Steam Aile Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Monster Notebook  3 Şubat 2021

Oyun

Oyuncuların, sahip oldukları oyunları arkadaşlarıyla paylaşmaları aslında çok eskilere dayanıyor. Fiziksel kopya hâlindeki oyunlar; kaset, disket, CD ya da DVD formatında olması fark etmeksizin arkadaşlar arasında paylaşılıyordu ancak dijital oyunların yaygınlaşması, bu paylaşımın da değişim göstermesine zemin hazırladı. Dünyada en çok tercih edilen oyun platformlarından biri olan Steam’de yer alan Aile Paylaşımı veya bir başka deyişle Steam Aile Kütüphanesi Paylaşımı, hesap sahibinin hem aile üyelerinin hem de arkadaşlarının, tek bir kütüphaneden yararlanarak kütüphaneye dâhil olan oyunları, keyifle oynayabilmelerine imkân tanıyor.

Steam’de Aile Kütüphanesi Paylaşımı Yapmak Çok Kolay

Oyuncuların, Steam kütüphanelerindeki oyun koleksiyonlarını arkadaşlarıyla ve aile üyeleriyle paylaşmalarını olanaklı kılan Steam Aile Kütüphanesi Paylaşımı özelliğini etkinleştirmek için çok uzun sürmeyen bir işlemler dizisi yapmak gerekiyor. Sonrasında kütüphane paylaşımı gerçekleşiyor ve paylaşılan kütüphaneden yararlanan misafir kullanıcılar, oyunların eğlenceli dünyasına kendilerini kaptırabiliyor. Bu özellik sayesinde en fazla 5 ayrı kullanıcı ve 10 ayrı aygıt yetkilendirilebiliyor. Peki Steam Aile Paylaşımı nasıl yapılıyor?

Öncelikle tüm işlemlerin Steam uygulaması üzerinden gerçekleştirilmesi lazım ve ilk etapta, şayet aktif değilse Steam Guard’ın etkinleştirilmesi zorunlu kılınıyor. Misafir kullanıcının hesabıyla, kütüphanesini paylaşacak olan hesap sahibinin bir kez login olması gerekiyor. Bu işlem sonrasında Steam, misafir kullanıcının hesabını tanımlayabiliyor.

Aile Paylaşımı için Steam uygulamasının sol üst kısmında yer alan “Steam” tuşuna tıklayıp açılan menüden “Ayarlar”ın, ardından, pencere içerisindeki “Aile” kısmının seçilmesi, “Aile Görünümü” aracılığıyla hesabın nelere erişebileceğinin ayarlanması gerekiyor. Takip eden sayfalarda hangi oyunların paylaşılacağının belirlenmesi, kurtarma e-posta adresinin tanımlanması, aile erişimi için PIN oluşturulması isteniyor. Bu adımlar sırasıyla tamamlandıktan sonra kurtarma e-posta adresine bir kod geliyor ve Steam uygulamasının sağ üst kısmında, Aile Görünümü etkin hâle geliyor. Etkinken yeşil renkte beliren simge, kapalı konumdayken kırmızı renge dönüşüyor. Bu işlemlerin başarıyla tamamlanmasının ardından misafir kullanıcılar, paylaşılan kütüphanedeki oyunları keyifle deneyimleyebiliyor. Ancak bir oyun kullanım durumundayken bir başka misafir kullanıcı ya da kütüphane sahibi, aynı oyuna erişim sağlayamıyor. Hesap sahibi, misafir kullanıcının oynadığı oyunu çalıştırmak istediğinde misafir kullanıcıya oyunu satın alması ya da çıkış yapması yönünde bir mesaj iletiliyor ve birkaç dakika süre tanınıyor.

Oyunlarınızı Arkadaşlarınızla Paylaşma Vakti

Portföyünde on binlerce oyun bulunduran, dünyanın dört bir yanındaki on milyonlarca oyuncunun aktif olarak kullandığı oyun servisi Steam, ilk defa 2014 yılında başlattığı Aile Kütüphanesi paylaşımı özelliğiyle oyun tutkunlarının takdirini kazanıyor. Bu özellik, kütüphane paylaşımı sonrasında, misafir konumundaki oyuncuların, kendileri için paylaştırılan oyunlarda kendi ilerlemelerini kaydederek başarımlarını (achievement) kazanabilmelerine, aynı zamanda oyun kayıtlarını Steam Cloud’a kaydedebilmelerine olanak veriyor. Kendisiyle paylaşılan kütüphaneyi, yalnızca çevrim içi durumdayken deneyimleyebilecek olan oyuncular, paylaşım sonrasında üçüncü parti anahtar veya abonelik gerektiren yapımları maalesef oynayamıyor. Bununla birlikte DLC konusunda da Steam’in belirli kısıtlamaları bulunuyor. Örneğin, bir oyunu çok beğenip ilgili oyun için sunulan bir DLC’yi satın almak isteyen misafir kullanıcılar, oyunun kendisine sahip olmadıkları için DLC’yi de satın alamıyor.

Aile üyesi ya da arkadaşının paylaştığı oyun kütüphanesinden yararlanan misafir oyuncunun, hile konusunda oyun sahibi gibi temkinli davranması gerekiyor. Zira özellikle çok oyunculu yapımlarda hileye başvuran bir misafir oyuncu, kütüphane sahibinin ceza almasına ve VAC yasaklamasına tabi tutulmasına neden oluyor. Ayrıca Steam, bu tür hilelere karışan Steam kullanıcılarının Aile Paylaşımı özelliğini tamamen iptal edebiliyor. Paylaşım özelliği devam edip VAC yasaklaması uygulanan oyunlar ise yasaklama sonrasında herhangi bir şekilde paylaşılamıyor.

Paylaş: