Her Geçen Yıl Artan Oyuncu Kitlesiyle Devleşen Oyun Türü: RPG
Diğer mahkûmlarla birlikte elleri bağlı şekilde bir at arabasının üstünde, kaderinizin sizi beklediği yere doğru seyahat ediyorsunuz. Belki de dünyayı son defa görecek olmanızın hissiyle başınızı, hafifçe karlarla kaplı çam ağaçlarına ve gökyüzüne doğru çeviriyor, infazınızın gerçekleştirileceği kasaba meydanına birkaç dakika içerisinde ulaşıyorsunuz. Kasaba meydanındaki insanlar size ve diğer mahkûmlara tepkili. Mahkûmlardan biri kaçmayı deniyor ama oracıkta öldürülüyor, bir diğer mahkûm ise giyotinle tanışıyor. Sıra size gelip giyotine yatırıldığınız esnada ufukta bir ejderha görünüyor, kaos kelimesinin tam karşılığı saniyeler içerisinde ekrana yansıyor ve belki de yüzlerce saat sürecek nefes kesici macera başlıyor.
Açılışı, pek çoğunuzun oynadığı ve hâlâ yapacak ekstra görevler, gidilecek yerler nedeniyle oynamaya devam ettiği popüler bir aksiyon RPG oyununun ilk dakikalarının anlatımıyla yaptık. Teknolojinin yerinde durmayışıyla zaman içerisinde RPG kavramı çeşitlilik içermeye başlasa da oyun türünün dijital ortamda ya da masaüstünde oynanma sürecinde iskelet yapıda herhangi bir değişiklik olmadı. Konunun daha net anlaşılması açısından “RPG ne demek?” gibi genel tanımlamalarla devam edelim.
RPG Nedir?
Role Playing Games-Rol Yapma Oyunları tanımlamasının kısaltması, oyun dünyasında RPG şeklinde karşılık buluyor. Bugün anladığımız manâda RPG oyunlar, genellikle bilgisayar ve konsol oyunu formunda, iki ve üç boyutlu dijital içerikler olsa da RPG oyunlarının tarihi, oldukça eskiye, Çin Han Hanedanlığı’na kadar uzanıyor. Yoğun tarihi veriler paylaşıp yazıyı sıkıcı hâle getirmeyeceğiz elbette ama yakın geçmişe kadar RPG oyunlarının nasıl oynandığından kısaca bahsetmek gerekiyor. Masaüstü FRP (Fantasy Rol Playing-Fantastik Rol Yapma) olarak da adlandırılan türde, oyuncular ve oyunun kurucusu olan DM (Dungeon Master-Zindan Efendisi), oynanacak oyunun konusuna göre hazırlanırlar ve kalem, kâğıt, zar gibi birçok ekipmanla saatler süren oyun, gerçek dünyada başlar.
Dijital dünyadaki RPG oyunlarını keyifle oynamak için arkadaş çevrenize (Fallout 76 gibi oyunlar istisna) ihtiyaç yoktur, size uygun oyunu seçer, karakterinizi oluşturur ve iç içe geçmiş hikâye örgüsünün içinde kaybolabilirsiniz. Masaüstü FRP oyunlarındaki kurallara sadık kalınarak hazırlanan Baldur’s Gate, Fallout, Planescape Torment gibi klasik RPG’ler sayılabilir ancak bu oyunlardaki senaryo örgüsünü iyi anlamak için yeterince İngilizce bilmek gerekir. Zira karşılaşacağınız karakterlerle gireceğiniz diyaloglar, oyunun seyrini doğrudan değiştirebilir.
En İyi RPG Oyunları Hangileridir?
1980’li yıllardan bu yana yapılan en iyi RPG oyunlarından söz etmeden önce RPG türündeki oyunların kendi içinde alt türlere ayrıldığından bahsetmek gerekiyor. Zira; The Witcher 3, Titan Quest, Pillars of Eternity ya da Legend of Grimrock gibi oyunlar da aslında RPG ana başlığında toplanıyor ancak tüm bu oyunların beslendiği, alt türlere dair unsurlar bulunuyor. Türün alt dalları; aksiyon RPG (Legend of Zelda, Borderlands, Deus Ex serileri), Birinci Şahıs Görüş Açılı Parti Tabanlı RPG (Eye of the Beholder, Legend of Grimrock serisi), MMORPG-Devasa Online RPG (Ultima Online, World of Warcraft), açık dünya RPG (Souls serisi, The Elder Scrolls serisi), taktik RPG (Wasteland 2, Divinity: Original Sin) şeklinde sıralanıyor.
Bazılarının Türkçe dil desteği veya haricen yüklenebilecek yamaları bulunduğunu baştan hatırlatarak en iyi RPG oyunlarından/serilerinden bazılarına örnekler verelim:
The Witcher serisi, The Elder Scrolls 5: Skyrim, Mass Effect 2, Fallout New Vegas, Baldur’s Gate, Diablo serisi, Bloodborne, Dragon Age: Origins, Divinity: Original Sin 2, Neverwinter Nights serisi, Monster Hunter World, Vampire: The Masquerade – Bloodlines, Kingdom Come Deliverance, Pillars of Eternity.
Elbette listeyi daha da uzatmak mümkün. En iyi RPG oyunlarını, en iyi oyun bilgisayarında oynamak için https://www.monsternotebook.com.tr/oyun-bilgisayarlari.html sayfamızı ziyaret edebilir, sizin için en uygun modeli satın alabilirsiniz.