Oyunlar ve Edebiyat: Oyun Temalı Kitaplar ve Hikâyeler

Monster Notebook  24 Mayıs 2024

Haberler

Yoğun oyun seanslarında pek aklınıza gelmiyor olabilir ama aslında oyun oynarken sizin için hazırlanmış bir kültürel ögenin, bir sanat eserleri bütününün parçası oluyorsunuz. Tam da bu nedenle Steam ve benzeri platformlardan indirip oynamaya başladığımız oyunları, “oyun” diyerek geçmemeniz gerekiyor. Çünkü her bir yapımın arkasında türlü çeşitli hikâyeler, zorluklar, dramlar, gözyaşları ve zaferler bulunuyor. Dilerseniz gelin, Türkiye’deki kitapçılardan da rahatlıkla edinebileceğiniz, kimisi doğrudan oyun geliştirme sürecine değinen kimisi ise oyunların arkasındaki “akıl” üzerine odaklanan eserlerden bazılarına göz atalım.

Kan, Ter ve Pikseller (Jason Schreier)

Oyun basınının en saygın ve yetenekli isimlerinden Jason Schreier tarafından kaleme alınan, orijinal adıyla “Blood, Sweat, and Pixels”, bugün oynayıp bitirdiğiniz pek çok oyunun nasıl geliştirildiğiyle ilgili çok şaşırtıcı bilgiler içeriyor. Bir oyunun geliştirilmesi için gerekli olan tutku ve kararlılığın, irili ufaklı zorlukların aşılmasında nasıl bir rol üstlendiğini göreceğiniz kitap sayesinde Stardew Valley’den Uncharted 4’e kadar pek çok oyunun geliştirilme aşamasına dair şok edici gerçekleri öğreneceksiniz.

Reset At

Reset At (Jason Schreier)

Oyun endüstrisinin her zaman parıltılı olmadığını, attığı önemli haber Tweet’leri ve hazırladığı makalelerle defaatle gösteren Jason Schreier’ın bir diğer eseri, orijinal adıyla “Press Reset”, endüstrinin öncüsü olan şirketlerin ne gibi zorluklarla karşılaştığını konu ediniyor. Bugün efsane olarak anılan nice oyun stüdyosunun kuruluş, yükseliş ve maalesef düşüş hikâyelerini aktaran kitap, oyun sektörüne girmek isteyen gençler için ilgi çekici veriler içeriyor.

Schreier’ın her iki kitabının -kendisi de sıkı bir oyun tutkunu olan- İhsan Tatari’nin akıcı Türkçesiyle dilimize kazandırıldığını ekleyelim.

Hayat Bir Oyun (Mevlüt Dinç)

Hayat Bir Oyun

Bugün Türk oyun sektörünün geldiği noktada pay sahibi olan birkaç kişiden biri olarak rahatlıkla gösterebileceğimiz Mevlüt “Mev Dinc” Dinç, yeni kuşaklar tarafından hak ettiği ölçüde maalesef tanınmıyor. Ama 1980’ler sonu 1990’lar başında çocuk olanlar için ayrı bir yeri olan Dinç, sıra dışı hayat hikâyesini, bu kitapta sürükleyici biçimde anlatıyor. Türkiye’nin ilk oyun yazılımcısı olan, pek çok proje arkasında imzası bulunan, kimilerine göre “yerli ve millî” Hideo Kojima konumundaki Mevlüt Dinç’i, daha yakından tanımak istiyorsanız ve oyun sektörüne girmeyi düşünüyorsanız, gerçekten ilham alabileceğiniz eserlerden biri, “Hayat Bir Oyun”. Unutmadan ekleyelim, Mevlüt Dinç, kitabın tüm gelirlerini Darüşşafaka’ya bağışlıyor.

Dijital Oyunlar ve İnteraktif Anlatı (Barbaros Bostan)

dijital oyunlar

Daha önce “Dijital Oyun Tasarımı Nedir?” konulu yazımızda da biraz bahsettiğimiz “Dijital Oyunlar ve İnteraktif Anlatı” adlı kitap, oyunlardaki anlatı türleri üzerine derinlemesine bir bakış atıyor. Hatta bununla da yetinmeyip spesifik olarak popüler oyunlara, örneğin Detroit Become Human gibi her bir attığınız adımın oyunun seyri ve sonunu değiştirdiği yapımları kapsamlı şekilde ele alıyor. Oyun geliştiricilerin, anlatı cephesinde benzer yollardan geçtikleri ancak kendi yaratıcılıklarını kullanarak bu süreci daha farklı şekilde yapılandırdıklarını izah eden eseri, üniversitelerin Dijital Oyun Tasarımı gibi bölümlerinde okumak isteyen oyun meraklılarının kesinlikle okumalarını öneriyoruz.

Doom Kitabı/Doom Kitabı 2 (Mahmut Saral)

DOOM Kitabı

Ünü Türkiye sınırlarını aşan, hatta blog sayfamıza “Oyun Koleksiyonculuğu: Nadir Oyunlar ve Koleksiyonlar” yazımızda da konuk olan Mahmut “Doom Collector” Saral, iki kitabıyla bu yazımıza da misafir oluyor. Dünyanın en tutkulu Doom koleksiyoncusu olan ve daha önce Türkiye’de oyun basınında da görev üstlenen Mahmut Saral’ın kitapları da tahmin edeceğiniz üzere Doom oyunu üzerine. İlk kitap, Doom’un tarihi ve geliştirme sürecini detaylıca izah edip oyunun kültürel etkisi ve teknik yönlerine de dokunuyor. İkinci kitap ise Doom’un, yerli/yabancı önemli isimlerin hayatlarını nasıl değiştirdiğine odaklanıyor.

Siz de arkanıza yaslanıp oyun endüstrisi ve favori oyunlarınız üzerine yazılmış kitapları, en sevdiğiniz müzik parçaları eşliğinde okumayı planlıyorsanız, vakit kaybetmeden Monster Bukra serisi Bluetooth hoparlörlerle tanışın. Bilgisayarınızla ve akıllı cihazlarınızla kolayca eşleştirip kullanabileceğiniz hoparlörler, en sevdiğiniz ekipmanlardan biri hâline gelecek.

Paylaş: