Oyun Motoru Nedir? En İyi 5 Oyun Motoru Listesi

Monster Notebook  5 Kasım 2022

Oyun

Bir oyun yapmaya karar verdiniz ve hazırlıklara başladınız. Ancak projeniz kapsamında oyununuza ekleyeceğiniz; her türlü görselin, sesin, hareketli verinin ve kodun yönetilmesini sağlayacak bir aracınız yok. Dahası, projelendirdiğiniz oyunun, bilgisayar donanım kaynaklarını (ekran kartı, işlemci vb.) nasıl kullanması gerektiğini de bilmiyorsunuz. Bu aşamada yapmanız gereken en az maliyetli en pratik çözüm, sizin için tüm bu süreci yönetebilecek bir programlar bütünü olan oyun motorundan destek almaktır.

Genellikle oyunların, grafiklerine bakarak değerlendirdiğimiz oyun motoru çeşitleri, işin arka planına bakmaya başladığımızda çok daha fazla ayrıntıyı karşımıza çıkarır. Bugün hepimizin adını ezbere bildiği; Unreal, Unity, Cry Engine gibi oyun motorları, farklı beceri ve deneyimlere sahip oyun geliştiricilerin elinde apayrı birer oyun üretmek için değerlendirilebilmektedir. Ya kendi script bazlı dillerini kullanan ya da haricî olarak belli başlı programlama dillerine destek veren oyun motorları, sıfırdan bir oyunun inşa edilip yayımlanmasına kadar olan süreçte geliştiricilerin en önemli yardımcısıdır.

Örneğin; bir oyundaki NPC’nin hangi güzergâhta hareket edeceğini, oyunda yönetilen karakterin yanından geçtiği ateş dolu varilden çıkan kıvılcımların hangi havaya yönde ve sıklıkta saçılacakları, diyalogların açık alanda ve dar bir koridorda oyuncu tarafından nasıl duyulacağı, oyundaki kameranın çizim mesafesinin ne kadar uzun olacağı, klavye-fareden gelen verilerin ekranda nelerin meydana gelmesini sağlayacağı gibi sayısız detay oyun motoruyla belirlenir. Buna; motion capture ile elde edilen hareket verilerinin sahneye konumlandırılması, yüz mimiklerinin ayrıntılandırılarak oyuna aktarılması, animasyonlara giydirilecek kaplamalar ve diğer pek çok unsuru da ekleyebiliriz. Kısacası, bir oyun motoru, oyunun geliştirilme noktasında olmazsa olmaz platform konumundadır. Küçük ve orta ölçekli oyun geliştirme stüdyoları, hem Ar-Ge faaliyetlerine zaman ve para ayırmak istemedikleri hem de hâlihazırda kullanıma sunulmuş durumdaki oyun motorlarının yeterince iyi durumda olmasından dolayı, ücretli veya ücretsiz oyun motorlarına geçiş yaparak oyun projelerini bu platformlar aracılığıyla hayata geçiriyor. Dilerseniz gelin, en iyi 5 oyun motoruna birlikte göz atalım.

1. Unreal Engine 

AAA (yüksek prodüksiyonlu) oyun geliştirmek isteyen stüdyoların öncelikli olarak tercih ettikleri Unreal Engine, Epic Games’in önceleri 1 milyon dolar gibi uçuk bir fiyata lisansladığı, sonradan ise ücretsiz hâle getirdiği bir oyun motorudur. Öğrenmesi ve uzmanlaşması zaman alsa da hâkim olunduktan sonra görüntüsünden altyapısına kadar her noktasıyla dünya çapında ses getirebilecek oyunlar üretilebilmesini sağlayan Unreal oyun motoru, C++ programlama diliyle yönetilebilir. Unreal Engine web sitesinde sunulan eğitim materyalleri, bu motorla kariyer yapmak isteyen oyun programcılarının ihtiyaçlarına yanıt verir. Ayrıca topluluk desteği, Unreal tarafında hayli güçlüdür ve sorulan sorular, genellikle yanıtsız kalmaz.

2. Unity

Oyun tanıtım demolarıyla Unreal Engine oyun motorunun en büyük rakibi gibi görünse de tam olarak böyle olmayan Unity, bireysel olarak oyun geliştirenlerin, küçük ve orta ölçekli stüdyoların hem PC hem de mobil oyunları hazırlamak için yöneldikleri bir oyun motorudur. Kullanıcıların kendi kendilerine bile öğrenip temel düzeyde işler çıkarabilmelerine olanak veren Unity Engine, Unreal kadar olmasa da dokümantasyon ve topluluk desteği bakımından başarılı kabul edilebilir. Yine Unreal’dan farklı olarak C# programlama dili ile yönetilen ve kişisel kullanım için ücretsiz sunulan (proje ölçeğine göre fiyatlandırma değişiyor) Unity, Türkiye’de, en çok tercih edilen oyun motoru olma özelliğine sahiptir.

3. Amazon Lumberyard

Arkasına, Amazon Web Services gibi devasa bir yapıyı alan ve önümüzdeki yılların en iddialı oyun motorlarından biri hâline gelmesi beklenen Amazon Lumberyard, Unreal Engine gibi C++ programlama diliyle kullanılmaktadır. Üç boyutlu oyunların yanı sıra VR projelerinde de değerlendirilebilen oyun motoru, geliştiriciler tarafından sıklıkla kullanılan Autodesk Maya ve Adobe Photoshop gibi profesyonel uygulamaları desteklemektedir. Bugünün popüler bazı oyunlarında interaktivitenin zirveye taşınmasını sağlayan Twitch entegrasyonu, Amazon Lumberyard’da mevcuttur ve bu özellik, hazırlanan projeye kolayca uyarlanabilir.

4. GameMaker

Aralarında Undertale gibi çok satan oyunların da yer aldığı sayısız yapımın geliştirilme aşamasında kullanılan GameMaker, özellikle iki boyutlu ve nispeten basit grafikli oyunlar için idealdir. Geliştiricilerin kendi asset ve sprite’larını oluşturup oyunlarına aktarabilmelerine imkân tanıyan, aynı zamanda ilgi çekici ara sahneler hazırlanabilmesini mümkün kılan oyun motoru, bölüm tasarımı gibi alanlar için de sayısız kolaylık sunmaktadır. Diğer büyük oyun motorları gibi kendi mağazası üzerinden hazır şablonlar, asset’ler ve objeler satın alınabilmesine ortam hazırlayan GameMaker, aylık cüzi bir ödeme ile sınırsız kullanım sağlar.

5. Godot 

ABD’nin en prestijli üniversitelerinden MIT tarafından lisanslanıp açık kaynak kodlu olarak geliştiricilere sunulan ve tamamen ücretsiz olan C# temelli Godot, telif hakkı ve benzeri işlemlerle uğraşmak istemeyen stüdyoların tercih ettikleri oyun motorlarından biridir. İki boyutlu ve üç boyutlu oyunların üretilebilmesi noktasında iyi iş çıkaran Godot, hem motordaki sorunları gidermekle uğraşan hem de geliştiricilerin, sorularına yanıt veren güçlü bir topluluğa sahiptir.  

Monster Notebook ile Oyun Geliştirmede Yüksek Performans

Oyun geliştirme sürecinde başarının anahtarı, güçlü bir oyun motoru ve yüksek performanslı donanımdır. İşte burada Monster Notebook’un Abra, Tulpar ve Semruk serileri devreye giriyor. Bu seriler, Unreal Engine’den Unity’ye, Amazon Lumberyard’dan GameMaker ve Godot’a kadar her türlü oyun motoruyla uyumlu çalışabilen yüksek kapasiteli işlemcileri ve güçlü grafik kartları ile geliştirme sürecinizi destekler. Yüksek performanslı Monster Notebook serileri ile oyun geliştirmenin her aşamasında güvenle ilerleyin ve yaratıcılığınızı en üst düzeye çıkarın!

Paylaş: