TEKKEN Serisinin Son Harikası: TEKKEN 8’in Muhteşem Dönüşü

Monster Notebook  14 Haziran 2024

Oyun

2023’ün kavurucu yaz sıcaklarında canavar gibi oyun bilgisayarlarımızı ziyaret eden Street Fighter 6, Capcom’un, oyuncularda bitmemişlik hissi bırakan Street Fighter V’teki hatalarından nasıl dersler çıkardığını gösteriyor, bizleri, efsanevi Final Fight’ın da geçtiği Metro City’nin dört bir yanında dövüşler kovalayıp kendi hikâyemizi oluşturmaya teşvik ediyordu. Aynı yılın eylül ayında yayımlanan ve çok büyük beklentilerle çıkışını gözlediğimiz Mortal Kombat 1 ise; içerik eksiklikleri, sırtını live service dinamiklerine yaslaması ve hikâye bağlamındaki tutarsızlıkları nedeniyle bizleri hayal kırıklığına uğratıyordu. 1980’ler sonu, 1990’lar başında çocuk veya genç olanların en fazla Atari (arcade) salonlarında görüp görebilecekleri bir gelişmenin yaşanmasına ise yalnızca birkaç ay vardı. Evet, Atari salonlarının dövüş türündeki üç büyüklerinden üçüncüsü -kimilerine göre ilk sırasındaki- üyesi Tekken de yeni oyunuyla gelmeye hazırlanıyordu. Peki, yeni oyun neye benzeyecekti? Yapımın beta sürümünü oynayan şanslı azınlığın yorumlarında belirttikleri gibi Tekken 8 değil de Tekken 7,5 ile mi karşılaşacaktık? Yoksa Bandai Namco da dövüş müdavimlerinde hayal kırıklığı yaratan bir başka oyuna mı imza atacaktı?

Tekken 8: Mirasın Yeniden ve Harikulade Yorumlanışı

Yapay zekânın gündem olmadığı, ray tracing teknolojisinin oyunlarda gerçek zamanlı olarak kullanılması şöyle dursun, sinema sektöründe bile 12 yıl sonra Pixar’ın meşhur animasyon filmi “Cars” ile kullanılacağı 1994 yılında Atari salonlarını ziyaret eden Tekken, dövüş arenasında bir şeyleri değiştireceğini daha o yıllardan gösteriyordu. Dönemi göz önüne alındığında şaşırtıcı derecede hoş grafikleri, dövüş alanını, oyuncunun “oyun alanı”na dönüştürmesine izin vermesi ve tabii ki meşhur hikâyesiyle dövüş meraklılarının takdirini kazanan Tekken, takip eden senelerde yeni sürümleriyle oyuncularla buluşmayı sürdürdü.

Serinin 30 yıllık tarihi içinde arcade sürümü çıkmayan ilk Tekken oyunu konumundaki Tekken 8, “Babalar ve Oğullar” arasındaki bitmek bilmeyen savaşın ilginç anlatısını, bambaşka bir seviyeye taşıyor. Spoiler olmaması için detaylardan bahsetmeyeceğiz ama şöyle söyleyelim; bu süreçte gerçekleştireceğiniz bazı dövüşler öylesine görkemli, öylesine akıl almaz atmosferlerde gerçekleşiyor ki kendinizi Bayonetta’nın, evrenler ötesinde yaptığı bazı uçuk bo

ss dövüşlerinde gibi hissetmeniz son derece mümkün.

Demir Yumruk Turnuvası’nda Yeni Yüzleri Selamlayın

Yeni Tekken’de 32 karakter yer alıyor ve bunlardan üç tanesi, yeni yüzlerden oluşuyor. Oyunun hikâyesine, estetik yönüne ve elbette dövüş dinamiklerine farklı bir boyut getiren yeni karakterleri kısaca tanıtmak hiç de fena olmayacaktır.

Dansın ve Dövüşün Sentezi: Azucena Milagros Ortiz Castillo

 

Perulu kadın karakter Azucena, serinin MMA stiline sahip ikinci dövüşçüsü olmasına rağmen Craig Marduk’tan farklı şekilde dövüş stilini daha çok vuruşlarına ve ayak oyunlarına dayandırıyor. Rakibinin yüksek ve düşük saldırılarını otomatik şekilde atlatan Libertador pozisyonu gibi dansları ve kaçış hareketleriyle dolu enerjik oyun tarzıyla dikkat çeken Azucena, kendine has yapısıyla tarz sahibi bir karaktere dönüşüyor. Oyunda, Azucena’nın kişiliği ve hikâyesi de önemli bir yer tutuyor. Peru’da kahve üretim merkezine sahip Ortiz ailesinin tek kızı olan Azucena, Demir Yumruk Turnuvası’nı kazanarak kahvesini uluslararası alanda tanıtmak gibi ilginç bir gayeye de sahip.

Gölgelerden Gelen Adalet: Victor Chevalier

Mishima ailesinin faaliyetlerini gözlemleyen gizemli organizasyonun bir parçası olan Victor, Tekken 8’e Fransa’dan katılıyor. Kuzgun Birimi’nin lideri olarak “Super Spy CQB” dövüş stiliyle yüksek hızlı vuruşlarını özel cihazlarla birleştiren Victor, sahnedeki en hızlı karakterlerden biri olmasıyla rakiplerini şaşırtma ve hızlı karşı ataklarla etkisiz hâle getirme konusunda ustalık sergiliyor. Tekken serisinde yeni olanlar için rahatlıkla seçilebilecek Victor’un en iyi kombolarını sergileyebilmek için hız ve hassasiyetten ödün vermemek gerekiyor.

Mishima Ailesinin Yeni Yüzü: Reina Mishima

Mishima ailesinin üyelerinden Reina Mishima, akrobatik bir dövüş stiline sahip ve bir kadın karakterden beklenmeyecek kadar acımasız olmasıyla öne çıkıyor. Tekken serisine aşina olanların yakından tanıdığı hatta belki favori karakteri pozisyonunda bile bulunabilen Heihachi Mishima’nın evlilik dışı kızı olan Reina, serinin geleneğine sadık kalarak Mishima Karate stiliyle dövüşüyor ancak bunu, Taido’nun daha jimnastik ağırlıklı stille harmanlayarak yapıyor. Bu kombinasyon, Reina’nın rakipleriyle karşı karşıya geldiğinde parlamasını sağlayan bir hareket seti üretmesini sağlıyor.

Atari Salonu Müdavimleri Buraya: Arcade Quest Modu Sizi Bekliyor

Bandai Namco, Tekken 8’in efsanevi bir oyun olması için çok çalışmış, en azından oyunun içeriği ve az sonra anlatacağımız oynanış yenilikleriyle bunun böyle olduğunu kanıtlıyor. Daha önce biraz söz ettiğimiz hikâye modu The Dark Awakens, sinematik kalitede sahnelerle dolu ve oyuncuları, Mishima ailesinin karmaşık dünyasına derinlemesine çekiyor. İlgili mod, Mortal Kombat serisinin son oyunlarından tanıdığımız interaktif hikâye anlatımı ve dövüş arasındaki geçişleri akıcı hâle getirerek oyun içi anlatının oyuncular üzerinde bıraktığı etkiyi güçlendiriyor.

Tekken 8’i cazip kılan ve Atari salonu müdavimlerinin yüzünde tebessüm oluşturacak modu Arcade Quest ise şüphesiz oyunun en değerli kısımlarından biri oluyor. Oyuncuların karakter gelişimine doğrudan katkıda bulunmalarını mümkün kılan yeni Arcade Quest, rol yapma unsurları barındırıyor ve oyuncular, kendi avatarlarını oluşturup Tekken evreninde çeşitli zorlukları aşarak ilerliyorlar. Bu süreçte karakterlerinin yeteneklerini de geliştirebiliyorlar. Açıkçası, birkaç saatte tamamlanmasına karşın tekrar tekrar oynanabilen Arcade Quest’in, herkes tarafından, özellikle de çocukluğu, gençliği Atari salonlarında geçmiş oyuncularca tecrübe edilmesi gerekiyor.

Bu Kadar Güçlü Bir Oynanışı, Eminiz ki Hiç Kimse Beklemiyordu

Eskiden beri dövüş oyunları kategorisinde bulunmasına rağmen kendine özgü üç boyutlu dövüş alanı içermesi nedeniyle iki boyutlu dövüş oyunlarıyla doğrudan kıyaslan-a-mayan Tekken serisinin son üyesi, oynanış tarafında da rakipleriyle pek kıyaslanmıyordu. Ancak eğri oturup doğru konuşmakta yarar var, bu saatten sonra Tekken’in oynanış tarafında rakibi, yalnızca kendisi olacak gibi duruyor. Dövüş oyunlarının temelini oluşturan, karakterlerin birbirlerine veya özel nesnelere vurduğunda etkileşime girdiği sanal kutular şeklinde nitelendirebileceğimiz hitbox’lar, Tekken 8’de son derece başarılı şekilde uygulanıyor. Hem yatay hem de dikey eksende yüksek hassasiyete sahip olarak karşılaşmalarda vuruş hissinden vuruş sonrası sağlanan adalete, strateji geliştirmeden karakter seçimine dek her noktayı etkileyen hitbox gelişimi, Tekken’i, az önce de belirttiğimiz üzere rakipsiz kılıyor.

Yalnızca teknik cephede değil oynanışa eklenen yeni mekaniklerle de fark yaratan Tekken 8’in, köklü oynanış dinamiklerine modern dokunuşlar ekleyen yeniliklerinden/kombo mekaniklerinden söz etmek gerekirse:

  • Tornado Sistemi ve Gelişmiş Hareket Dinamikleri: Oyunda dikkat çeken yeniliklerden biri Tornado sistemi. Karakterlerin daha hızlı ve akıcı biçimde hareket etmelerini sağlayan ve oyuncuların dövüş esnasında pozisyon alma veya manevra yapma yetenekleri artıran Tornado sistemi, rakiplerin saldırılarının daha etkili şekilde savuşturulmasına ve karşı atak fırsatı oluşturulmasına imkân tanıyor.
  • Heat ve Rage Sistemi: Heat sistemi, dövüşçülerin belirli bir süre boyunca güçlenmelerini sağlayan yeni bir mekanizma. Bu sistem aktifken karakterlerin saldırıları ekstra hasar veriyor ve oyuncular, bazı özel hareketlere erişim sağlıyorlar. Maçların seyrini değiştirebilecek kritik anlarda kullanıldığında, stratejik derinliği artıran Heat sistemine ek olarak bir de Tekken 6’da hayatımıza giren ve Tekken 8’le güncellenen Rage sistemi bulunuyor. Karakterlerin sağlık barları belirli bir seviyenin altına düştüğünde devreye giren ve güçlü “Rage Art” saldırılarını kullanmalarını olanaklı kılan Rage sistemi, oyuncuların sürpriz geri dönüşler yapmalarını ve son anda maçı kazanma şanslarını artırıyor.
  • Geri Kazanılabilir Sağlık ve Bölüm Etkileşimleri: Tekken 8’deki yenilikler arasına geri kazanılabilir sağlık da ekleniyor. Bu sistem sayesinde oyuncular, aldıkları hasar neticesinde kaybettikleri sağlıklarını, belirli hareketlerle geri kazanabiliyorlar. Dövüş karşılaşmalarının gerçekleştiği arenalarda da bölüm etkileşimleri bulunuyor. Her arenanın kendine has etkileşimleriyle maçlar, tekdüzelikten çıkıyor.
  • Çevrim İçi Modlarda İyileştirmeler: Oyun, çevrim içi modlar da önemli iyileştirmeler içeriyor. Daha stabil bağlantılar ve düşük gecikme süreleri, çevrim içi karşılaşmaların daha akıcı hâle gelmesini mümkün kılıyor. Ayrıca oyuncuların yetenek seviyelerine ve tercihlerine göre eşleştirildikleri gelişmiş matchmaking sistemi, çevrim içi rekabetin daha adil ve eğlenceli olmasına zemin hazırlıyor.

Unreal Engine 5 oyun motoruyla geliştirilen ve türünün en iyi grafiklerine sahip oyunu olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğimiz Tekken 8, üzerine konuşulabilecek sayısız detaya sahip. Eğer siz de Demir Yumruk Turnuvası’nın bu seferki sonuçlarını ilk elden görmek istiyorsanız, elinizin altında, gerçekten de “canavar” gibi bir bilgisayar olması gerekiyor. Monster’ın geliştirdiği Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarları, ihtiyacınıza yanıt verecek tüm teknik özellikleri sunuyor ve Tekken 8 başta olmak üzere güncel tüm oyunları, yüksek çözünürlükte ve grafik detaylarından taviz vermeden, akıcı şekilde oynamanıza olanak tanıyor. 

 

TEKKEN 8 Hakkında Merak Edilenler

  • Tekken 8 ne kadar sattı?

    • Tekken 8’in satış rakamları hakkında kesin bilgi mevcut değil. Ancak, serinin önceki başarıları göz önüne alındığında yüksek satışlar bekleniyor.
  • Tekken 8 hangi karakterler var?

    • Tekken 8, yeni karakterler Azucena Milagros Ortiz Castillo, Victor Chevalier ve Reina Mishima dahil olmak üzere eski ve yeni birçok karakteri barındırıyor.
  • Tekken 8 kaç gb?

    • Tekken 8’in dosya boyutu kesin olarak bilinmiyor fakat yüksek çözünürlüklü grafikler nedeniyle önemli miktarda depolama alanı gerektireceği tahmin ediliyor.
  • Tekken 8 hikaye modu var mı?

    • Evet, Tekken 8’de “The Dark Awakens” adında derinlemesine bir hikaye modu bulunmaktadır. Bu mod, Mishima ailesinin hikayesini sinematik bir biçimde anlatıyor.
  • Tekken 8 PS4’e gelecek mi?

    • Tekken 8’in PlayStation 4 platformuna gelip gelmeyeceği konusunda resmi bir açıklama yapılmamıştır.
  • Tekken 8 bilgisayarda oynanır mı?

    • Evet, Tekken 8 PC versiyonu da bulunmaktadır ve modern bilgisayarlarda oynanabilir. Oyun, gelişmiş grafik ayarları ve performans için uygun donanımlara sahip bilgisayarlarda akıcı bir şekilde çalışacaktır.
Paylaş: