Steam Oyun İade Etme Nasıl Yapılır?

Monster Notebook  10 Şubat 2021

Oyun

Merakla beklenen oyunlar, oyuncu tarafında popüler tabirle “hype” yaratan birçok oyun içi görüntü ve videoyla geliyor. Her şeyin mükemmel göründüğü sahneler, ön sipariş sürecinde yayıncıların gerçekleştirdiği indirimlerle birleşince oyun meraklıları, çıkmasına belki aylar olan oyunları satın alıyor. Bu “hype” genellikle olumlu sonuçlansa da kimi oyunlar, gerek yayımlandıkları anda bolca hata/bug içermesi gerekse oynanış tarafındaki birtakım aksaklıklar nedeniyle bekleneni veremeyebiliyor. Önceleri, oyunların yamalanmasını ve yazılımsal/yapısal hataların giderilmesini beklemek durumunda olan oyun tutkunları, Steam’in iade desteği sunması sayesinde satın alıp beğenmedikleri oyunları iade edebiliyor. Yapımların içeriklerine dair fikir edinmek isteyen ancak yapımcı/yayıncı tarafından demosu sunulmayan oyunlar için de benzer bir yol izlenebiliyor. Lakin oyunların, koşulsuz şekilde iadesi mümkün olmuyor ve Steam’in belirlediği, aslına bakılırsa esnek sayılabilecek kuralların göz önünde bulundurularak iade işlemine girişilmesi gerekiyor. Bu noktada iade sürecinin nasıl işlediğini detaylı biçimde öğrenmek, tatsız sürprizler yapan oyunların iadesini gerçekleştirip Steam’den para iadesi almak için önem taşıyor.

Steam, Oyun İade Sistemiyle Kullanıcıları Memnun Ediyor

2003 yılından bu yana faaliyetteki dijital oyun dağıtım platformu olan ve Valve Corporation tarafından geliştirilen Steam, resmî biçimde 2015 yılından beri satın alınan oyun ve diğer yazılımların iadesini alıyor. Rakip olarak çıkan ancak iade politikaları konusunda geride kalan dijital oyun dağıtım platformlarından farklı şekilde, ürün iadesi konusunda daha esnek olan Steam, ürün iade sürecinde kullanıcılara büyük serbesti kazandırıyor. Bu noktada Steam’in hangi şartlar oluştuğunda ürün iadesi gerçekleştirdiğini bilmek gerekiyor.

Tutarı, yapımcısı ya da yayımcısı fark etmeksizin tüm oyunlar, Steam’in iade politikası kapsamında bulunuyor. Satın alımın ardından en fazla 14 gün geçmemişse ve kullanıcı, oyunu 2 saatten fazla oynamamışsa iade etme talebinde bulunarak satın aldığı ürünü, belirttiği nedenler doğrultusunda iade edebiliyor. Bunun yanında satın alınan oyun VAC tarafından yasaklanmışsa iade imkânı kayboluyor. Şayet satın alımın üzerinden daha uzun bir süre geçtiyse ya da oynama süresi 2 saati aştıysa Steam aracılığıyla alınan oyun veya yazılım, herhangi bir şekilde iade edilemiyor. İade talebi kabul edilirse iade sonrasında oyun veya yazılımların ederleri, ödeme yapılan kartlara ya da Steam cüzdanına aktarılıyor iletiliyor. Steam cüzdanına yapılan ödeme en geç 1 hafta içerisinde tamamlanırken kredi kartı gibi ödeme araçlarına ise en geç 1 aya kadar ödeme yapılıyor. Peki, Steam oyun iade işlemi nasıl yapılıyor?

Birkaç Adımda Oyunlarınızı İade Edin

Doğrudan Steam üzerinden satın aldığınız bir oyunu iade etmek isteyenler, birkaç adımda iade talebi oluşturup paralarının iade edilmesini bekleyebiliyor. Öncelikli olarak Steam’in masaüstü uygulamasına giriş yapılması ve “Kütüphane” kısmının açılması gerekiyor. Ardından, iade edilmek istenen oyunun seçilmesi, gelen ekrandaki “Destek” bölümüne tıklanması, sürecin ilerlemesi için önem arz ediyor.

Açılan “Steam Destek” sayfasında oyunun iadesine dair kullanıcılardan geri bildirimler isteniyor. “Bu ürün ile ilgili yaşadığınız sorun nedir?” başlığı altında; “Umduğum gibi değil”, “DLC ya da ekstra içerik eksik”, “Kütüphanemde değil” gibi birçok seçenek bulunuyor. Her bir seçenek altında ise yaşanılan soruna dair daha ayrıntılı bölümler yer alıyor. Kullanıcıların hem geri bildirim vermek adına hem de iade işlemlerinin sorunsuz tamamlanması adına dürüst davranarak kendi durumlarına en uygun seçeneği tercih etmeleri öneriliyor. Bu işlemin ardından “Bir iade talep et” sayfası açılıyor ve son duruma dair ayrıntılar özet olarak sunuluyor. Bu sayfada ödeme tutarının yanı sıra tercih edilen seçeneğe göre daha kapsamlı bir bilgilendirme yapılabilmesi için özel alanlar yer alabiliyor. 

Tüm bu alanların doldurulmasının akabinde iade talebi gönderilerek para iadesinin yapılması bekleniyor. İade süreciyle yaşanabilecek aksaklıklarda mutlak suretle Steam Destek ekibiyle iletişime geçilmesi tavsiye ediliyor.

Paylaş: