S.T.A.L.K.E.R 2 ile Chornobyl’e Yolculuk: Efsanevi Oyunun Dönüşü

Monster Notebook  18 Mayıs 2024

Oyun

Radyoaktif rüzgârların fısıldadığı kadim sırlar, terk edilmiş ve çoğunluğu yıkılmış binaların uğursuz gölgelerinde gizleniyor. Âdeta bir uyarı niteliğindeki kızıla boyanmış gökyüzü, ölümün, Bölge’de kol gezdiğini herkese hatırlatırken mutantan doğaüstü anomali tuzakları ve mutant yaratıklar, insanoğlunun kökünü kazımaya devam ediyor. Burada bulunduğunuz süre boyunca silahlarınıza gözünüz gibi bakın çünkü Çernobil, türlü çeşitli tehlikelere kucak açmaktan imtina etmiyor. Ukrayna’nın kuzeyindeki Kiev Oblast’ına bağlı Çernobil Hariç Tutma Bölgesi’nin kıyamet sonrası ortamında, meşum bir açık dünyada, pek de çizgisel olmayan bir yolculuğa çıkmaya hazırsanız, şimdilik eylül ayına kadar sabretmeniz gerekiyor. Ama o zamana kadar S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl’de sizleri neler beklediğinden biraz söz edebiliriz. Bu yazıya başlamadan evvel daha önce oyunla ilgili hazırladığımız yazılara göz atmak isteyebilirsiniz.

Çernobil’de Yaşam Hiç Bu Kadar Zor Olmamıştı

Çıkışı biraz yılan hikâyesine dönen, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşla çıkış penceresi iyiden iyiye ötelenen ve adındaki “Chernobyl” kelimesi, bu savaştan ötürü “Chornobyl”e dönüşen S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, bizi; karanlık, esrarengiz ve tehlikelerle dolu bir ortama çekmeye hazırlanıyor. Çernobil’in kıyamet sonrası manzarasında, bir zamanlar insan eliyle kurulmuş medeniyetin kalıntıları arasında gezinirken yıkımın ve doğaüstü olayların altını çizen yapım, serinin meşhur Zone/Bölge’sine oyuncuları davet ediyor. Tabii bu davete icabet eden yalnızca biz değiliz, Bölge’yi keşif yolculuğuna çıkan başka karakterler de bulunuyor. Her birinin kendine has geçmişi, niyeti ve hedefi olan insanlar, GSC Game World tarafından inşa edilen kurgusal dünyanın kaderini bizimle biçimlendirirken oyun süresince bizi sık sık ikilemde bırakacak kararlar almaya da zorluyorlar.

Tamamen unutulmuş bir dünyada Bölge’nin tehlikeli sakinleri ve doğaüstü fenomenleriyle karşılaştığımızda fiziksel bir efor sarf ederek hayatta kalmaya çalışıyoruz ancak bunun üstesinden gelirken ruhsal olarak da zorlanıyoruz zira “Çernobil’in Kalbi”nde karşılaşacağımız tehlikeler insanlardan ibaret değil. Varlığını tespit etmekte her zaman başarılı olamadığımız şeffaf anomaliler, bizi en ücra köşelerde bekleyen irili ufaklı mutant yaratıklar, yaşamamız muhtemel katatoninin sebepleri arasında bulunuyor. Buna, yolculuğumuz sırasında bulup tüketmek zorunda olduğumuz; yiyecek, içecek, ilaç gibi unsurları da eklediğimizde, işlerin, Çernobil’de o kadar da kolay ilerlemediğini söyleyebiliriz.

A-Life 2.0 Yaşam Simülasyon Sistemi ile Gelen Gerçekçilik

Kesintisiz olarak dolaşabileceğimiz ve muhtemelen görev alma sistemiyle oyunun devam etmesini sağlayacağımız S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl’de, daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere 64 km² genişliğinde devasa bir harita bulunuyor. Geliştirici ekibin, bu muazzam haritada kaybolmamamız ya da dilediğimiz alanlara kolayca ulaşabilmemiz için hızlı erişim noktaları eklediğini de biliyoruz. Bildiğimiz bir başka konu ise oyun dünyasında gerçekleştirdiğimiz tüm eylemlerin bir sonucu olmasını sağlayan ve bu sonuçların, diğer insanların kaderini değiştirecek A-Life 2.0 Yaşam Simülasyon Sistemi. Bölge’nin tümünde geçerli olan ve anladığımız kadarıyla gerçek zamanlı olarak çalışan bu sistem, oyun dünyasının bütünlüklü bir canlı ortama dönüşmesini mümkün kılıyor. Buna bir de gelişmiş yapay zekâ sistemi ve sürükleyici hayatta kalma mekanikleri de eklenince yeni oyunun albenisi daha bir artıyor.

Yönetimimizdeki karakter Skif ile birbirinden ilginç maceralara ve çetin mücadelelere atılırken dallanıp budaklanan hikâyenin, oynanışı hangi ölçüde zenginleştirdiğini görmemizi sağlayan yapım, bu yılın sonlarında, 5 Eylül 2024 itibarıyla çıkışını yapacak. Daha önce defalarca ertelenen ve çıkış penceresi çok çok ilerilere taşınan yapımın, bu defa gerçekten yayımlanmasını umut ediyoruz. Siz de Unreal Engine 5 ile geliştirilen ve muhteşem görünen S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl’i, performans sorunlarıyla karşılaşmadan deneyimlemek istiyorsanız, Monster imzalı oyun bilgisayarlarından dilediğinizi satın alabilir, Bölge’nin ölümcül tehlikeleriyle amansızca mücadele edebilirsiniz.

 

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl Hakkında Merak Edilenler

  1. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl kaç saatte bitirilir?

    • S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, ana kampanyası yaklaşık 40 saat sürecek şekilde tasarlanmıştır. Oyunda ayrıca farklı sonuçlar sunan yan görevler de bulunmaktadır.
  2. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl ne zaman çıkacak?

    • S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl’in çıkış tarihi 5 Eylül 2024 olarak planlanmıştır.
  3. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl kaç gb?

    • Oyunun tam boyutu hakkında şu anda net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak modern oyunların genel eğilimleri göz önünde bulundurulduğunda, yüksek grafik kalitesi ve geniş oyun dünyası nedeniyle önemli bir depolama alanı gerektireceği beklenmektedir.
Paylaş: