The Witcher 3 Sistem Gereksinimleri
The Witcher serisinin tepeden tırnağa bir başarı hikâyesi olduğu çok açık. Neverwinter Nights gibi oyunlar için hazırlanan ve The Witcher için pek de uygun olmayan Aurora oyun motorunun render modülünün baştan yazılması, CD Projekt Red’in ilk önemli sınavıydı. Programcılık konusundaki hünerlerini kısa sürede gösteren ekip, çok geçmeden Havok destekli REDengine 1 ile The Witcher 2’yi yayınladı.
Asıl bomba; senaryosundan kapsamlı dünyasına, grafiklerinden müziklerine dek her şeyiyle unutulmaz olan The Witcher 3 ile patladı. REDengine 3’ün göz alıcı grafikleriyle hayat bulan oyun, 2015 yılında yayınlandığında o dönemin bilgisayarlarını hayli zorladı. Ortada optimizasyon sorunu yoktu, fakat The Witcher 3’te harikulâde görünen ve âdeta yaşayan bir dünya vardı, sistemlerin dert yanması da bundandı. Peki, güncel bilgisayarlar ve oyun bilgisayarları, üzerinden 4 sene geçen bu oyunu akıcı şekilde oynatmaya muktedir mi? Gelin, oyunun sistem gereksinimleri üzerinden birlikte değerlendirelim.
Diskinizdeki Boş Alanlarla Vedalaşın
Bu kadar kötümser yaklaştığımıza aldanmayın, ama The Witcher 3’ün özellikle de indirim dönemlerinde gayet uygun fiyatla edinebileceğiniz “Game of the Year Edition”ın diskinizde dev bir delik açacağını da dikkate alın. Sistem gereksinimleri tablolarında yapımın 35 GB disk alanı istediği belirtilse de son güncellemeleri yapılmış ve ek paketleri satın alınmış bir The Witcher 3 oyunu, 50 GB’ın üzerinde yer kaplıyor. Bundan sonra gelebilecek güncellemeler, oyunun diskte daha çok yer tutmasına neden olabilir.
Devasa Açık Dünyada Teklemeden İlerlemek İçin Bol RAM Şart
The Witcher 3’ün sistem gereksinimleri konusunda hiç şakasının olmadığı, RAM gereksinimlerinden bile anlaşılabiliyor. Oyun için minimum 6 GB RAM gerekirken önerilen sistem gereksinimleri tablosunda ise 8 GB RAM bulunuyor. Yapımı, Full HD ve üzeri çözünürlüklerde oynamayı düşünüyor, uzun oyun oturumları planlıyorsanız, açık dünyada dolaşırken teklemelerle karşılaşmamak adına RAM miktarını daha yüksek tutmalısınız.
Çevredeki Onlarca Değişkenin Hesaplanması Güçlü İşlemciye Bakıyor
Etkileşime girdiğiniz karakterler, siz atınıza atlayıp turlarken gerçek bir kasabada dolaştığınız hissiyatını size veren NPC’ler, çevrede olan bitenlere dair fizik hesaplamaları ve daha fazlası, işlemciye ziyadesiyle yük bindiren etmenler. Bu nedenle yapımın işlemci tarafındaki ihtiyaçları, biraz fazla. Minimum sistem gereksinimleri tarafında Intel Core i5-2500K veya AMD Phenom II X4 940 işlemciler bulunuyorken önerilen sistem gereksinimleri tablosunda Intel Core i7-3770 ve AMD FX-8350 yer alıyor.
The Witcher 3 Yıllara da Kartlara da Meydan Okuyor
Aslında başlığı “The Witcher 3 yıllara meydan okurken ekran kartlarının canına okuyor” şeklinde de hazırlasaydık pek hatalı olmazdı. Zira gerek minimum gerekse önerilen sistem gereksinimleri tablolarında, zamanının başarılı ekran kartları sıralanmış olsa da oyunu bugün 4K çözünürlükte oynamak herkese nasip olmuyor. Yapımın minimum sistem gereksinimleri tablosunda NVIDIA GeForce GTX 660 ve AMD Radeon HD 7870 yer alırken önerilen sistem gereksinimleri tablosunda ise NVIDIA GeForce GTX 770 ve AMD Radeon R9 290 bulunuyor.
Serinin Son Oyununu Hakkını Vererek Oynamak Gerekir
Cüsseleri ve özellikleriyle baş ağrıtan düşmanlardan güzelliğiyle baş döndüren Yennefer’e kadar her yanıyla destansı bir oyun olan ve serinin şimdilik son oyunu gibi görünen The Witcher 3’ü hakkını vererek oynamak gerekli. Bunun içinse yapılması gereken belli, canavar gibi bir oyun bilgisayarı edinmek. Monster’ın Abra ve Tulpar serisi içerisinde yer alan bilgisayarlarla The Witcher 3’ün dünyasında rahatlıkla kaybolabilir, oyunun sistem özelliklerinin birkaç katı kadar performans sergileyen bilgisayarlar sayesinde takılma ve fps düşüşü gibi sorunlar yaşamaksızın oyunda yüzlerce saat geçirebilirsiniz.