NVIDIA GeForce RTX 50 Serisi Yakında Geliyor!
Şu sıralar herkesin ağzında aynı şirketin adı var: NVIDIA. Blackwell olarak isimlendirdiği yapay zekâ çipleri sayesinde popüler yapay zekâ firmalarının uygulamalarına kısa sürede çağ atlatmakla kalmayıp hisse değerleriyle Microsoft ve Apple gibi devleri geride bırakarak değer bakımından en tepe noktaya ulaşan NVIDIA, adını, yediden yetmiş yediye herkese öğretmekte kararlı gibi görünüyor. NVIDIA CEO’su ve kurucu ortağı Jensen Huang’ın, Computex 2024 fuarındaki bol esprili sunumu sayesinde daha yakından görme fırsatı yakaladığımız Blackwell çipleri, yalnızca yapay zekâ şirketleri için değil oyunculara yönelik ekran kartları için de büyük önem taşıyor. Zira NVIDIA’nın GeForce RTX 50 serisi ekran kartlarına hayat verecek çipler, Blackwell mimarisiyle hazırlanıyor. Bir kısmı söylenti, bir kısmı ise sızdırılan bilgiler olmak üzere elimizde yeni nesil GeForce RTX 50 serisine dair anlatılacak bazı şeyler var. Gelin, güvenilir kaynaklardan derlediğimiz bilgiler ışığında yeni ekran kartlarıyla ilgili konuşalım.
Yeni Mimari, Yeni Üretim Teknolojisi, Yeni Bellek Yapılandırması
NVIDIA, üzerinde ciddi şekilde çalıştığı Blackwell mimarisinin oyuncu ekran kartı tarafındaki yansımasının “mükemmel” olması için çok çalışıyor ve bu doğrultuda birtakım yeniliklere gidiyor. Öncelikle bildiğimiz en temel veri, GeForce RTX 50 serisinin, TSMC’nin 3 nm üretim süreciyle üretilecek olduğu. Bu sayede önceki nesillere göre daha yüksek performans ve enerji verimliliği sağlanacak. Bunun yanında Blackwell mimarisi, NVIDIA’nın önceki nesil (RTX 40) Ada Lovelace mimarisine kıyasla çeşitli iyileştirmeler ve güncellemeler içerecek. Bu bağlamda yeni nesil kartlarda, daha büyük bir L2 önbellek olacağı tahmin ediliyor.
Anımsatmak gerekirse RTX 30 serisi ile RTX 40 serisi arasındaki büyük performans farkının temelinde de bu durum bulunuyordu. Mesela GeForce RTX 3090 ekran kartındaki L2 önbellek 6 MB iken GeForce RTX 4090 modelinde ise bu değer 96 MB seviyesine çıkıyordu. Bu muazzam artış, saat hızı ve diğer unsurları da hesaba kattığımızda iki amiral gemisi grafik kartı arasında %50’lik bir performans farkına sebep oluyordu. Bildiğiniz üzere L2 bellek kapasitesindeki artışlar, yüksek hızlı veri erişimi ve işleme kapasitesi sağlıyor; bilhassa yüksek çözünürlükte oyun oynarken ve yoğun grafik hesaplaması içeren sahnelerde ciddi performans iyileştirmelerine vesile oluyor.
Gelelim bellek konfigürasyonuna. Şüphesiz GeForce RTX 50 serisinin en dikkat çeken yeniliklerinden biri, GDDR7 bellek teknolojisinin kullanımı olacak. GDDR7, mevcut GDDR6 ve GDDR6X belleklere göre çok daha yüksek veri aktarım hızları sunuyor. Yeni bellek teknolojisinin toplam başarıma büyük katkı sağlayacağı düşünülüyor. Bu noktada farklı modellerde, önceki serilerde olduğu gibi farklı bellek yapılandırmaları bulunacak; örneğin, RTX 5090 modelinin 28 GB GDDR7 bellek ve 448-bit bellek veri yoluyla, RTX 5080 modelinin ise 20 GB GDDR7 bellek ve 320-bit bellek veri yoluyla gelmesi bekleniyor.
Işın ve Yol İzleme Performansında Artış, Ölçeklendirme Teknolojilerinde Devrim
NVIDIA GeForce RTX 50 serisi; mimari farklılığı, üretim süreci gelişimi, bellek yapılandırması gibi pek çok nedenle beraberinde önemli performans artışları ve yeni özellikler sunacak. Bilhassa ray tracing ve path tracing (ışın izleme, yol izleme) performansında ciddi iyileştirmeler bekleniyor ve açık konuşmak gerekirse, yol izleme performansındaki artışlara gerçekten büyük ihtiyaç duyuluyor. Çünkü bu teknolojiyi kullanan oyunlarda, amiral gemisi konumundaki RTX 4090’ın bile havlu attığı olabiliyor. Diğer yandan NVIDIA’nın, RTX 40 serisiyle epey iyileştirdiği ışın izleme performansını bu seriyle daha da ileriye taşıyarak oyunculardaki “Işın izlemeyi açmayayım, performans düşmesin,” düşüncesini tamamen yok etmesi muhtemel. Şimdilik ray tracing ve tensör çekirdeklerinin sayıları hakkında pek bir şey bilinmese de RTX 30 serisinden RTX 40 serisine geçilirken çekirdek sayısında azaltma yapıp optimizasyon/teknoloji konusunda atılım gerçekleştiren NVIDIA’nın benzer bir yöntem izlemesi, şaşırtıcı olmayacaktır. Ayrıca ölçeklendirme teknolojileri tarafında parmakla gösterilen NVIDIA’nın, GeForce RTX 50 serisiyle yeni bir DLSS iterasyonuna geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Olası bir DLSS 4 ile yer yerinden oynayabilir.
Sızıntılar ve teknoloji basınında çıkan haberlere göre GeForce RTX 50 serisi ekran kartlarından RTX 5090 ve 5080 modellerinin, bu yılın dördüncü çeyreğinde, piyasaya çıkması öngörülüyor. Daha düşük performanslı muhtemel RTX 5070, 5060 ve 5050 gibi modellerin ise takip eden aylarda kullanıcılarla buluşması mümkün görünüyor; keza NVIDIA, önceki nesil ekran kartlarında da benzer bir yol haritasını takip etmişti. Diğer yandan “canavar” gibi laptop modellerini ziyaret edecek GeForce RTX 50 ekran kartlarıyla ilgili de bazı sızıntılar mevcut. Bu çerçevede mobil RTX 5090 ve 5080 modellerinin, sırasıyla 16 ve 12 GB GDDR7 ile gelmesi bekleniyor. RTX 5070 ve alt kırılımlarının ise 8 GB GDDR7 ile yapılandırılacağı tahmin ediliyor.
Teknoloji, olanca hızıyla gelişiyor ve NVIDIA, teknoloji dünyasının öncü isimlerinden biri olmaya devam ediyor. Eğer siz de NVIDIA imzalı ekran kartlarını içeren “canavar” gibi bir laptop almayı planlıyorsanız, tercihinizi, NVIDIA partneri olan Monster’ın “canavar”larından yana yapın. Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarları, en güncel oyunları, yüksek çözünürlükte ve takılmalarla karşılaşmadan oynamanızı sağlayacak.