Uzayı ve Keşfetmeyi Sevenlere İçinde Kaybolacakları Bir Macera: Stellaris

Monster Notebook  9 Nisan 2020

Oyun

Star Trek ve Star Wars gibi yapımların içinizde uyandırdığı uzayı keşfetme duygusunu tatmin etmeniz, söz konusu dijital oyunlar olduğunda çok zor değil. Uzayı keşfetmenin yanı sıra, farklı gezegenlere dair araştırmalar yapmak, kendi medeniyetinizi yaratmak ve size savaş ilan eden medeniyetlere, devasa filolarınızla karşılık vermek isterseniz; şimdilik Stellaris’ten daha iyi bir seçeneğe sahip değilsiniz. 1999 yılından beri varlığını yayıncı olarak sürdürürken, kendi içinden çıkardığı geliştirici ekiple, birbirinden başarılı 4X ve grand strategy oyunlarına imza atan Paradox, Europa Universalis serisi ile yeryüzünde yaptığınızın benzerini ve hatta, yer yer daha kapsamlısını uzayda yapmak için sizleri çağırıyor.

Başlamadan Önce Yiyecek-İçecek Stoğu Yapmayı Unutmayın

Stellaris, Paradox Interactive’in alametifarikası olarak değerlendirebileceğiniz, başladığınızda saatlerce karşısından ayrılamayacağınız ve hatta ayrılmamanız gereken yapımlardan biri. Geliştirici ekip Paradox Development Studios’un, bugüne kadar Paradox oyunlarından edindiği tecrübeleri Stellaris’e aktardığı ve oyuncuyu, artık aşırıya varan ayrıntılar arasında boğmaya niyetlendiği çok belli. Tabii bunu kötü manada söylemiyoruz. Bu tarz oyunlar ne kadar ayrıntı olursa o kadar iyi; fakat oyun başlamadan önce yanınıza yiyecek-içecek stoğu yapmanızda fayda var. Zira imparatorluk, tür, dünya ve diğer başlangıç ayarlarını/kişiselleştirmelerini yapmanızın ardından, diğer gezegenleri araştırmaya başlamanız ve gelişmeniz birkaç saatinizi rahatlıkla alıyor. Eğer farklı uygarlıkları keşfedip, düşmanca tutum sergilerseniz ve o zamana kadar yeterince gelişmemiş durumdaysanız, kendi kurmaya çalıştığınız imparatorluğun altını kendiniz dinamitlemiş olursunuz. Bu noktada, akıllıca hareket edip, ilk etapta yakınlarınızdaki komşularınızı ve nispeten iyi durumdaki uygarlıkları dost edinip, çeşitli ittifaklar kurmanızda yarar var. Ciddi ilerlemelerinizde save almayı da ihmal etmeyin.

Bir Yandan Oyun Oynayıp Bir Yandan Forum Mesajlarını Okumak

Vakit konusunda sorun yaşamıyorsanız hiçbir sorun yok; fakat oyunun karşısında kısıtlı bir süre geçirmeniz gerekiyorsa, oyunun başından itibaren birtakım tüyolar almak ve oyun süresince daha doğru hamleler yapmak için forum sayfalarını takip etmekte fayda var. Mesela, rastgele şekilde belli başlı bazı ırkları seçmiş olursanız, uzaydaki diğer uygarlıklar size düşman kesilebiliyor. Bu durumda da ya çok güçlü bir askerî birliğiniz/filonuz olmalı ya da oyun size bayağı yüksek bir oranda şans vermeli ki genellikle ikincisi olamayabiliyor. Böylece, yaptığınız çalışmalar, kat ettiğiniz gelişmeler de buhar olup uçabiliyor.

Oyunda, adım adım ilerlerken fark edebileceğiniz ufak ama önemli ayrıntılar bulunuyor. Uzay seyahatini Hyperspace, Wormhole ve Warp olmak üzere üç farklı şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz; ama her birinin kendine göre avantaj ve dezavantajları var. Düşmanlarınızın, -oyunun ilerleyen safhalarında- yolunuzu kesmeyeceği seyahat yöntemlerini tercih etmeniz yerinde olur. Oyundaki mineral kaynaklarını araştırma yapmak için kullanabiliyorsunuz. Fizik, toplum ve mühendislik araştırmalarına dair hızınızın, doğrudan doğruya nüfus ve gezegen sayınızla ilintili olduğunu unutmamalısınız. Aksi durumda, gelişiminiz istediğiniz doğrultuda olamayabiliyor.

Silah Kadar Diplomasiye de Önem Vermeniz Şart

Diğer gezegenleri kolonileştirmek istiyorsanız; gücünüz ölçüsünde bu işe girişip, verimli sonuçlar elde edebiliyorsunuz. Elbette kolonileştireceğiniz gezegenin ve seçtiğiniz türün sorunsuz olarak yaşayabilecek bir formda olmasına dikkat etmelisiniz veya gerçekleştireceğiniz araştırmalarla bu gezegeni yaşanabilir kılmalısınız. Filo oluşturma sürecinde ise tercih edebileceğiniz çok çeşitli silahlar bulunuyor; lakin diplomasi en önemli silahınız oluyor. Farklı gezegenlerle irtibat sağlayacağınız için önce karşınızdakinin dilini öğrenmeniz icap edebiliyor ya da sabırlıysanız onların sizin dilinizi öğrenmesini beklemeniz gerekiyor.

2016 yılında çıkmış olmasına karşın, hâlâ çok güzel görünen ve hayli düşük konfigürasyonlu bilgisayarlarda bile akıcı şekilde çalışan Stellaris, Paradox imzasını taşıyan en iyi 4X ve grand strategy oyunu mu tartışılır; ama sahip olduğu temayı göz önüne aldığınızda rahatlıkla en iyi oyun olabilir.

Paylaş: