Nioh 2 – The Complete Edition – İnceleme

Monster Notebook  16 Ağustos 2021

Oyun

Önce Demons’s Souls, ardından çıkan Dark Souls serisi, Bloodborne ve Sekiro: Shadows Die Twice; Soulsborne gibi bir isimlendirmeyle zor oyunlar olarak tanımlanmaya başlandı. Öğrenildikçe ustalaşılan bu oyunların temel özelliği zorlayıcı düşmanlarla birlikte ölümsüze yakın ve belirli örüntülerle hareket ederek oyuncuyu saf dışı etmeye çalışan devasa boss’lar içermesiydi. Biraz haklı olarak bu “zor oyun” kavramının içini FromSoftware doldurmayı başarsa da hem oyuncular hem de oyun dünyası gözden bir şey kaçırıyordu. Çünkü Soulsborne serisinin sevgiyle yâd edilmesini sağlayacak derecede zor aksiyon oyunları, 2000’lerin başlarından itibaren Team Ninja marifetiyle Ninja Gaiden başlığı altında yapılıyordu.

Kendilerinden Soulsborne dinamiklerine uygun bir oyun isteyenler ise Nioh ile beklediklerini bir hayli buldular. 2017 yılında çıkan ve Japonya’nın Sengoku döneminin sonlarında geçen yapımda, William Adams adlı karakteri yönetip bir yandan hayatta kalmaya, diğer yandan tarihî Japon karakterlerini tanıyıp düşmanlara karşı mücadele etmeye çalışıyorduk. Ancak hepsinden önemlisi bu macerayı, Soulsborne türüne adını veren yapımlardan daha rafine, ayrıntılı ve doyurucu oyun mekanikleri eşliğinde yaşıyorduk. İlk oyundan üç sene sonra çıkan Nioh 2, başta PlayStation 4 platformuna özel olarak yayımlandı ama neyse ki kendisi için hazırlanan DLC’lerle birlikte PC’yi ziyaret etmesi de uzun sürmedi.

Nioh 2 İle İlk Oyunun Hem Öncesine Hem Sonrasına Yolculuk

Bugünün zor aksiyon rol yapma oyunlarına bir de hack and slash ögelerini katarak gelen Nioh serisinin yeni oyunu; ilk oyunun aksine bu defa bizleri William ile değil, kendi yaratacağımız, kökeni itibarıyla yarı insan yarı yōkai olan bir karakterle baş başa bırakıyor. Bir Japon oyunundan bekleyeceğiniz üzere oldukça detaylı karakter yaratım sürecinin sonrasında, 1500’lü yılların sonlarına doğru yolculuğa çıkacağımız yapımın önemli bir kısmında Nioh’un öncesinde yaşananları oynuyoruz. Ancak zaman çizgisi belirli bir şekilde ilerlemiyor ve oyunun sonlarında, Osaka Seferi dönemi Japonya’sına ilerleyip bu dönemi, yarı gerçek yarı kurgusal şekilde deneyimliyoruz. Oyunu benzerlerinden ayıran en temel yönlerinden biri, bahse konu yarı gerçek tarafı oluyor. Çünkü yapımda, Japonya tarihinde gerçekten de önemli bir yeri olan Toyotomi Hideyoshi gibi karakterlerle karakterimizin yolları bir şekilde kesişiyor. Ayrıca Nioh 2’deki birçok boss, doğrudan doğruya Japon mitolojisine sırtını yaslıyor.

Birkaç Adım İleriye Taşınan Oyun Mekanikleri ve Muhteşem Teknik Detaylar

Nioh’u, Soulsborne başlığı altında değerlendirilen yapımlardan keskin biçimde ayıran özelliği, şüphesiz oyun mekanikleri ve karakteri savaş esnasında nasıl yönettiğimizdi. Karakterimizin kullandığı silahları duruş pozisyonuna göre farklı şekillerde kontrol edebiliyor, stamina seviyesini düşürmeden ölümcül vuruşlar yapabiliyor, farklı boyutlardaki düşmanlara boyutlarına uygun hamleler gerçekleştirebiliyorduk. Bu sistem, Nioh 2’de de başarıyla devam ediyor ve oyunun eğlenceli olmasına hizmet ediyor. Yōkai özelliklerini kullanıp karşısındaki düşmanları duman edebilen karakterimiz; oyun ilerledikçe elde ettiği silah, kuşandığı zırh ve benzeri ekipmanlara ek olarak düşman yōkai’lerin düşürebildikleri ruh çekirdeklerini toplayıp yaşattıkları acı ve ızdırabın aynısını onlara yaşatabiliyor.

Kontrollü Oynanışa Hizmet Eden Oyun Tasarımı

Soulsborne oyunlarından alıştığınız açık dünya türü oyun dünyası, Nioh’ta olduğu gibi Nioh 2’de de bulunmuyor. Bunun yerine senaryo gereği açılan yeni bölümleri seçerek oynuyor, dilerseniz yine açılan yan senaryo görevleriyle savaş becerilerinizi ve deneyiminizi artırabiliyorsunuz. Kendi içinde oldukça kapsamlı tasarlanan bölümlerde ise düşman ve boss’lardan başka; keşfetmenizi bekleyen sırlar, tapınağa göndermeniz gereken yolunu kaybetmiş Kodama’lar ve kurtarmanız gereken sokak kedileri var.

Oyunun temeli tek kişilik olsa da çevrim içi eşli oyun imkânı ve “Hayırsever Mezarlar” bölümlerinde yapay zekâ destekli diğer karakterlerin oyuna çağrılabilmesi, Nioh 2’nin arşa yükselen zorluğunu bir nebze de olsa normal düzeye indirebiliyor. Şimdiye kadar oynadığınız “zor” oyunların aslında o kadar da zor olmadığını görmenizi sağlayacak Nioh 2; başarılı hikâye arka planı, günceli yakalayan görselleri, sizleri 16-17. yüzyıl Japonya’sına götüren ses efektleri ve müzikleriyle mutlaka deneyimlemeniz gereken bir oyun.

Paylaş: