PlayStation 6 Ne Zaman Çıkacak? İşte Detaylar!

Monster Notebook  22 Ekim 2024

Haberler

Şu sıralar yeni oyun konsolu -muhtemel adı Switch 2- üzerinde çalışan ve oyun kütüphanesini zenginleştiren Nintendo’nun keyfi yerinde. Microsoft cephesinde de Game Pass abonelikleri yüksek seyrediyor, özellikle Xbox Series S oyun konsolunun satışları da fena gitmiyor. Güçlü bir bilgisayarı olmayanlar ise tercihlerini Xbox Series X’ten yana kullanıyorlar. Sony cephesinde ise derin bir hayal kırıklığı yaşanıyor. Evet, Sony’nin elinde PlayStation 5 gibi güçlü bir oyun konsolu var ve bu oyun konsolu, satış sayılarıyla kendisiyle aynı nesilden olan Xbox Series X ve S’nin toplam satış sayısından 20 milyon adet daha fazla satmış durumda. Peki, sorun nedir? Bu kadar iyi satan bir oyun konsolu piyasada olmasına rağmen neden PlayStation 5 Pro ya da PlayStation 6 konusu gündeme geliyor? Gelin, konunun ayrıntılarına bakalım.

Dost Acı Söyler: Şimdiye Kadarki En Sönük Konsol Nesliyle Karşı Karşıyayız

Sony’nin altın yumurtlayan tavuğu PlayStation markası, bu yılın aralık ayı itibarıyla otuzuncu yaşına girecek. Aradan geçen bu otuz sene içinde elimizden ne PlayStation 2’ler, ne PlayStation 4 Pro’lar geçti ve oyuna tam anlamıyla doyduk. Ne var ki dokuzuncu nesil oyun konsolları içinde bulunan PlayStation 5, çıkış yaptığı dönemden bu yana sahiplerini tam olarak memnun edebilmiş değil. Bunun çeşitli nedenleri var ve konsola şimdiye dek çıkan oyunların sayısı, bu gerekçelerden biri. Nasıl mı? Hadi, sayılarla konuşalım.

1994 yılında oyuncuların beğenisine sunulan ilk PlayStation oyun konsoluna toplam 4.105 adet oyun çıktı. Bu sayı, “asset flip” yöntemiyle uyduruk oyunlar yapan geliştiricilerin Steam’de fink attığı günümüzde bile devasa bir sayı. Kendisinden altı yıl sonra çıkan PlayStation 2’nin de küçük kardeşinden geri kalır yanı yok ve bu konsola da ömrü boyunca 4.376 oyun çıktı. Bugüne kadar uzanan nice oyun serisinin temelleri bu iki oyun konsolu döneminde atıldı. Resident Evil’lar, Silent Hill’ler, Metal Gear Solid’ler ve daha nicesi, popülerliklerine bu konsollar sayesinde kavuştu. Belki bir başka yazıda ele alabileceğimiz donanım karmaşasının yaşandığı 2006 yılında kullanıcılarla buluşan PlayStation 3 ise ömrünü, 2.562 oyun ile tamamladı. Konsolunu PlayStation 5’e yükseltemeyen oyun tutkunlarının evlerinde hâlâ kullandıkları, 2013 çıkışlı PlayStation 4 ise5.680 oyunla bir rekora imza attı. Tabii bunda, bağımsız ve oynaması ücretsiz yapımların da konsolda boy gösterebilmesinin büyük etkisi bulunuyor. Bu sayede oyun sayısı önceki nesillere göre epey artmış durumda. 

Peki, PlayStation 5’e şimdiye kadar kaç oyun çıktı? 658. Kaynakları kontrol ettiğimizde bu oyunların 50’sinin henüz çıkmamış ya da daha duyurulmamış durumda olduğunu görüyoruz. Bundan daha acı bir durum mevcut; Sony, PlayStation 5 için birinci parti olup da (God of War, Uncharted, Last of Us gibi) konsol sattıracak yeni bir fikrî mülk üretmekte zorlanıyor. Kıyaslamak belki doğru olmaz ama Steam’de durum nasıl diye merak edecek olursanız, bu yazının hazırlandığı hafta itibarıyla Steam’de 2024 yılı içinde 5.131, yalnızca 2023 yılında ise 14.400 oyun yayımlanmış.

8K 60 FPS Oyun Desteği mi Checkerboard “Hileleri” mi?

Eğer siz de bir PlayStation 5 oyun konsolu edindiyseniz ya da teknoloji marketlerinde konsolun kutusuna dikkat ettiyseniz, kutunun bir köşesinde “8K” ibaresini görmüş olabilirsiniz. Bu, esasen oyun konsolunun teorik olarak 8K, yani 7680 x 4320 piksel çözünürlükte görüntü aktarabileceğini ifade ediyor. Tabii yalnızca videoların değil oyunların da 8K çözünürlükte oynanabileceği sonucunu çıkarmamamız için herhangi bir gerekçe bulunmuyor. Ne var ki bu düşüncemizi yerle yeksan eden bir olumsuzluk söz konusu; PlayStation 5’in donanım gücü.

Bilgisayarların yaygın olarak kullanılmadığı, kullanılmaya başlandığında ise donanım bakımından o kadar güçlü olmadığı yıllarda konsollar, oyun konusunda “kral”dı. Gelişmiş bir hesap makinesinden hâllice donanım özelliklerine sahip ilk PlayStation’da oyunlar, 30 fps civarında oynanabiliyordu. PlayStation 2’de ise pek çok oyun, doğrudan 60 fps desteğiyle gelip oyuncuları mest ediyordu. PlayStation 3’ün donanımını çözebilen geliştiriciler, 30 fps sınırından kurtulup oyunlarını 60 fps seviyesinde, sabit şekilde oynatabiliyordu. Fakat işler PlayStation 4 Pro ile değişti ve masaya 4K (3840 x 2160 piksel) geldi. Ne var ki donanımıyla pek çok oyunu 4K çözünürlükte çalıştırmaya nefesi yetmeyen oyun konsolu, “checkerboard rendering” adı verilen bir yöntemi literatüre kazandırdı. Kısaca izah etmek gerekirse checkerboard yönteminde konsol, tam çözünürlükte render almayıp 4K çözünürlüğün yarısında render alıyor ve ardından elde edilen kareler daha yüksek çözünürlükte bir görüntü oluşturacak şekilde birleştiriliyor. Netice itibarıyla oyuncular, 4K çözünürlükte oynuyormuş hissi yaşarken konsolun donanımı da bu süreçte havlu atmamış oluyor. Tabii bu, günün sonunda bir donanım/yazılım hilesinden başka bir şey değil. İşin kötüsü, 2020 yılının sonlarında çıkmış olan PlayStation 5 de 4K çözünürlük söz konusu olduğunda bu yöntemi kullanıyor. Anımsatacak olursak PlayStation 5’in hesaplama ve depolama tarafındaki dâhilî donanımları şöyleydi:

  • İşlemci: AMD tarafından özel olarak üretilen 8 çekirdekli, değişken frekanslı Zen 2 CPU, 3,5 GHz.
  • Grafik İşlemci: Özelleştirilmiş RDNA 2 mimarisine dayanan grafik işlemci. 36 CU’ya (işlem birimi) ve 10,28 teraflop işlem gücüne sahip.
  • Bellek: 16 GB GDDR6 RAM
  • Depolama: 5,5 GB/saniye (ham) veri okuma hızına ulaşabilen, 825 GB NVMe SSD.

Bu başlığa, “8K 60 fps” diyerek başlamıştık; aranızda “PlayStation 5’in 8K 60 fps çalıştırdığı oyun yok mu?” diye soran olabilir. Var elbette ancak sayısı bir (1). Oyunun adı, The Touryst:

Yazımızı hazırladığımız dönemde AMD’nin FSR 3.1 teknolojisini PlayStation 5 ve rakibine getireceği konuşulsa da bunun için biraz geç olduğunu düşünüyoruz. Zira her bir oyun konsolu nesli arasında 6 ila 7 yıl zaman bulunuyor ki bu, PlayStation 5’in ömrünün yarısını çoktan bitirdiğini gösteriyor.

Peki, ömrünün sonuna doğru koşar adım giden oyun konsolunun ardından PlayStation 6 ne zaman çıkacak?

PlayStation 6 Yolda mı? Yoksa Cüzdanlarımızı PlayStation 5 Pro İçin mi Hazırlamalıyız?

Küresel tedarik zinciri sorunları nedeniyle epey sıkıntılı bir çıkış yapan ve oyuncuların diledikleri gibi ulaşamadıkları PlayStation 5, bugün geldiğimiz noktada hem oyun sayısının azlığı hem de donanım konusundaki zayıflığı nedeniyle kullanıcılarını üzüyor. NVIDIA’nın, ekran kartı pazarındaki liderliği kimselere bırakmaması, üstüne, DLSS gibi yenilikçi teknolojileri GeForce RTX 20 serisinden itibaren ekran kartlarına getirmesi, GeForce RTX 40 serisiyle ise DLSS 3 frame generation/kare oluşturma teknolojisiyle kare/saniye hızlarını arşa çıkarması, güçlü bir oyun bilgisayarı parası verip PlayStation 5 alan ama oyunları 30 fps sınırlamasıyla oynayan oyuncuları kara kara düşündürüyor.

Bunun farkında olan Sony, tam da bu nedenle geçen nesilde olduğu gibi bir ara nesil güncellemesi yaparak PlayStation 5’in PC donanımlarının gölgesinde kalmasının önüne geçmek istiyor ve PlayStation 5 Pro’yu masaya getirmeye hazırlanıyor. Sistem güncellemeleri aracılığıyla eklenecek FSR 3.1 gibi özelliklerin yanı sıra güncellenecek donanım bileşenleri (Sızıntılara göre grafik işlemci güncellemesi neticesinde üç kata varan hesaplama gücü artışı ve yüzde elli oranında ray tracing hesaplama yükselişi olacak lakin işlemci cephesinde önemli bir gelişme yok.) PlayStation 5 Pro’ya can suyu verecektir ancak asıl değişimin/dönüşümün PlayStation 6 ile yaşanması bekleniyor.

Sektör analistlerine göre Sony, hem normal PlayStation 5’in hem de çıktıktan sonra PlayStation 5 Pro’nun satış sayılarını dikkatlice inceleyecek ve yeni oyun konsolu PlayStation 6’nın çıkış penceresini bu doğrultuda belirleyecek. Ancak yazının ilk bölümlerinde de söz ettiğimiz gibi her bir oyun konsolu arasında 6-7 yıllık bir zaman diliminin bulunması nedeniyle PlayStation 6 için en az iki yıl daha beklememiz gerektiği sonucuna ulaşıyoruz. Sony’nin elinde oynayacağı başka kartlar var mı yoksa fiziksel oyun konsolu devrinin sonlarına doğru mu geliyoruz, bunu zamanla göreceğiz.

Eğer siz de konsol sahipleri gibi pek çok oyunu “hileli” 4K çözünürlük ve 30 fps hızında oynamak yerine doğal 4K çözünürlükte ve 60+ fps hızında deneyimlemek istiyorsanız, tercihiniz mutlaka “canavar”dan yana olmalı. Monster tarafından geliştirilen ve donanımları, Intel/NVIDIA’nın çözümleri çerçevesinde daima güncel kılınan, Abra, Tulpar ve Semruk ailesindeki oyun bilgisayarları, hayal ettiğiniz oyun tecrübesini size kesinlikle yaşatacak. 

Sıkça Sorulan Sorular

PlayStation 6 ne zaman çıkar?

PlayStation 6’nın çıkış tarihi henüz duyurulmadı, ancak Sony’nin geçmişteki konsol döngülerine dayanarak, PS6’nın 2027-2028 yıllarında çıkabileceği tahmin ediliyor. PlayStation 5’in 2020’de piyasaya sürüldüğünü düşünürsek, yaklaşık 7 yıllık bir aralık beklenebilir.

PS6 kaç dolar olacak?

PlayStation 6’nın fiyatı henüz belli değil. Ancak yeni nesil konsolların genellikle 499-599 dolar civarında piyasaya sürüldüğü göz önüne alındığında, PS6’nın da benzer bir fiyat aralığında olması bekleniyor. Donanım özellikleri ve üretim maliyetleri bu fiyatı etkileyebilir.

PlayStation 6’nın farkı ne olacak?

PlayStation 6, önceki nesillere göre daha yüksek performans, daha gelişmiş grafikler, daha hızlı işlem gücü ve daha büyük depolama kapasitesi sunacak. VR (sanal gerçeklik) desteğinin daha entegre olması, yapay zeka tabanlı oyun özellikleri ve daha gelişmiş bir kullanıcı deneyimi getirmesi bekleniyor.

Kaç çeşit PlayStation var?

Şu ana kadar beş ana PlayStation modeli piyasaya sürüldü: PlayStation 1 (PS1), PlayStation 2 (PS2), PlayStation 3 (PS3), PlayStation 4 (PS4) ve PlayStation 5 (PS5). Ayrıca, her nesilde bazı ara sürümler de bulunuyor, örneğin PS4 Pro veya PS5 Digital Edition.

Paylaş: