Haftalardır Steam’in Zirvesindeki Tek Oyun: Lost Ark
Sürekli “oyun dünyası” şeklinde ifadeler kullansak da bu dünyanın, oyuncuları göz önüne aldığımızda çok da homojen bir yapıya sahip olmadığını biliyoruz. Çok oyunculu yapımlarla ilgilenen batılı oyuncuların gündeminde bambaşka oyunlar varken Uzak Doğu’da oyun mesailerini sürdürenlerin sofralarında çok daha farklı yapımlar bulunabiliyor. Buna belki de en güncel ve iyi örnek, MMORPG (devasa çevrim içi çok oyunculu rol yapma oyunu) türünün iyi temsilcilerinden Lost Ark olacaktır. Şu sıralar Steam istatistiklerini altüst etmekle meşgul olup peşinden yüz binlerce batılı oyuncuyu sürüklese de 2019’da çıkışını Güney Kore’de yapan Lost Ark, Amazon Games’in cesur hamleleri sayesinde Steam gibi mütemadiyen anlık çevrim içi oyuncu rekorları kıran bir platformda ikinci baharını yaşıyor. Güney Kore versiyonundan farklı şekilde baharatı azaltılmış olan yapım, geliştirici ekip Smilegate RPG’nin oyunculardan toplayacağı bildirimlere göre kısa-orta vadede Güney Kore sürümüyle benzer özelliklere kavuşacak tabii. Peki, ortalığı kasıp kavuran ve çıktığından beri anlık oyuncu sayılarıyla Steam’in zirvesine yerleşen Lost Ark da neyin nesi? Gelin, kısaca değerlendirelim.
Lanetli Alev İblisleri’ne Karşı Amansız Bir Mücadele
Oynaması ücretsiz olan Lost Ark’ın hemen başlarında bizleri karşılayan hikâye, Shusire’daki Lanetli Alev İblisleri’nin, Sirius’un benzersiz gücü sayesinde dondurularak hapsedilmesiyle başlıyor. Sebebi küresel ısınma mıdır bilemiyoruz fakat İblisler’i donduran buzullarda, zamanla kırıklar oluşuyor ve Shusire’ın selameti için sonsuza kadar uyumaları hedeflenen İblisler, bir bir uyanıp ölümün gücünü çağırıyor. Uzun süredir buzlar arasında uyku hâlinde olan kötücül güçler ayağa kalkıyor ve on asırlık planlarını uygulamak üzere harekete geçiyor. O kadar da görkemli olmayan bir hikâye anlatımının akabinde oluşturacağımız kahramanla ilgili övgü dolu sözler işitip karakterimizin hangi sınıftan olacağını belirliyoruz. Oyuncuya “kendini özel hissettiren” birkaç sahnenin ardından oyun başlıyor.
Oyunda -şimdilik- tercih edebileceğiniz beş ayrı ana sınıf var. Bu sınıflardan örneğin Suikastçı ve Büyücü, yalnızca kadın karakterli olabilirken Savaşçı ise sadece erkek karakter olarak seçilebiliyor. Dövüş Sanatçısı ve Silahşor sınıfları ise hem kadın hem de erkek karakter şeklinde yapılandırılabiliyor. Oyunun başlarındaki sınıf seçiminin devamında oyun sizden, alt sınıf seçimi yapmanızı da istiyor ve alt sınıfların ne gibi özellikleri bulunduğunu, size detaylı biçimde izah ediyor.
Tok Oynanış ve Görev Çeşitliliği Lost Ark’ın Elini Güçlendiriyor
Bir çırpıda sayılabilecek çok sayıda MMORPG’nin arasından belki sınıf çeşitliliğiyle olmasa da yaratılan karakterin, oyunda karşılaştığı düşmanlara karşı gerçekleştirdiği hamleler, animasyonların doyuruculuğu ve oyuncuların arayıp da zor bulduğu tok oynanış, Lost Ark’ın alametifarikalarından bazıları. Özellikle Savaşçı sınıfından Paladin veya Berserker tercih edildiğinde onlarca mob’a veya açık dünya boss’larına karşı savaşmak, apayrı bir keyif verebiliyor. Tabii oyundaki tüm hünerlerinizi sergilemek için biraz grind yapmanız şart.
Oyunda oluşturduğunuz karakterinizi kısa sürede 50. seviyeye taşımanız büyük önem arz ediyor. Yapımın ana ve yan görevlerini tamamlayarak bu seviyeye birkaç günde yükselmeniz işten bile değil. Lost Ark’ın tadını çıkarmak için karakter seviyesi ve ekipman seviyesinin yüksek olması gerekiyor, aksi durumda diğer oyunculardan geri kalmanız kaçınılmaz. Seviye 50’ye gelmek, belli başlı etkinliklerin ortaya çıkmasını ve bu etkinlikler aracılığıyla ekipmanlarınızı güçlendirmeniz için epey önemli.
Keşfetme Hissi ve Ödüllendirici Oluşu, Lost Ark’ı Zirveye Taşıyor
Sıfırdan bir oyun dünyası yaratma konusunda başarılı iş çıkaran Smilegate RPG’nin Lost Ark’ta son derece geniş bir harita sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Görev yapmak istemeseniz bile yalnızca haritanın ücra köşelerini keşfetmek için dahi yapıma zaman ayırabilirsiniz. Hatta dilerseniz karadaki maceralarınıza denizdeki serüvenlerinizi de ekleyebilirsiniz. Zira oyunda gemiler aracılığıyla seyahat edebilmeniz mümkün.
Lost Ark’ın, meraklı oyuncuları, gerçekleştirdikleri olumlu eylemler karşısında ödüllendirmesi de oyunun bu denli tutmasında etkili rol alıyor. “Bu benim ne işime yarayacak?” demeden toplamaya başladığınız çeşitli meyve tohumları veya eşyalar, belirli bir sayıya ulaştığında size ekstra eşyalar, emrinize amade gemi mürettebatı ve daha nicesi olarak dönebiliyor. Tabii oyunun bir de tek tek gidilip görülesi zindanları var ki buralardan toplanabilecek eşyaların ve burada yaşanacak maceranın da gerçekten haddi hesabı yok.
Unreal Engine 3 ile hazırlanmış olsa da günümüzde göze batmayan grafiklere sahip Lost Ark, oynadıkça derinleşen, derinleştikçe oyuncuyu ekran karşısına kilitleyen, klişe konusunu doyurucu oynanışıyla kapatan etkileyici bir yapım. Eğer MMORPG’lerle aranız ve şu sıralar bolca vaktiniz varsa, daha fazla beklemeyin ve Lost Ark’a adım atın!