Geçmişten Günümüze The Settlers Serisi

Monster Notebook  18 Haziran 2023

Oyun

30 yıl boyunca devam eden kaç oyun serisi aklınıza geliyor? Sid Meier’s Civilization, Need for Speed, FIFA belki ilk etapta aklınıza gelen seriler ama onların arasına, The Settlers serisini de eklemeniz gerekir. Zira 1993 yılında başlayıp görsel tasarımından atmosferine, beraberinde getirdiği yenilikçi oyun mekaniklerinden sunduğu çevrim içi oyun olanaklarına dek pek çok noktasıyla büyük beğeni toplayan The Settlers serisi, geçen yıl yayımlanan yeni oyunuyla bugüne dek ayakta olduğunu kanıtladı. Peki, geçmişten günümüze The Settlers serisinin ana oyunlarını tanımaya ne dersiniz?

The Settlers (1993)

Artık Ubisoft çatısı altında bulunan Blue Byte Software tarafından geliştirilip yayımlanan ilk The Settlers oyunu, çıktığı gibi büyük bir yankı uyandırmıştı. Önce Amiga platformunda, bir yıl sonra da MS-DOS dolayısıyla PC platformunda yayımlanan oyun; kaynak yönetim, şehir inşası ve mikro ölçekli ekonomi yönetimi gibi unsurların stratejik şekilde ve gerçek zamanlı olarak yönetilmesine imkân tanıyordu.

The Settlers II (1996)

Kendine, İmparator Sezar dönemi Roma’sını zaman dilimi olarak belirleyen, serinin ikinci oyunu, geliştirilen iç dinamikleri ve görselleriyle oyuncular tarafından çok sevildi. Gelişmiş çok oyunculu modları ve bilgisayara karşı oynamak imkânları, oyunun kitlesini artırdı. Orijinal platformu MS-DOS olan oyunun 2007 yılında -başarısız da olsa- bir Nintendo DS sürümü yayımlandı.

The Settlers III (1998)

Roma, Mısır, Asya, Amazon ve 3 Tanrı senaryo görevlerini içeren, geliştirici ekibin dönemin popüler oyunları Warcraft II ve Anno 1602 ile rekabet edecek şekilde geliştirdikleri The Settlers III, ortalamanın üstünde puanlar aldı.

The Settlers IV (2001)

Yeni milenyumu, yeni oyunla karşılamak üzere kolları sıvayan Blue Byte; Roma, Viking ve Maya ırklarının yönetilebildiği, serinin dördüncü oyunu, karanlık tanrı Morbus ile yüce tanrı HE arasındaki mücadele ile başlıyordu. 2009’da iOS sürümü de yayımlanan oyunun hem orijinal PC sürümü hem de iOS sürümü, hayli beğenildi.

The Settlers: Heritage of Kings (2004)

Hem yeni bir tek oyunculu campaign modu hem de çok oyunculu modlar içeren yapım, ilerleyen dönemde genişleme paketleriyle farklı özelliklere kavuşmuş olsa da oyun yayınları tarafından ortalamanın altında skorlar eşliğinde eleştirildi.

The Settlers: Rise of an Empire (2007)

Kendinden önce gelen oyunla aynı kurgusal evrende geçen ve Mordred’le Kerberos’u yenilgiye uğratan Dario’nun kurduğu imparatorluğun da çöküşe geçmesini temel alan yapım, dönemine ve tarzına göre en iyi görünen grafiklere sahipti. Hatta öyle ki oyun, altı farklı Alman Geliştirici Ödülü kazandı.

The Settlers 7: Paths to a Kingdom (2010)

Bir süredir geliştirilmesi aşamasında kullanılan RenderWare ile yolları ayıran geliştirici ekip Vision adlı oyun motorundan destek alarak The Settlers 7’ye hayat verdi. Erken Rönesans ortamında geçen yapım, hem oyunculardan hem de oyun yayınlarından büyük övgü topladı.

The Settlers: Kingdoms of Anteria (2014)

Kingdoms of Anteria, Ubisoft’un, oyunun betasına dair topladığı eleştirel geri bildirimler neticesinde tamamen iptal ettiği bir yapım oldu. Onun yerine geliştirilip oyuncuların beğenisine sunulan yapımsa The Settlers serisinin takipçilerini ikiye bölen Champions of Anteria adlı, aksiyon rol yapma oyunuydu.

The Settlers: New Allies (2023)

Şimdilik yalnızca Epic Games Store üzerinden satın alıp oynayabileceğiniz, serinin en güncel ve aslına sadık kalınarak geliştirilen oyunu New Allies, etkileyici görseller ve keyifli bir deneyim sunuyor.

Paylaş: