Ghosts of Tsushima: Director’s Cut Sistem Gereksinimleri
Tamamen kurgudan ibaret olmayıp anlatısının içine tarihî gerçekleri de yediren yapımların sayısı gün geçtikçe artıyor ve Japon tarihine ışık tutan oyunlara, kısa süre önce PC’yi ziyaret eden Ghost of Tsushima Director’s Cut ile bir yenisi ekleniyor. Kendisinden ve hikâyesinden Monster Notebook Blog sayfasında yayımlanan yazımızda bahsettiğimiz yapım, orijinal platformuna çıkışının üzerinden epey zaman geçmesine rağmen güncel sistemleri bile yormaktan çekinmiyor. Özellikle 4K (2160p) çözünürlük hedefli oyun oynamak isteyenler, yapımın muhteşem grafiklerine hayranlık duyarken ekran kartlarının ne kadar zorlu anlar yaşadığına tanıklık ediyorlar. Peki, oyunun sistem gereksinimleri ne durumda? Önce listemize minimum ve önerilen sistem gereksinimlerine bakalım, peşinden, Sucker Punch’ın sunduğu resmî tabloyu aktaralım, ardından yorumlarımızı paylaşalım.
Ghost of Tsushima Director’s Cut Minimum Sistem Gereksinimleri
- İşletim sistemi: Microsoft Windows 10 (64-bit)
- İşlemci: Intel Core i3-7100 ya da AMD Ryzen 3 1200
- Bellek: 8 GB
- Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 960 (4 GB) veya AMD Radeon RX 5500 XT (8 GB)
- Depolama: 75 GB (SSD öneriliyor)
Ghost of Tsushima Director’s Cut Önerilen Sistem Gereksinimleri
- İşletim sistemi: Microsoft Windows 10 (64-bit)
- İşlemci: Intel Core i5-8600 ya da AMD Ryzen 5 3600
- Bellek: 16 GB
- Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX 2060 (6 GB) veya AMD Radeon RX 5600 XT (6 GB)
- Depolama: 75 GB (SSD gerekli)
Windows 10 İşletim Sistemi Oyun İçin Yeterli
Birçok güncel oyun, inşa edildiği oyun motorlarının da etkisiyle en güncel işletim sistemlerinde çalıştırılabilirken geliştiricisi Sucker Punch’ın kendi hazırladığı oyun motoruyla hayat bulan Ghost of Tsushima, 64-bit Windows 10 işletim sisteminde sorunsuz şekilde oynanabiliyor.
İşlemci Kullanımı Yüksek Değil ama
Açık dünya prensibiyle hazırlanan yapım, benzeri oyunların aksine işlemci kullanımı noktasında epey mütevazı davranıyor. Script/betik tabanlı sahnelerde ve çok sayıda NPC’nin yer aldığı kaotik anlarda işlemci kullanımı yükselse de özellikle önerilen sistem gereksinimleri listesinde belirtilen işlemciler, bu yükün altından kalkıyor. Tabii oyuna ve sürücülere gelen güncellemeler neticesinde zaman zaman karşılaşacağınız “Gölgelendiriciler Derleniyor” işleminin sizi uzun uzun bekletmemesi için güçlü bir işlemci kullanmak isteyebilirsiniz.
Bellek Kullanımı Beklediğinizin Üzerinde Olabilir
Az önce belirttiğimiz gibi bir “sürprizli” olay olmadığı müddetçe sistem bileşenleri, özellikle de bellek/RAM, belirli bir oranda kullanılıyor fakat bu belirli oran, en sakin anlarda bile minimum sistem gereksinimleri listesinde belirtilen orana yaklaşabiliyor. Oyunda biraz ilerleme kaydettikten sonra, açık dünyada kendi hâlinizde dolaştığınızda bile oyunun tek başına bellek kullanımı, en yüksek grafik detay seviyesinde ve 1440p çözünürlükte, Windows Görev Yöneticisi üzerinden takip ettiğimiz kadarıyla 6 GB seviyesine yaklaşıyor. Bir de civcivli anlarda yaşanabilecekleri göz önüne aldığınızda bu değerin çok daha artacağını tahmin edebilirsiniz. Buradan hareketle sisteminizde en azından 16 GB RAM bulunması hem bu oyun için hem de güncel diğer oyunlar için yararlı olur.
DLSS 3.0 İmkânlarından En İyi Şekilde Yararlanabileceğiniz -Şimdilik- Tek Oyun
2020 yılının yaz aylarında çıkan ve geliştirilme süreci 2014 yılına kadar uzanan Ghost of Tsushima, normal şartlarda yaşını belli etmesini beklediğimiz bir oyun olmasına karşın detaylı karakter modellemeleri, yüksek çözünürlüklü dokuları ve güncel grafik teknolojilerini tek çatı altında toplaması, onu, çok iyi görünen bir yapım hâline getiriyor. Bunun ekran kartı cephesindeki iz düşümü ise yoğun kullanım şeklinde oluyor. Neyse ki yayıncı, NVIDIA ile sıkı bir çalışma içinde oyunu Nixxes aracılığıyla port ettirmiş durumda, bu sayede oyunda DLSS 3 kare oluşturma teknolojisini, DLSS 2 özelliklerini etkinleştirmeden bile çalıştırmak mümkün. Bu, şu anlama geliyor, oyunu doğal ekran çözünürlüğünde, GeForce RTX 40 serisi bir ekran kartıyla normalden iki kata kadar artan bir kare/saniye değeriyle oynayabiliyorsunuz.
Suşima’nın Hayaleti İçin SSD’lerinizi Hazırlayın
2024 yılının sonlarına doğru yaklaşırken mekanik disk kullanan kaç oyuncu kaldığı meçhul ama SSD’lerin oyunların yükleme sürelerini epey düşürdüğünü kendi deneyimlerimizden hareketle biliyoruz. Bu noktada oyunun, minimum grafik detay seviyesinde de en yüksek grafik detay seviyesinde de SSD ile oynanması öneriliyor. Sistem gereksinim listelerinde depolama için 75 GB gerektiği belirtilmiş olsa da oyun, diskte 55 GB civarı bir alana sığıyor, aklınızda bulunsun.
Jin Sakai’nin, Şimura Bey’i tutsaklıktan kurtarma ve Suşima’yı Moğollardan arındırma macerasına siz de epik görseller eşliğinde tanıklık etmek istiyorsanız, yapmanız gereken, bütçenize ve gereksinimlerinize uygun bir “canavar” seçmek. Monster tarafından geliştirilen; Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarları, en güncel oyunları, kusursuz şekilde oynamanızı sağlayacak.
Ghost of Tsushima Director’s Cut Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Ghost of Tsushima Director’s Cut farkı ne?
- Ghost of Tsushima Director’s Cut, orijinal oyuna ek olarak “Iki Adası” genişleme paketini ve bazı teknik iyileştirmeleri içerir. PS5 sürümünde daha iyi görsel efektler, 3D ses ve DualSense desteği sunar.
Ghost of Tsushima Director’s Cut kaç GB?
- Ghost of Tsushima Director’s Cut, PS4 için yaklaşık 60 GB, PS5 için ise yaklaşık 70-80 GB arasında yer kaplar. Güncellemelerle bu boyut artabilir.
Ghost of Tsushima Director’s Cut kaç saat?
- Oyunun ana hikâyesi 25-30 saat sürerken, Director’s Cut içeriği ile birlikte toplamda 40-50 saate kadar oynanış süresi sunar.
Ghost of Tsushima İngilizce mi Japonca mı?
- Oyun hem İngilizce hem de Japonca seslendirme seçenekleri sunar. Oyuncular tercihlerine göre bu diller arasında seçim yapabilirler.
Ghost of Tsushima Director’s Cut açık dünya mı?
- Evet, Ghost of Tsushima Director’s Cut tamamen açık dünya bir oyundur. Oyuncular, Tsushima Adası’nı özgürce keşfedebilirler.