Romanlardan Uyarlanan Video Oyunları Listesi

Monster Notebook  2 Kasım 2019

HaberlerOyun

Beyaz perdeye yansıyan filmlerin romanlardan uyarlanmasına ya da onlardan ilham almasına alışkınız, fakat uzun süredir oyun sektörüne damgasını vuran yapımlarda da edebiyat dünyasından izlere tanıklık ediyoruz. Dilerseniz sözü uzatmadan, romanlardan ve öykülerden uyarlanan bazı oyunlara birlikte göz atalım.

Tom Clancy’s Rainbow Six Serisi

ABD’li yazar Tom Clancy’nin 1998 yılında yayınlanan Rainbox Six adlı tekno gerilim romanından ilham alınarak hazırlanan oyun serisi, komplo teorileriyle örülü yapısıyla taktik aksiyon tutkunu oyuncuları beğenisini kazandı.

The Witcher Serisi

Polonyalı yazar Andrzej Sapkowski’nin 1993 yılında yayınlanan The Last Wish adlı romanından uyarlanan The Witcher serisi, esasen yazarın eserlerinin daha popüler hâle gelmesini sağladı. Oyun 2007’de yayınlanıp tüm dünyada ses getirene kadar İngilizce çevirisi bulunmayan kitaplar, Sapkowski’nin Doğu Avrupa’nın Tolkien’i olarak anılır hale gelmesini sağladı.

Assassin’s Creed Serisi

Sloven yazar Vladimir Bartol’un 1938 yılında yayınlanan Alamut isimli kitapta konu edinilen Haşhaşiler’den ilham alan ve ana senaryosunu doğrudan bu konuya dayandıran seri, kritik noktalarda yine kitaptan izler taşıyor. Örneğin ilk oyunda Altaïr İbn-La’Ahad’ın söylediği “Hiçbir şey kesin değil, her şey mümkün” ifadesi Alamut kitabında neredeyse aynen bulunuyor.

Metro 2033

Rus yazar Dmitry Glukhovsky’nin 2005 yılında yayınlanan aynı adlı eserinden uyarlanan Metro 2033; daracık metro tünellerinde hissedilen sıkışmışlığı, nükleer savaşın yarattığı enkazı, bir an bile karşılaşılmak istenmeyen devasa yaratıkları ve belki de en önemlisi, hayatta kalmaya çalışma hissini başarıyla yansıtan bir oyundu. Oyunun popüler olmasının ardından kitap, çok daha fazla okurla buluştu.

Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth

ABD’li yazar Howard Phillips Lovecraft’ın 1928 yılında kaleme aldığı The Call of Cthulhu ve 1936’da tamamladığı The Shadows over Innsmouth hikâyelerinden ilham alınarak hazırlanan oyun, yönetilen karakterin zaman içerisinde geçirdiği ruhsal değişimleri oyuncuya aktarmasıyla öne çıkmıştı. Teknik açıdan birtakım sorunlar bulundurmasına karşın hazırlanan en başarılı Call of Cthulhu oyunlarından biri olarak kabul edilen yapım, öykülerde vurgulanan ayrıntılara da başarılı şekilde yer vermişti.

BioShock

Rus-ABD’li yazar ve düşünür Ayn Rand’ın 1957 yılında yayınlanan Atlas Shrugged adlı kitabından ilham alan ve oyuncuların Rand’ın vizyonunu keşfedebilmesini sağlayan oyun, art deco sanat akımından izler taşıyan görselleriyle kusursuzluğa bir adım daha yaklaşmıştı.

S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

Rus yazar kardeşler Boris ve Arkady Strugatsky’nin 1972 yılında yayınlanan Roadside Picnic adlı kitabından ilham alınarak tasarlanan oyun, Çernobil kazası sonrasında yaşananları, kitaptan birebir aktarmasa da önemli olayları ve karakterleri kendine dayanak alıyordu.

Spec Ops: The Line

Polonya asıllı İngiliz yazar Joseph Conrad’in 1899 yılında yayınlanan Heart of Darkness adlı romanından uyarlanan ve birkaç noktada modernize edilen yapım, kitabın yayınlandığı tarihte yaygın olan ve kitabın da vurgu yaptığı emperyalizm, ırkçılık gibi unsurlardan ziyade travma konusuna odaklanıyordu. Spec Ops: The Line, sıradan gibi bir oyun gibi görünmesine karşın beklenmedik derinlikte sahnelerle oyuncuları şaşırtıyordu.

Paylaş: