GTA 6 Fiyatı Oyun Dünyasını Nasıl Etkileyecek?

Monster Notebook  22 Ağustos 2024

HaberlerOyun

O gün, diğer günlerden çok farklıydı. Her gün baktığımız arayüz, o gün gözümüze daha bir güzel görünüyordu; hem nasıl görünmesin, arayüzde Ata’mızın görseliyle birlikte harika bir müjde de vardı: “Steam artık Türk lirası ile fiyatlandırıldı.”

steam fiyatlandırma

Evet, bundan yaklaşık 10 yıl öncesi, dün gibi aklımızda ve o gün yaşadığımız sevinci unutmamız mümkün değil. Oyun kütüphanemizi tıka basa doldurmamızı sağlayan Steam’in TL kuru ile satış yapması süreci, “Her güzel şeyin bir sonu vardır.” prensibine de uygun olacak şekilde ve ülkemizin ekonomik koşullarının pek de iyi yönlü seyretmemesinden ötürü geçtiğimiz yılın sonlarında durduruldu. Ülkemiz; Bahreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Umman, Filistin, Yemen, Cezayir, Libya, Fas, Tunus ve Sudan ülkelerinin yanına alınarak MENA-USD bölgesine çekildi ve artık fiyatlandırmalar, bu şekilde gerçekleştiriliyor.

Tabii Türk oyuncuları için olumsuzluklar bununla da sınırlı kalmadı.

Resmî olarak Türkiye’den çekilmeyeceğini açıklasa da Türkiye’deki faaliyetlerinde “optimizasyon” yapan ve maalesef oyun fiyatlandırması konusunda ülkemizi, Sony Interactive Entertainment Europe (SIEE) kararlarına muhatap kılan Sony, PlayStation oyun fiyatlarının, euro üzerinden fiyatlandırılması sonucuyla bizleri baş başa bırakıyor. Kısacası, bir PlayStation oyununun Avrupa fiyatı kaç euro ise bunun bize maliyeti, oyun fiyatı x Türkiye için baz alınan güncel euro kuru şeklinde oluyor. Bu yazıyı ağustos ayının başlarında hazırlıyoruz ve PlayStation Store tarafından baz alınan euro kuru, 36 TL.

Yazı için PlayStation Store üzerinden aldığımız ekran görüntüsündeki ilk oyun, NBA 2K25 Hall of Fame Edition. Fiyatı, 5.399 TL olarak görünüyor ki yurt dışı satış fiyatı 150 euro olan bu oyunun, Türkiye fiyatının 5.399 TL olması, az önceki euro kuru hesabımızın doğru olduğunu gösteriyor. Tabii bu, şimdilik 36 TL’de kalan bir kur ve ufak kur oynamaları bile PlayStation cephesindeki oyunlara, fiyat artışı olarak yansıyor.

Peki, konumuz Grand Theft Auto VI (GTA 6) iken biz neden konuyu bir şekilde Sony ve PlayStation oyun fiyatları çevresinde dolaştırıyoruz?

Gelin, önce iyi haberi verelim.

Bu yazının hazırlandığı gün itibarıyla Rockstar Games’in çatı şirketi Take Two’nun yol haritası ortaya çıktı ve Grand Theft Auto VI’nın 2025 sonbaharında çıkış yapacağı kesinleşti:

gta 6 fiyatlar

Şimdi kötü habere gelelim.

Paylaştığımız tablodan da görebileceğiniz üzere GTA 6, PlayStation 5 ve Xbox Series X ve S konsollarına çıkacak. Bu noktada anımsatmamız gerekiyor ki güncel ve popüler oyunlarda PlayStation ile Xbox oyun fiyatlandırmaları arasında büyük bir fark bulunmuyor -Xbox lehine bazı istisnalar olduğunu ekleyelim-. Bunu bir örnekle temellendirecek olursak bu yazının hazırlandığı dönem itibarıyla ön sipariş aşamasında olan Call of Duty: Black Ops 6’nın Kasa Sürümü, PlayStation Store’da 2.799 lira, Xbox tarafında ise standart oyun 1.999 lira, Kasa Sürümü yükseltmesi ise 800 lira; sonuçta Kasa Sürümü’nün Xbox tarafındaki fiyatı da yine 2.799 liraya geliyor.

Bugünün kuru ve ekonomik koşulları çerçevesinde, kendi emeklerini korumaya çalışan ama bu süreçte Türk oyuncusunun içinde bulunduğu ekonomik koşulları maalesef o kadar da umursamayan şirketler, gerçekten çok ama çok yüksek fiyat aralıklarına oyunlarını konumlandırmayı sürdürüyor; bundan sonra görünen de sürdürecekleri yönünde.

İşin Grand Theft Auto VI tarafındaki iz düşümünün de farklı olacağını düşünmüyoruz ve oyunun temel sürümünün, ön siparişe açıldığı dönemde, en iyimser tahminlerimizle 3.000 TL bandında seyredeceğine, muhtemel özel sürümlerinin ise bugün, NBA 2K25 Hall of Fame Edition’ın 150 euro’dan sunulması gibi benzer fiyatlardan karşımıza çıkacağına kesin gözüyle bakıyoruz. Türkiye’deki euro kuru, o dönemde 40 lira ve üzeri değerlerde olursa, yapmamız gereken hesabın ne kadar kolay olduğunu artık biliyorsunuz: 150 x euro kuru.

Yazı boyunca karamsar bir tablo çizmiş olduğumuzun farkındayız ancak Türk oyuncusu için hâlâ Epic Games Store, Amazon Prime Gaming ve daha da önemlisi Game Pass gibi oyuna kolay ulaşım yolları mevcut. GTA 6 çıkana kadar siz de en iyi oyunları oynayıp oyun kültürünüzü geliştirmeyi hedefliyorsanız, Monster imzalı oyun bilgisayarlarından dilediğinizi hemen satın alın ve bir ay bedava Game Pass aboneliğinizi keyifle kullanmaya başlayın.

Paylaş: