Pay to Win (P2W) Nedir? P2W Oyunlar Listesi
Çoğu zaman diğer oyunlardan, hatta oyun türlerinden bile kendilerini izole edebilmiş, tutkulu bir oyuncu kitlesi bulunan free to play-oynaması ücretsiz oyunlar, yarattıkları dünyalarla belki binlerce saat sürebilecek bir eğlence vadediyor. Uzaktan baktığınızda bedava bir oyun için içeriği gayet iyi duran fakat başladığınızda oynamanın, aslında o kadar da ücretsiz olmadığını çok geçmeden görebileceğiniz yapımlar, cüzdanı kabarık oyun tutkunlarını daha fazla mutlu edebiliyor. Zira oyuncular arasında yeterince dillendirilmese de free to play oyunların, pay to win (P2W) olarak nitelendirilen tatsız bir yönü bulunuyor. Peki, pay to win (P2W) nedir? Gelin hem bu kavrama ve etkilerine göz atalım hem de popüler bazı P2W oyunları kısa kısa ele alalım.
Seviye Atlamak İçin Grind Etmek mi? Emek Harcamadan Seviye Atlamak mı?
Hepimiz oyunları, arkadaşlarımızla tatlı rekabetler yaşamak, yeni maceralara atılmak ve günün sonunda güzel zaman geçirmek amacıyla oynuyoruz. Ama iş, oynaması ücretsiz oyunlarda biraz farklılaşabiliyor. Zira az önce sözünü ettiğimiz rekabet, bir süre sonra kazanma hırsına ve savaş meydanı-arenalardaki en güçlü karakter olma yarışına dönüşebiliyor. Bu noktada oyuncuların karşısında iki seçenek bulunuyor: Ya oyunu kurallarına göre oynayıp onlarca, hatta yüzlerce saat sürebilecek grinding (tecrübe puanı kazanmak için aynı veya benzer görevleri/işleri/savaşları tekrar tekrar yapmak) maceralarına girip karakterini güçlendirmek ya da oyunun izin verdiği ölçüde, gerçek dünya parası ödeyerek dijital dünyadaki karakterini güçlendirmek. Böyle ifade edince kulağa biraz tuhaf geldiğinin farkındayız ancak ikinci seçeneği değerlendirip karakterine, daha oyuna yeni başlamışken seviye atlatabilen, op (overpowered-aşırı güçlü) silahlar kuşanan, oyuncuyu ölümsüzlüğe yaklaştıran zırhlar edinenlerin sayısı hiç de az değil. İşte pay to win-kazanmak için öde sistemi, tam olarak bu durumu ifade ediyor. Bazen emekten bazense zamandan tasarruf etmek için oyuncular, para ödeyerek oyunlardaki karakterlerine normal yolla edinilmesi uzun süren; seviye, yetenek, silah ve benzeri unsurları hemen satın alabiliyor.
PvP (player versus player-oyuncuya karşı oyuncu) tarzı yapımlarda P2W mekanikleri, oyun içi dengeleri daha fazla para ödeyen tarafın lehine değiştirirken kendi emekleriyle oyunda ilerleme kaydedenleri, bir süre sonra oyundan uzaklaştırabiliyor. Fakat PvE (player versus environment-oyuncuya karşı çevre) formundaki oynaması ücretsiz oyunlarda güçlü olan oyuncularla nispeten güçsüz karakterlere sahip oyuncular, aynı ortak düşman için iş birliği yaparak daha etkili sonuçlar alabiliyor.
Son Dönemde Popülaritesi Artan Pay to Win Oyunlar
Yola kozmetik içerikler satarak başlayan ama zaman içinde pay to win mekaniklerini oyunlarına -özellikle de mobil oyunlara- yediren birçok geliştirici ekip bulunuyor. Oyunculardan zaman zaman tepki alsalar da bahse konu oyunların gördüğü ilgi, gün geçtikçe artıyor. Bu oyunlardan bazıları şöyle:
Warframe (Windows): Oyuncuların canını sıkmayan birkaç pay to win oyunundan biri, PvP’den ziyade PvE odaklı olan FPS türündeki Warframe, tamamen Türkçe dil desteğiyle geliyor.
Clash of Clans (iOS ve Android): İlgi çekici reklamlarına kayıtsız kalamayıp CoC dünyasına adım atan milyonlarca oyuncu var ve bu oyuncuların neredeyse tamamı, birlik inşa etmek ve onları eğitmeye zaman harcamak yerine para harcamayı tercih ediyor.
Candy Crush Saga (Multiplatform): Dijital oyunlara mesafeli olanların dahi başından kalkamadığı Candy Crush Saga, ne kadar uzun süre oynasanız da cebinizden para çıkmadan ileri seviyelerini pek göremeyeceğiniz P2W oyunlardan biri.
FIFA Serisi (Windows): Saydığımız diğer oyunlardan farklı olarak oynaması ücretsiz olmasa da oyun içi mikro ödeme sistemlerini kullanan ve özellikle Ultimate Team’de efsane kadroları para ödemeden oluşturmanın zorlaşması nedeniyle pay to win sistemine yaklaşan oyun serisi, bu yönüyle FIFA takipçileri tarafından eleştiriliyor.