Hayal Gücüyle Harmanlanmış En İyi 5 Bağımsız Oyun
En az sizin kadar biz de AAA oyunları seviyor ve onlara epeyce zamanımızı ayırıyoruz. Ancak ne var ki büyük şirketler, fikrî mülk oluşturma konusunda eskisi kadar mahir değiller. Kimi zaman maddi gerekçelerle kimi zamansa yeterince cesaret toplayamamaları nedeniyle bizlere genellikle, seri şeklinde ürettikleri oyunları sunuyorlar. Eskiden olsa buna canımız sıkılabilirdi; ama özellikle Steam’in bağımsız oyun geliştiricilere kapı aralamasıyla başlayan oyun sağanağı, hepimizi fazlasıyla mutlu ediyor. Hele hele karşımıza hayal gücüyle harmanlanmış oyunlar çıkınca, ister istemez “İyi ki oyun oynuyorum.” dediğimiz oluyor. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan bahsettiğimiz hayal gücüyle harmanlanmış en iyi 5 bağımsız oyuna birlikte göz atalım.
Minecraft
Sevin ya da sevmeyin. Oynayın ya da adını görünce koşarak kaçın. Ne yaparsanız yapın, Minecraft, bağımsız oyun dünyasının altın çocuğu hatta altın yumurtlayan tavuğu. Markus “Notch” Persson 2011 yılında bu oyunu yayımlarken yapımın bu denli geniş bir kitle tarafından oynanacağını tahmin edebilir miydi bilinmez; ama bir gerçek var ki Minecraft, hayal gücüyle harmanlanma ifadesinin tam karşılığı bir bağımsız oyun.
Fez
İki boyutlu bir platform oyununda yapabileceklerinizi tamamladığınızda ve bölümde belirgin bir çıkış bulamadığınızda, sahneye farklı bir açıdan bakmalısınız. Fakat size kötü bir haberimiz var; bunu FEZ dışında yapabileceğiniz iki boyutlu başka bir platform oyunu yok. Delilikle dâhilik arasında gidip gelen Phil Fish tarafından dizayn edilen Fez; ezber bozan, şapka kemirten ve yer yer kahkaha attıran harikulade bir sanat eseri.
Cuphead
Konu, platform oyunlarından ve şapka kemirmekten açılmışken Cuphead’i anmamak, onu da bu listeye dâhil etmemek çok büyük bir hata olurdu. 1980’lerin sonu, 1990’ların başında çocuk olanların TV’de seyrettikleri 1930’lar, 1940’lar Walt Disney çizgi filmlerini andıran görselliğe sahip Cuphead, aşırı uçlarda yer alan muhteşem bir oyun. Hem aşırı zor hem de aşırı eğlenceli olan Cuphead’in iki kişi oynanabilmesi de ayrıca güzel. Bu arada, oyunu sakın sesini kısarak oynamayın. Zira, yapımda çok güzel parçalar mevcut.
Bastion
Bugün hemen herkesin Transistor ve Pyre gibi oyunlarla tanıdığı ama ilk oyunlarıyla efsane oyun stüdyolarından biri hâline gelen Supergiant Games’in 2011 çıkışlı oyunu Bastion, hayal gücüyle harmanlanmış yapımlardan. Tepeden tırnağa her yeri elle çizilmiş olan yapımda Kid’i kontrol ediyor, Bastion’da meydana gelen olayların kaynağını araştırıyor ve düşmanları pataklıyoruz.
What Remains of Edith Finch
Gizemli olma iddiası taşıyan oyunların klişelere yer verdiğine, nasıl bir içerik barındırdığını açık etmeyen oyunlarınsa kült statüsüne eriştiğine çoğu kez tanıklık ediyoruz. Sıra dışı ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan hikâye anlatımıyla What Remains of Edith Finch de ikinci gruba giren muhteşem oyunlardan. Bugüne dek oyunu oynamadıysanız, eh, artık oynama vaktiniz geldi.