Helldivers 2 Oyun İncelemesi

Monster Notebook  30 Mart 2024

Oyun

Bir insanın el ve ayak parmaklarının toplamı kadar oyunun geliştirilmesinde kullanılan bir oyun motoruyla hazırlandı. İlk oyunuyla tamamen alakasız bir kamera açısına sahipti. Yine ilk oyunun müdavimleri, ikinci oyunun oynanış fragmanlarını gördükten sonra ikinci oyuna dair tüm beklentilerini çöpe attılar. Yayıncısı Sony, oyunun kapsamlı bir tanıtımını yapmak şöyle dursun, konsollarla PC’ye eş zamanlı olarak çıkararak muhtemel düşük satış beklentisini yükseltmeye çalıştı.

Sonuç?

Hayır hayır, sonuç kesinlikle bir fiyasko değil. Bilakis oyun dünyasının anında klasiklerinden birine dönüştü. Hangi oyundan bahsettiğimizi çok iyi biliyor, belki de oyunda onlarca saati devirdikten sonra oyun için yeni içeriklerin gelmesini heyecanla bekliyorsunuz. Evet, Helldivers 2’den bahsediyoruz. Fırtınalar estiren 2023 yılının ardından, geçen yıla kıyasla sönük geçmesini beklediğimiz 2024 yılının en sürpriz ve en eğlenceli yapımlarından Helldivers 2, Steam platformunda 500 bine yaklaşan anlık oyuncu sayısıyla yalnızca Sony’yi değil, tüm oyun dünyasını şaşkına çevirdi. Peki, bu oyunu başarılı kılan unsurlar neler ve ilk Helldivers’a burun kıvıran milyonlarca oyuncu -bu yazının hazırlandığı dönem itibarıyla oyunun satış sayısı 10 milyona dayanmış durumda- Helldivers 2’yi neden deliler gibi oynuyor? Gelin, oyundan biraz söz edelim ve bu soruların yanıtlarına birlikte bakalım.

Devasa İstilacı Böceklere Karşı Topluluğun Gücünü Kullanmaya Var mısınız?

Birçoğunuzun hayatına mizahi yönü ağır basan bir başka oyun Magicka ile giren ve İsveç oyun endüstrisinin gururu Arrowhead Game Studios, efsane yönetmen Paul Verhoeven’ın yönettiği 1997 çıkışlı Starship Troopers’ın izinden gitmeye devam ediyor. İlk oyunun üstten görünüşlü ikiz çubuk nişancı türünü bir kenara bırakıp son derece cesur bir karar alarak eşli üçüncü şahıs aksiyon türü üzerine inşa ettiği Helldivers 2 ile sizleri yine sıra dışı bir maceranın ortasına bırakan geliştirici ekip, Starship Troopers’ın temasını da mizahını da bu oyunla zirveye taşıyor. Faşist ve istilacı bir askerî organizasyonun, galaksiye, sözüm ona demokrasi yayma çabasını ele alan ve militarist propaganda parodisi konusunda son derece başarılı olan oyun, çok klasik olacak ama güldürürken değil, eğlendirirken düşündürüyor. Yapımın mizahi tonunun hayli iyi ayarlandığını belirtmek gerekiyor; karakterlerin arka plandaki diyalogları, müzik seçimi, hatta yükleme ekranlarındaki mesajlar bile bu hicve katkıda bulunuyor.

Helldivers 2’nin mizah kalitesiyle konuya giriştik ama sizi bekleyen yalnızca kaliteli komedi unsurları değil, sizleri, çok sıkı bir oynanış da bekliyor. Dört oyunculu eşli bir aksiyon oyunu olan yapım, görev tabanlı yapısı sayesinde sizi, çeşitli gezegenlere indirip belirli hedefleri tamamlamaya teşvik ediyor. Tabii bu noktada karşılaşacağınız düşman istilasıyla dört kişilik ekibinizle başa çıkamayacağınızı anlamanız uzun sürmeyecek. Zaten oyunun alametifarikası da tam burada; Helldivers 2, aynı anda tüm oyuncu tabanının ortak çabasıyla zafere ulaşılmasını mümkün kılan bir oyun mekaniğini göz yaşartıcı bir kusursuzlukla uyguluyor. Bu süreçte, stratagem olarak adlandırılan ve ilk oyunda da bulunan destek komutlarını kullanmanızı gerekli kılıyor. Oyunu saf aksiyon tarzından çıkarıp stratejik yönünü güçlendiren stratagem özelliği kapsamında; mühimmat, ekipman, savunma taretleri ve yıkıcı yörünge lazeri gibi destekleri değerlendirmenize imkân tanınıyor.

Helldivers 2’nin Zorlu Dünyasında Takım Çalışması Olmazsa Olmaz

Son yıllarda çıkan ve sayısını unuttuğumuz nice “kolay” oyundan sonra gerçekten zor olduğunu hissettiren ama başarıyı da ödüllendiren Helldivers 2’de başarılı olmanın sırrı, stratejik planlama ve etkili rol dağılımında yatıyor. Oyuncular, savaş alanında benzersiz yetenek ve donanımlar sunan farklı sınıflardan birini seçerek oyuna dâhil olabiliyor ve bu çeşitlilik, takım üyelerinin birbirlerinin tamamlayıcı stratejiler geliştirmesine imkân tanıyor. Örneğin bir oyuncu ağır silahlarla istilacı dev böceklerin ilerleyişini yavaşlatırken diğer oyuncu, mühendis kimliğiyle savunma taretleri kurarak takımını tehlikelerden uzak tutmaya çalışıyor.

Oyuncular arası iletişim ve koordinasyonun da en az rol ve strateji seçimi kadar önem arz ettiği Helldivers 2’de oyuncuların konumlarını, niyetlerini ve ihtiyaçlarını paylaşmaları gerekiyor. Dost ateşinin (friendly fire) açık olduğu oyunda iletişimin ne denli önemli olduğunu siz de tahmin edebiliyorsunuzdur. Zira yanlış bir hamle veya stratagem kullanımı, istilacı böcekler yerine takım üyelerinin hasar almasına ve ortadan kalkmasına bile neden olabiliyor.

Birinci parti bir Sony oyunu gibi görünmeyen ama sunduğu eğlenceyle nice oyunu geride bırakmayı başaran Helldivers 2, şu an kullanılamayan ve resmî olarak desteklenmeyen 3DS Max Interactive’in oyun motoru Stingray ile geliştirildi. Tabii oyun motorunun desteklenmemesi, oyun içi içeriklerin sekteye uğrayacağı anlamına gelmiyor. Oyunun çıkışından kısa süre sonra hazırladığımız bu yazının kaleme alındığı dönemde, geliştirici ekip, oyundaki sunucu kaynaklı ufak tefek pürüzleri, oyun içi stabilite kayıplarını ve diğer bug’ları haldır haldır temizliyordu. Dahası, pek çok oyun stüdyosunun elde etmek istediği bir “live service” oyun başarısı yakalayan Helldivers 2’nin, düzenli ve sık güncellemelerle canlı tutulacağı da yayımlanan yamalardan anlaşılıyor. Topluluğun, oyunun üzerinde dumanı tüterken daha fazla içerik almasını beklediğini de belirtmemiz gerekiyor. Geliştirici Arrowhead’in, topluluğun bu beklentisini bildiğini ve gerekli çalışmaları gerçekleştirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Siz de oyun dünyasında büyük yankı uyandıran Helldivers 2’yi performans sorunlarıyla karşılaşmadan, “canavar” gibi oynamayı hedefliyorsanız, yapmanız gereken, Monster imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarlarından gereksinimlerinize uygun olan modeli edinmek.

Paylaş: