Online Oyunlarda Oyuncuların Kullandığı Terimler ve Kısaltmalar

Monster Notebook  16 Eylül 2023

Oyun

Sanal dünyalarda etkileşim ve rekabet sağlayan popüler eğlence ortamları olan çevrim içi oyunlar, geniş bir oyuncu topluluğunu bir araya getiriyor. Bu oyunlarda oyuncular arasında hızlı ve etkili bir iletişim sağlamak amacıyla pek çok terim ve kısaltma kullanılabiliyor. Öyle ki bahse konu terim ve kısaltmalar, oyunlara özgü bir dil oluşturarak oyuncuların birbirleriyle etkileşim kurmalarını hayli kolaylaştırıyor. Dilerseniz gelin, bu terim ve kısaltmalardan bazılarına birlikte göz atalım.

AA/Auto-Attack: MOBA’larda ve gerçek zamanlı stratejilerde, otomatik saldırı anlamına gelir ve sabit aralıklarla tekrar eden saldırıyı ifade eder.

AFK: Klavyeden uzakta anlamına gelen İngilizce “away from keyboard” ifadesinin kısaltmasıdır. Oyuncu, o an oyunun başında olmadığını bu yolla belirtir ve gerekirse takımdaki diğer oyuncular, AFK durumundaki oyuncuyu beklerler.

Aggro: Çevrim içi çok oyunculu oyunlarda yaygın olarak kullanılan bir terim olan “aggro”, düşmanın dikkatini çekmek anlamına gelir. Genellikle Tank pozisyonunda olan oyuncular, aggro’nun tatsız sonuçlarına maruz kalabilirler.

Aimbot: Türkçeye, nişan alma botu ya da hedef botu şeklinde çevrilebilecek olan terim, oyuncunun, nişan alma becerisini iyileştirmek için kullanılan bir yazılım veya hiledir. Birçok çevrim içi oyun, aimbot kullananları tespit edip bu hileyi kullanan oyuncuları sunucudan atabilir.

AOE: Etki alanı olarak Türkçeleştirilebilecek “area of effect”in kısaltmasıdır. Sınırları içinde bulunan herkesi iyileştirebilen bir sağlık büyüsü, etki alanına bir örnek olarak verilebilir.

Ban: Oyuna katılma ya da oyunu oynama yasağı anlamına gelir. Oyunlarda hile kullanmak, diğer oyunculara karşı kaba davranmak ve topluluk kurallarını ihlal etmek, ban ile sonuçlanabilir. Kimi oyuncular, kalıcı olarak banlanabilirler ve buna permaban adı verilir.

BM: Oyun içi saygısız davranışları ifade eden BM, İngilizce “bad manner/kötü davranış” anlamına gelir.

BRB: İngilizce “hemen döneceğim” anlamına gelen “be right back”in kısaltmasıdır. AFK gibi oyuncunun, oyun başında olmadığını gösterir ama BRB yazan oyuncular, oyuna daha kısa sürede dönerler.

Buff: Oyunlarda bir karakterin ya da oyuncunun geçici olarak güçlendirilmesi veya avantaj kazanmasını ifade eder. Aynı zamanda bir karakteri daha güçlü yapan bir denge ayarı anlamına da gelir.

Bullet Sponge: Mermi süngeri anlamına gelen ifade, birkaç şarjör kurşun yemesine rağmen ölmeden sahada dolaşabilen düşman karakterler için kullanılır.

CC: Topluluk kontrolü anlamına gelen İngilizce “crowd control” ifadesinin kısaltması, bir birimin hasar düzeyini ve hareketini kısıtlayan yetenekleri tanımlamakla birlikte genellikle MOBA ve çevrim içi devasa rol yapma oyunlarında kullanılır.

Co-op: İş birliği anlamına gelen İngilizce “cooperative” kelimesinin kısaltması, iki veya daha fazla oyuncunun, aynı hedef doğrultusunda hareket ettikleri eşli oyunları tanımlar.

COD: Yazının hazırlandığı dönem itibarıyla Microsoft’un kanatlarının altına girmeye hazırlanan, dünyanın en önemli birinci şahıs atıcı serisi Call of Duty’nin kısaltmasıdır.

Cooldown: Türkçeye soğuma veya bekleme süresi şeklinde çevrilebilecek ifade, bir yetenek kullanıldıktan sonra yeteneğin tekrar kullanılamayacağı bir dönemi işaret eder.

Critical Hit: Kritik vuruş, oyundaki düşman karaktere, normal bir saldırıdan çok daha fazla hasar veren bir saldırıdır. Kritiklerin genellikle tetiklenme yüzdesi vardır ve oldukça tatmin edici olabilir.

CTF: Takım bazı birinci şahıs atıcı oyunlarındaki bir oyun modu olan “Capture the Flag/Bayrağı Ele Geçir”, düşman bayrağının alınarak oyuncunun kendi üssüne götürerek takımına veya kendine puan kazandırmasını temel alır.

Debuff: Oyunlarda bir karakterin ya da oyuncunun geçici olarak zayıflatılması veya dezavantaja sahip olmasını ifade eder. Aynı zamanda bir karakteri daha zayıf kılan bir denge ayarı anlamına da gelir.

DPS: Saniye başına hasar anlamına gelen İngilizce “damage per second” ifadesinin kısaltmasıdır.

Farming: Türkçesi çiftçilik olan terim; deneyim, oyun içi para ya da başka bir oyun değeri elde etmek amacıyla bir oyunda belirli bir alanda, bazı görevleri tekrar tekrar yerine getirmeyi ifade eder.

Frag: Birinci şahıs atıcı oyunlarında rakip oyuncuyu öldürme eylemini ifade eder.

G2G: Türkçe “gitmek zorundayım” anlamına gelen “got to go” ifadesinin kısaltmasıdır. AFK veya BRB olan oyuncular bir süre sonra G2G olabilirler.

Gank: MOBA türü oyunlarda takım savaşı aşamasından önce bir pusuyu ifade eden terimdir.

GG: Türkçesi “iyi oyun” olan “good game” ifadesinin kısaltmasıdır. Bu, iyi sportmenliği göstermek için bir oyunun sonunda kullanılan bir terimdir. Ancak bunu ilk kazanan taraf kullanırsa BM kapsamında değerlendirilebilir.

GG no re: Türkçesi “iyi oyun, rövanş yok” olan “good game no rematch” ifadesinin kısaltmasıdır.

Glitch: Türkçe kusur anlamına gelen terim, oyunu bozmayan ancak oyunda var olan bir hatayı ifade eder. Bu hata, oyunlarda hile yapabilmeyi de mümkün kılabilir.

GLHF: Türkçesi “iyi şanslar, iyi eğlenceler” şeklinde olan İngilizce “good luck, have fun” ifadesinin kısaltmasıdır ve daha çok sportmen oyuncular tarafından kullanılan, karşı tarafı selamlama şeklidir.

GOAT: “Greatest of all time” şeklindeki İngilizce ifadenin kısaltmasıdır. Türkçesi “tüm zamanların en iyisi” olan ifade, harikulade oyun becerileri olan oyuncuları kısaca tanımlamak için kullanılır.

HP: Türkçeye “can değeri” olarak çevrilebilecek “hit point” teriminin kısaltmasıdır. Karakterin veya nesnenin sağlık ya da dayanıklılık seviyesini temsil eder.

Kick: Türkçe “tekme atmak” anlamına gelse de oyun jargonunda “kovmak” sözcüğüne denk gelen kick, bir oyuncunun, çevrim içi oyun oturumundan saygısızlık, hile veya benzeri bir nedenle atılması, kovulması anlamına gelir.

Loot: Türkçesi “ganimet” olan terim, oyun içinde çeşitli değerlerde bulunabilen ve yüksekten nadide kaliteye kadar değişen ögeleri temsil eder. Ganimet; silah, büyü ya da ekipman olabilir.

Mob: Çevrim içi çok oyunculu rol yapma oyunlarında oyuncuların karşısına çıkan ve Türkçe çete anlamına gelen terim, hikâyenin veya oyunun ilerlemesi için savaşılıp öldürülen karakterleri temsil eder.

MOBA: Türkçesi, Çok Oyunculu Çevrim İçi Savaş Arenası olan Multiplayer Online Battle Arena oyun türünün kısaltmasıdır.

Noob: Türkçesi “acemi” olan kelime, bir oyuna yeni başlayan ve ilgili oyunda deneyimsiz olan oyuncuları tanımlamak ve onların beceriksizliklerini vurgulamak için kullanılır.

Nerf: Oyundaki bir karakteri güçsüzleştiren bir denge ayarını ifade eder.

OP: Türkçe “aşırı güçlü” anlamına gelen “overpowered” ifadesinin kısaltmasıdır. Çok güçlü olduğu düşünülen bir karakter için kullanılır.

Peel: Çevrim içi oyunlarda, özellikle de takım tabanlı savaş oyunlarında kullanılan bir terimdir. Türkçe karşılığı “koruma” veya “destekleme” şeklindedir. Bu terim, bir oyuncunun takım arkadaşını, düşmanların saldırısından korumak ya da ona yardım etmek için geri çekilip müdahale etmesini ifade eder.

Permadeath: Türkçe “kalıcı ölüm” anlamına gelen ifade, karakterin tüm canlarını kaybettikten sonra yeniden canlandırılamayacağına işaret eder.

Pwn: İngilizce “own” kelimesinin yanlış yazımıyla ortaya çıkan ve Türkçeye “ezmek, yok etmek” şeklinde çevrilebilecek olan terim, bir oyunda, rakibi kesin şekilde yenmeyi ifade eder.

Smurf: Çevrim içi oyunlarda kullanılan bir terimdir ve yüksek seviyedeki bir oyuncunun, bilerek veya gizlice daha düşük seviyeli ya da yeni bir hesapla oyunlara katılmasını ifade eder. Türkçe karşılığı olarak “gizli hesap” veya “gizli oyuncu”dur. Smurf oyuncular, diğer oyuncular tarafından hiç hoş karşılanmazlar.

Paylaş: