Valorant FPS Arttırma Yöntemleri

Monster Notebook  30 Mart 2021

Oyun

Çıktığı günden beri gündemden düşmeyen Valorant, başlı başına bir başarı hikâyesi. Onu bu denli ilgi çekici kılan ve oyuncuları peşinden sürükleyen pek çok özelliği bulunuyor. İşte tam da bu nedenle Türkiye ve dünya çapında sayısız oyuncu, Valorant ile zaman geçiriyor ya da en azından geçirmeye çalışıyor. “Geçirmeye çalışıyor,” dedik zira oyunun sistem gereksinimleri, çok fazla olmasa da bilgisayarının gücü yetersiz olan oyuncular yapımı, düşük FPS nedeniyle hedefledikleri şekilde oynayamayabiliyor. Bunun neticesinde zafere giden yollar tıkanıyor, yenilgi kaçınılmaz hâle geliyor. Eğer sizin bilgisayarınız da Valorant’ı akıcı çalıştıracak kadar güçlü değilse üzülmeyin, çünkü Valorant FPS artırma yöntemlerinden destek alarak oyunu 60 FPS ve üstü değerlerde oynamanız mümkün olabiliyor. Ek bir uygulama gerektirmeyen yöntemlere gelin birlikte göz atalım.

Windows Ayarları Önemli

Oyuna dair ayarlara geçmeden önce oyunun çalışacağı işletim sistemi olan Windows 10’un zaman zaman göz ardı edebildiğimiz özelliklerine bir bakalım. Windows 10’un Ayarlar kısmına girdikten sonra karşınıza çıkacak Oyun bölümüne tıklayın ve açılan sayfanın sol menüsündeki Oyun Modu’nu seçin. Gelen sayfada Oyun Modu tuşu etkin değilse mutlaka etkinleştirin.

Bilgisayarınızın donanım bileşenlerini kullanma yöntemini belirleyen Güç Seçenekleri de dikkate almanız gereken Windows ayarlarından biri. Denetim Masası ya da Ayarlar/Sistem/Güç ve Uyku/Ek Güç Ayarları aracılığıyla ulaşabileceğiniz Güç Seçenekleri’ndeki tercih edilen planı Yüksek Performans şeklinde değiştirmeniz, FPS artırma noktasında yararlı olabilir.

Oyun Grafik Ayarlarını Özelleştirin

Çözünürlük ve grafik detay seviyesi gibi unsurlar, oyunda saniye başına elde ettiğiniz kare sayısını doğrudan doğruya değiştirecektir. Eğer çözünürlüğü düşürmek oyununuzu negatif yönde etkilemeyecekse uygun bulduğunuz 16:9 (Örneğin 1280 x 720 piksel) veya 4:3 (Örneğin 1024 x 768 piksel) en boy oranına sahip çözünürlükleri seçebilirsiniz. Tabii çözünürlüğü düşürmek tek başına yeterli değil, bu nedenle oyunun Görüntü başlığı altındaki Grafik Kalitesi parametrelerini düzenlemeniz gerekecek. Bilgisayarınızdaki işlemci çok çekirdekli ve sanal iş parçacıkları varsa (Hyper-Threading teknolojisi gibi) Çok İzlekli Görselleştirme’yi etkinleştirmeniz işinize yarayacaktır. Bununla birlikte görüntü ve efekt kalitesini artırmaya yönelik sunulan Materyal Kalitesi, Doku Kalitesi, Kenar Yumuşatma, Netliği Arttır gibi değişkenleri de Düşük olarak ayarlamanız ve mümkün olanları tamamen devre dışı bırakmanız yararlı olacaktır.

Ayrıntılara Doğru İlerlemek Pozitif Sonuç Verebilir

Valorant, kendi arayüzü aracılığıyla oyundaki birçok ayarı değiştirmenize imkân veriyor ancak gizlediği ve sizin değiştirebileceğiniz bazı özellikleri de beraberinde getiriyor. Oyundaki çözünürlüğün kalitesini elle değiştirebilmenize olanak tanıyan dosyanın bulunduğu, AppData\Local\Valorant\Saved\Config altında yer alan ve rakamlarla başlayan klasöre girip Windows klasörü altındaki GameUserSettings dosyasını açarak “sg.ResolutionQuality” değerini varsayılan değerden daha aşağı çekebilirsiniz. Varsayılan değer olan 100, ekrandaki her şeyi net görebilmenizi sağlarken 70-60 gibi değerleri girmeniz çevreyi daha düşük kalitede görmenize neden olur ancak kare/saniye oranını artırmanıza da imkân tanır.

Kayıt, Yayın ve İletişim Araçlarının Sistem Kullanımını Azaltın

Bilgisayarınızın donanım konfigürasyonu çok yüksek olmasa da oyun kaydı almayı, oyun yayını ve çeşitli iletişim araçlarıyla oyuna dair paylaşımlar yapmayı istiyorsanız ilgili uygulamaların sistem kullanımını azaltmanızı öneririz. Birçok uygulama, arayüzünün daha akıcı çalışması için donanım hızlandırma başlığı altında seçenekler sunuyor ve bu seçenek genellikle ekran kartına ekstra yük bindiriyor. Şayet kullandığınız araç ve uygulamalarda ilgili seçenek etkinse devre dışı bırakmanız, oyunda elde edeceğiniz toplam kare sayısını olumlu yönde etkileyebilir.

Bunların haricinde etkisi tam olarak kanıtlanmayan farklı yöntemler de bulunuyor ancak kaynağı bilinmeyen ve zararlı yazılım barındırabilecek uygulamalardan destek alarak Valorant’ta FPS artırma yoluna başvurmamanızı tavsiye ederiz.

Paylaş: