It Takes Two İnceleme

Monster Notebook  31 Mayıs 2021

Oyun

Heyecanla beklediğiniz oyunların bile çoğu zaman tekdüze bir ilerleyişe sahip olduğunu, oyuna başladıktan birkaç saat sonra anladığınız olmuştur. Bağımsız yapımlar, her ne kadar bu sıradanlık prangasından kurtulmaya çalışsalar da maalesef her zaman sunum ve prodüksiyon gibi alanlardaki yetersizlikleri nedeniyle oyuncuların çoğuna dokunamayabiliyor. Ama oyun otoriteleri tarafından çeşitli nedenlerle temkinli yaklaşılan EA Games, AAA yapım kalitesini bağımsız oyun özgürlüğüyle harmanlayan öyle oyunlar yayımlıyor ki takdir etmemek mümkün değil. O oyunlardan biri de kuşkusuz, It Takes Two.

Sinema Yönetmenliğinden Otör Oyun Yönetmenliğine

Tek oyun kontrolcüsüyle iki kardeşi yönettiğimiz Brothers: A Tale of Two Sons oyunu ile sinema ve dizi film yönetmenliğine bir de oyun yönetmenliğini ekleyen Josef Fares’in adını duymuş olabilirsiniz. Bugün, oyun otoriteleri tarafından Metal Gear serisinin yaratıcısı, senaristi ve yönetmeni Hideo Kojima gibi dev isimlerle kıyaslanmaya başlanan Lübnan asıllı İsveçli yönetmen Fares için bu kıyaslamaların abartılı olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat Fares başarısının bir tesadüf olmadığını, yine senaryosunu yazıp yönettiği A Way Out ile gösterdi. Eşli oyun kavramını baştan aşağı değiştirmese de gerek hikâye anlatımı gerekse oynanışıyla benzerine az rastlanır bir deneyim sunan oyun, dünya çapında büyük sükse yaptı. Herkes, Fares’in bir sonraki oyununun aynı kaliteyi nasıl yakalayacağını düşünürken deneyimli yönetmen, It Takes Two ile yine hünerlerini konuşturarak bir otör oyun yönetmeni olduğunu tekrar gösterdi.

It Takes Two, A Way Out gibi mutlak suretle çift kişi olarak oynanması gereken çevrim içi bir eşli oyun. Ancak alıştığınız diğer eşli oyunlardaki gibi her iki taraf da benzer roller üstlenmiyor. Aksine her bir bölümde oyuncular, gidişatla paralel biçimde apayrı rollere bürünürken bölümler de oynamaya doyamayacağınız çeşitlilikler içeriyor. Oyunun konusu ise ilişkiler üzerine. Boşanma aşamasındaki bir çift, ayrılmamalarını dileyen kızlarının dileğinin kabulü sonucunda kilden ve tahtadan birer oyuncağa dönüşüyor. Sonrasında, kimi zaman kolay kimi zamansa zorlayıcı dokuz bölümden oluşan oyun başlıyor.

Gerçekten Benzersiz Bir Macera

Oyunun en başından itibaren aklınıza gelebilecek “Evlilik aşkı öldürür mü? Ters kutuplar birbirini çeker mi? Josef Fares böyle oyun yapmayı nereden öğrendi?” gibi soruların yanıtlarını, en azından bazılarını öğrenebileceğiniz It Takes Two, benzersiz bir macera sunuyor. Öyle ki oyun süresince her iki oyuncu da farklı farklı araçlar-gereçler-silahlar kullanıyor, bölümdeki bulmacaları çözmeye ve düşmanları yenmeye çalışıyor. Kamera açısı, bölüme ve o anki oyuna göre değişiklik gösterdiği için bir bölümde TPS kamera açısıyla adrenalin dolu anlar yaşarken diğer bir bölümde izometrik kamera açısıyla kahkahalar eşliğinde bölümü geçmeye çalışabilirsiniz. Hatta bölümlere serpiştirilen mini oyunlarla eğlencenin dozunun daha da arttığını gözlemleyebilirsiniz. Çizgisel oynanışa sahip oyunlardan sıkılanlardansanız hem kendi yetenekleriniz hem de sizinle birlikte oynayan oyun arkadaşınızın yeteneklerine göre 15 saate varan süreyle devam eden yapımı keyifle oynayabilirsiniz.

Pixar Animasyonu Kalitesinde Grafikler, Sinema Filmi Ayarında Müzikler

Josef Fares beyazperdeden edindiği deneyimi, yazarlığını ve yönetmenliğini üstlendiği oyunlarda sergilemekten katiyen çekinmiyor. Bunun en son örneğini It Takes Two ile görüyoruz. Kamera açılarından oyun motoruyla hazırlanan ara sahnelerdeki geçişlere kadar her nokta ince ince hesap edilmiş, oyuncunun yapıma kendisini kaptırabilmesi amacıyla üzerine epey uğraşılmış; bu çok açık. Diğer yandan oyunun grafikleri, bilhassa sinematik ara sahnelerde Pixar animasyonlarını aratmıyor. Her ne kadar oyun içerisinde grafik kalitesi, bir yeni nesil oyun havası vermese de zaten tıka basa eğlencenin arasında grafiklerdeki ufak eksiklikler gözünüze batmayacaktır. İşitsel açıdan da gayet zengin ve doyurucu olan It Takes Two, elektronik ve orkestral müzikleriyle de zihninizde özel bir yer edinecek. Oyunun müziklerini yapan isimlerden biri Kristofer Eng, diğeri ise Fares’in diğer oyunlarının da müziklerini hazırlayan Gustaf Grefberg. Grefberg’in yalnızca bir oyun müzisyeni değil, aynı zamanda Razor 1911 gibi demo gruplarının da bir üyesi olduğunu belirtelim.

Arkadaşınızla veya sevgilinizle birlikte oynayabileceğiniz, eğlenceli, yer yer hüzünlü ama bolca neşeli bir eşli oyun arayışındaysanız It Takes Two’yu mutlaka deneyimlemelisiniz. Sonrasında hem Hazelight Studios’un hem de Josef Fares’in bir sonraki oyununu merakla bekleyeceğinizden eminiz.

Paylaş: