Starfield Hakkında Tüm Bilinenler

Monster Notebook  31 Ağustos 2023

Oyun

Çıkışı yılan hikâyesine dönen ve aslında, 11 Kasım 2022’de yayımlanması gereken Starfield’ı, o dönem için kısıtlı bilgiler içeren bir yazıyla Monster Notebook Blog sayfalarına konuk etmiştik. Bethesda Game Studios’un 25 yılı aşkın süre sonra ortaya koyduğu ilk yeni fikrî mülk olan Starfield, özellikle uzay temasına sahip aksiyon rol yapma oyunlarına ilgi duyan herkesin merakla beklediği yapımlardan biri ve güzel haber şu ki oyun, 6 Eylül 2023’te yayımlanacak ve çıktığı gün Game Pass üzerinden oynanabilecek. Aslına bakarsanız, Bethesda’nın 11 Haziran 2023’te gerçekleştirdiği “Starfield Direct” adlı etkinliğine kadar oynanış ve genel içeriği konusunda akıllarda soru işareti yaratan Starfield, bu etkinlik sonunda ne kadar etkileyici bir oyun olduğunu bir bakıma ispat etti. Peki, Starfield nedir? Oyunda bizleri neler bekliyor? Bethesda böyle oyun yapmayı nereden öğrendi? Bu soruların ve daha fazlasının yanıtı, yazımızda.

Bethesda’nın Yeni Gözbebeği Starfield da Neyin Nesi?

Seriye dönüşen birçok oyunu bulunan Bethesda’nın yeni ve şimdilik seriye dönüşmeyen oyunu Starfield, tek oyuncu odaklı bir aksiyon rol yapma oyunu. Starfield’ın yönetmeni Todd Howard’ın, geçen seneki demeçlerinde “Uzayda geçen Skyrim,” şeklinde özetlediği yapım, esasen Skyrim’den çok daha geniş kapsamlı bir oyun olacak. Detaylarından biraz sonra söz edeceğiz ancak Skyrim’de, aralarında gezilebilecek birkaç bölgelik bir harita varken Starfield’ın içerdiği galakside, %10’unda yaşam bulunan toplam 1.000 gezegen bulunduğunu söylersek bu yeni oyunun ölçeğinin ne denli geniş olduğunu ifade etmiş olabiliriz. Aklınıza, bütün bu gezegenlerin prosedürel şekilde oluşturulduğu gelebilir ancak oyunda kullanılan özel bir yöntem sayesinde bahse konu yüzlerce gezegen, el yapımı içeriklerle prosedürel içerikleri birleştirerek karşınıza çıkacak ve gezegenlerin tamamına uzay geminizle iniş yapıp bu gezegenlerde dolaşabileceksiniz.

Yönetmen koltuğunda oturan ve The Elder Scrolls serisinin ikinci oyunundan bu yana Bethesda’nın birçok projesinde irili ufaklı görevleri bulunan Howard’ın, bir dijital anlatıyı ne kadar başarılı sunabileceğini artık herkes bildiği için Starfield’ın da anlatısı, büyük bir heyecanla bekleniyor. Bu noktada Starfield’ın konusundan biraz söz etmek gerekiyor. Yapımda yöneteceğiniz karakter, daha önce United Colonies ve Freestar Collective ile çetin bir savaşa giren Constellation’ın bir üyesi olacak. The Settled System adı verilen bölgede, 50 ışık yılı uzaklıktaki gezegenler ve uzay istasyonları arasında geçen hikâyede gezegen ve uzay istasyonlarını özgürce keşfedebilecek, karşılaşacağınız NPC’lerle (oyuncu olmayan karakter) hikâyenin gelişimine katkıda bulunacaksınız.

Özelleştirilebilirlik ve Daha Fazla Özelleştirilebilirlik

Aksiyon rol yapma oyunlarında karakter özelleştirme, karakter için arka plan seçme/oluşturma konusuna zaten aşina olabilirsiniz ve tahmin edeceğiniz üzere Starfield’da da hayli geniş çaplı bir karakter özelleştirme/arka plan oluşturma ekranı sizleri bekliyor ancak bundan daha fazlasına hazır olmanızda yarar var; uzay gemisi inşası gibi. Gezegenler arası yolculuklarınızın ve hava çatışmalarının/uzaysal it dalaşlarınızın en önemli unsuru konumundaki uzay gemilerinizi, oyunun size sunduğu standart modeller üzerinden seçebileceğiniz gibi kendi uzay geminizin tasarımcısı/mimarı da olabileceksiniz. Öyle ki farklı farklı gemi üreticilerinin kendilerine özgü gemi bileşenlerini, kendi üretiminiz olan gemide kullanıp geminize bambaşka özellikler kazandırabileceksiniz. Bethesda’nın açıklamalarına göre oyunun sadece bu özelliği için ekstra bir gemi özelleştirme paketi geliştirilmiş durumda ve bunun çok iyi çalıştığı, Starfield’ın etkinliğinde gösterilen videolardan rahatlıkla anlaşılıyor.

Özelleştirme meselesi karakter ve gemiyle sınırlı değil tabii, oyunda kullanacağınız silahlar için de oldukça kapsamlı bir özellik değiştirme/kişiselleştirme mekanizması mevcut. Tamamen sizin yaratıcılığınıza bırakılan silah yapım sistemi sayesinde uzayda kullanacağınız ateşli silahları, kendi gereksinimleriniz ve çatışmadaki pozisyonunuza göre yapılandırmanız mümkün olacak.

İnşa konusuna da girebileceğiniz Starfield’da, daha önce oynadıysanız Fallout 4’tekine benzer bir temel yapı inşa mekaniği yer alıyor. İnşa mekaniklerini, ileri karakollar kurup bulunduğunuz mevkiyi güvenli hâle getirmek için kullanabileceksiniz.

Starfield’da Sizleri Neler Bekliyor?

Doyurucu Starfield etkinliği sonrasında bu sayfalarda anlatılabilecek pek çok şey var ancak oyuna dair detayları maddeler hâlinde sıralamanın daha yararlı olacağını düşünüyoruz:

  • Değiştirilebilir Yer Çekimi: Oyundaki gizemli uzaylı teknolojilerini lehinize kullanıp yer çekimini, ihtiyaçlarınıza göre değiştirebilir, düşmanlara karşı kullanabilir ya da çevresel bulmacaları çözmek için değerlendirebilirsiniz.
  • Çeşitli Gruplarla İş Birliği: United Colonies ve Freestar Collective arasındaki savaş sonlanmış olsa da ortada tam manasıyla bir sulh olmadığından dengeler her an değişebilir. Bu aşamada çeşitli gruplarla iş birliği yapabilir, oyun dünyasını da etkileyecek önemli kararlar alabilirsiniz.
  • Derin Uzay Keşfi: Bilinmeyen tehditlerle dolu uzayın derinliklerinde, karanlık ve gizemli bölgeleri araştırabilir, yeni dünyaları keşfederek oyunun ilerleyen safhalarında yardımını isteyeceğiniz müttefiklerinizin sayısını yükseltebilirsiniz.
  • Görev Çeşitliliği: Bethesda’nın diğer aksiyon rol yapma oyunlarında olduğu gibi takip edebileceğiniz bir ana hikâye görevinin yanı sıra; diplomasi, ticaret, keşif ve etkileşim hâlinde olduğunuz NPC’lerden alabileceğiniz yan görevleri yapabilirsiniz.
  • Uzay Gemisi Savaşları: Eğer Star Wars: Squadrons veya Chorus gibi oyunlardaki uzay gemisi savaşlarına doyamadıysanız, sizi Starfield’da tansiyonu epey yüksek saatler bekliyor. Uzay geminizi, düşmanlarınızı alt edebilecek yeteneklerle donattıktan sonra stratejik manevralarla onları birer birer avlayabilir, gezegenin, bulunduğunuz bölgesine huzur getirebilirsiniz.
  • Gizemli Uzaylı Eserleri Sayesinde Büyücülük: Uzayda olmanız, büyü yapmanıza bir engel değil; Starfield’daki gizemli uzaylı eserlerinden/kalıntılarından öğrendiğiniz bilgilerle büyü yapabilirsiniz. Büyüyü, düşmanlarınızı alt etmek veya onları engellemek için değerlendirebileceğiniz gibi sizinle bir arada olan NPC’leri iyileştirmek amacıyla da kullanabilir, bu büyülerin, karakterinize yeni yetenekler kazandırmasını sağlayabilirsiniz.
  • Topluluk Modları: Bir Bethesda klasiği olarak modlamaya açık olarak oyuncularla buluşacak olan oyunda, topluluk tarafından oluşturulan modları dilediğiniz gibi indirip kullanabilirsiniz.

6 Eylül 2023’te yayımlanacak olan Starfield, ilk günden Game Pass kataloglarında da bulunacak. Oyunun geleceği günü iple çekiyoruz.

 

Paylaş: