeniyle olumsuz eleştiriler alsa da türün gerekliliklerini yerine getirmesiyle de takdir topladı.
War in Middle-earth (1988)
Grafik etkileşimli kurgudan gerçek zamanlı stratejiye adım atan serinin, tür bazında ilk oyunu War in Middle-earth oldu. Orta Dünya konseptine ve hikâyesine sadık kalarak GZS elementlerini başarıyla sunan yapım, genel hatlarıyla beğenildi.
The Crack of Doom (1989)
Oyuncuları, Hüküm Dağı ve dolayısıyla Mordor’a yeniden davet eden grafik etkileşimli kurgu türündeki yapım, Avrupa hariç dünyanın diğer bölgelerindeki tüm oyuncuların beğenisine sunuldu.
J.R.R. Tolkien’s The Lord of the Rings, Vol. I (1990)
Bugün adı saygıyla anılan Brian Fargo’nun başında bulunduğu Interplay Productions tarafından geliştirilen rol yapma türündeki oyun, türe ilgi duymayan oyuncuları bile cezbetti. Frodo Baggins’in yönetildiği oyun, grafiklerinden müziklerine kadar her noktasıyla beğenildi.
R. R. Tolkien’s Riders of Rohan (1991)
Oyun dünyasına bambaşka fikrî mülkler kazandıran Japonya merkezli Konami’nin yayımladığı yapım strateji türündeydi. Etkileşim tarafında bazı sınırlandırmaları olmasına karşın oyun topluluklarının ilgisini çeken oyun, Tolkien kitaplarına sıkı sıkıya bağlıydı.
J.R.R. Tolkien’s The Lord of the Rings, Vol. II: The Two Towers (1992)
Önceki oyunla yapısal bakımdan benzerlikler gösteren ve onun sonlandığı noktanın biraz öncesinden devam eden yapım, karakter bazında farklı yolculuklardan oluşuyordu. Anlatı derinliğiyle eleştirmenlerin takdirini kazanan oyun, serinin efsane yapımları arasına adını yazdırdı.
J.R.R. Tolkien’s The Lord of the Rings, Volume 1 (1994)
1990’lı yıllarda hemen her oyuncunun evinde bulunabilen SNES platformunda yayımlanan oyun, Interplay’in geliştirdiği en başarılı yapımlardan biriydi. SNES konsolunun teknik kısıtlamaları nedeniyle bazı eleştiriler alsa da hikâye işlenişinin doyuruculuğu, oyunu başarılı kıldı.
1982 ile 1994 yılları arasında yayımlanan bu dokuz oyunla, Yüzüklerin Efendisi oyun serisinin iki boyutlu çağı tamamlanmış oldu. Peter Jackson’ın Yüzüklerin Efendisi’ni beyaz perdeye taşımasından önce 2000’li yılların başlarında birkaç Yüzüklerin Efendisi temalı üç boyutlu oyun yayımlandı ancak maalesef bu oyunların birçoğu vasattı. Bu nedenle listeye devam edeceğimiz oyunlar, sinema filmi ve televizyon dizilerinden hareketle hazırlanan yapımlar olacak.
The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)
Beyaz perdeye olanca ihtişamıyla konuk olan Yüzüklerin Efendisi’nin sinema filmi temelli ilk oyunu The Two Towers; aksiyon, hack&slash türünün başarılı örneklerinden biriydi. Tek kişilik oyuncu deneyimine odaklanan yapım, sinema filminde oynayan oyuncuların seslendirmeleriyle zenginlik kazanmıştı.
The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
Önceki oyunla aynı türe sahip olan ancak bu defa çok oyunculu modla güçlendirilerek konsol oyuncularının yüzünü güldüren The Return of the King, filmdeki kritik sahnelerin yeniden canlandırılması temeline oturuyordu. Böylece oyuncular kendilerini sinema filminin alternatif sahnelerinde gibi hissedebiliyordu.
The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth (2004)
2004 yılını bir başka hitle devam ettiren seri, bu defa oyunculara harikulade bir gerçek zamanlı strateji oyunu hediye etti. Etkileyici oynanışı ve dönemine göre iyi grafiklerinin yanı sıra orijinal üçlemenin filminin müziklerini hazırlayan Howard Shore imzası taşıyan müzikler de yine oyunda kendine yer bulmuştu. Yapımın hayranları, resmî olmayan sunucularda hâlâ çetin savaşlara devam ediyor.
The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth II (2006)
Çok sevilen oyunların devam yapımları, her zaman önceki kadar ses getirmez ama bir önceki strateji oyununu, yepyeni dinamiklerle şekillendiren EA, Tolkien eserlerini biraz esneterek bu oyunu eğlenceli hâle getirdi. İyi ve Kötü seferlerde oyuncuya ayrı bir serbesti kazandıran yapım, gerek satış sayısı gerekse puanlarıyla zirveye oynamıştı.
Lego The Lord of the Rings (2012)
Yüzüklerin Efendisi temalı oyun yayın haklarının Electronic Arts’tan Warner Bros.’a devredilmesi süresince hazırlanan ve ortalama puanlar alan yapımların ardından çok sevilen Lego serisi oyunların, bir de Yüzüklerin Efendisi versiyonu geliştirildi. Eğlenceli ve esprili yapısıyla büyük beğeni kazanan oyun, aksiyon macera tutkunlarının favorisine dönüştü.
Lego The Hobbit (2014)
Bu defa rotayı The Hobbit filmine kıran geliştiriciler, Lego parçacıklarından devasa bir evren yarattı. Filmdeki maceraların Lego evrenindeki yansımasını ele alan oyun, etkileyici haritaları ve benzersiz eğlencesiyle dikkat çekmişti.
Middle-earth: Shadow of Mordor (2014)
Monolith Productions tarafından geliştirilen yapım, bir aksiyon macera oyunuydu. Talion adlı karakterin başrolde olduğu oyun, türe yenilik kazandıran birçok elementi bünyesinde bulunduruyordu.
Middle-earth: Shadow of War (2017)
2014 çıkışlı oyunla tutan formülü biraz geliştirerek yeniden oyuncularla buluşturan Monolith, beklediği başarıyı elde etmekle kalmadı, aynı zamanda Yüzüklerin Efendisi oyun serisini kendi yarattığı kulvarda genişletmeyi de başardı.
Yüzüklerin Efendisi serisindeki efsanevi maceraları en iyi grafik ve performans ile deneyimlemek için güçlü bir bilgisayara ihtiyacınız var. İşte burada Monster Notebook’un Abra, Tulpar ve Semruk serileri gibi yüksek performanslı oyun bilgisayarları devreye giriyor. Bu seriler, serinin oyunlarını en yüksek ayarlarda sorunsuz ve akıcı bir şekilde çalıştırarak, Orta Dünya’nın büyülü atmosferini tam anlamıyla yaşamanıza olanak tanır. Monster Notebook ile Yüzüklerin Efendisi’nin her köşesini keşfedin!
Yüzüklerin Efendisi Oyun Serisi Hakkında Merak Edilenler
Yüzüklerin Efendisi oyunu hangi sıra ile oynanır?
- Yüzüklerin Efendisi oyunlarını oynama sırası genellikle çıkış tarihine göre takip edilir: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, The Lord of the Rings: The Two Towers, The Lord of the Rings: The Return of the King, The Lord of the Rings: War in the North, Middle-earth: Shadow of Mordor, Middle-earth: Shadow of War.
Yüzüklerin Efendisi oyununun kaç serisi var?
- Yüzüklerin Efendisi serisine ait ana oyunlar toplamda altı tanedir: The Fellowship of the Ring, The Two Towers, The Return of the King, War in the North, Shadow of Mordor, ve Shadow of War.
Yüzüklerin Efendisi son oyunu hangisi?
- Yüzüklerin Efendisi serisinin son oyunu “Middle-earth: Shadow of War” olup 2017 yılında çıkmıştır.
Yüzüklerin Efendisi oyunu orijinal kaç saatte bitirilir?
- Yüzüklerin Efendisi oyunlarının bitirme süresi oyundan oyuna değişir. Örneğin, Middle-earth: Shadow of Mordor yaklaşık 15-20 saat sürerken, Shadow of War ana hikaye yaklaşık 20-25 saatte tamamlanabilir. Ancak yan görevler ve keşiflerle bu süreler uzayabilir.