Unity Nedir ve Unity Oyun Motoru Özellikleri Nedir?

Monster Notebook  27 Ekim 2022

Oyun

Belki oynadığınız oyunlar sayesinde belki de teknoloji yayınlarından duymuş olabileceğiniz Unity, 2005 yılından bu yana hayatımızda bir şekilde yer alan oyun motorlarından biridir. Oyun geliştirme sürecinde, kullanıcılara sağladığı esneklik ve kolaylık sayesinde özellikle bireysel olarak oyun geliştirenler tarafından veya küçük ölçekli oyun stüdyolarında değerlendirilen oyun motoru, zaman içinde büyük gelişmeler kaydederek bugün Unreal Engine ile birlikte adı anılan güçlü bir platform hâline geldi. Peki, Unity oyun motorunun özellikleri neler ve bu motorla neler yapılabiliyor, gelin birlikte bakalım.

İki ve Üç Boyutlu Deneyimler İçin İdeal Oyun Motorlarından Biri

Çok sayıda özelliği bir araya getirmesiyle öne çıkan ve bu sayede kullanıcı kitlesini oldukça artıran Unity, bugün, özellikle mobil tarafta oyun geliştirmek isteyen stüdyoların öncelikli tercih ettiği oyun motorları arasında yer alıyor. Geliştiricilerin hayal ettiği her türlü oyunu üretebilmelerini mümkün kılan platform gerek iki boyutlu gerekse üç boyutlu oyunların hazırlanmasına olanak tanıyor. Unreal Engine oyun motorundan farklı olarak C++ yerine C# programlama diliyle yönetilebilen Unity, aynı zamanda kapsamlı bir Visual Studio desteği de sunuyor. Oyun stüdyolarında görev alan modelleme sanatçılarının yarattıkları görselleri kolayca içeri aktarabilmelerine yardım eden oyun motoru, yepyeni görseller oluşturulabilmesine de ortam hazırlıyor. Bunun yanında animasyon oluşturma ve dışarıdan animasyon ekleme gibi imkânlar da Unity oyun motorunun en temel özellikleri içinde bulunuyor.

Bu oyun motorunu kullanmaya başlayan geliştiricilerin, platforma hâkimiyetlerini artırmalarına olanak veren çevrim içi doküman ve eğitim desteğiyle dikkat çeken Unity, sıfırdan bir proje oluşturmak isteyen ekiplerin, kısa vadeli çalışma ve öğrenme süreçlerinin ardından hedefledikleri projede önemli oranda ilerleyebilmelerini sağlıyor. Gerek oyun motorunun kendi geliştiricilerinin gerekse oyun motorunu kullanan stüdyo çalışanlarının dâhil olduğu iletişim ortamı, oyununu geliştirme aşamasında çeşitli zorluk ve sorunlarla karşılaşan küçük ölçekli stüdyoların hayatını kolaylaştırıyor. Kendi başlarına belki de aylarca çözemeyecekleri sorunları, tek bir soru ve alacakları tek bir yanıtla dakikalar içinde ortadan kaldırabilen stüdyolar, böylece geliştirdikleri oyunları, yayımlanma pencerelerini geciktirmeden ve yayıncılarına verdikleri sözü tutarak hedefledikleri zamanda çıkarabiliyor.

Sanal Gerçeklik Oyunları, Çok Oyunculu Yapımlar ve Daha Nicesi Unity ile Mümkün

Bir oyun geliştiricinin karşısında en çok zaman geçirdiği ekran olan oyun motoru arayüzü, Unity tarafında oldukça kullanıcı dostu olmasıyla beğeni kazanıyor. Pencere içinde yeniden düzenlenebilen, kümeler hâlinde gruplandırılabilen ve konumları değiştirilebilen küçük bireysel pencerelerden oluşan kullanıcı arayüzü, projeden projeye ve geliştirilen geliştireceği farklılık gösterebiliyor. İki boyutlu ve Üç boyutlu sahne görüntüleme ekranı ise üzerinde çalışılan projenin gerçek zamanlı olarak takip edilebilmesine ve sahnenin tüm detaylarına hâkim olunabilmesine imkân tanıyor. Denetleme penceresi, sahnedeki asset’lerin düzenlenebilmesine ve özelliklerinin görüntülenebilmesine olanak veriyor. Oyun motorunun öne çıkan özellikleriyse saymakla bitmiyor. Ancak sanal kaplama, çevre sistemi, Kinematika gibi teknolojiler, geliştiricilerin, projelerini hem sorunsuz hem de hızlıca tamamlayabilmelerine yardımcı oluyor.

Kapsamlı altyapısı sayesinde sanal gerçeklik oyunları, oyun dışı sanal gerçeklik projeleri, gelişmiş çok oyunculu yapımlar, oyun dışı üç boyutlu projeler ve çeşitli teknoloji demoları, Unity oyun motoru kullanılarak geliştirilebiliyor. Öğrenmesi kısa süre alan ve ustalaşması da üzerinde durulmasına bağlı olarak yine kısa sürebilen Unity, lisanslama konusunda da kullanıcılara esneklik sunuyor. Henüz öğrenci olanlar ve kişisel oyun projelerini Unity oyun motorunu kullanarak hazırlamayı düşünenler, bazı yönlerden kısıtlanmış olsa da motoru ücretsiz olarak kullanabiliyor. Daha kapsamlı projelere imza atıp bu projelerden maddi kazanç elde etmeyi hedefleyenler, Unity’nin; Plus, Pro ve Enterprise sürümlerinden dilediğini seçip yıllık ödeme planları üzerinden oyun motorunun tüm olanaklarından yararlanabiliyor.

Paylaş: