VALORANT Rank Sistemi Nasıl İşliyor?

Monster Notebook  4 Mart 2021

Oyun

Rekabetçi oyun dünyasının en çok oynanan yapımlarından Valorant, derecesiz maçlarla zaman geçirmek isteyen oyun tutkunları kadar, kendine ayrı bir kariyer hazırlamak isteyen oyunculara da hitap ediyor. Bunu mümkün kılansa oyunun beta sürümünün tamamlanması ve tam sürümünün yayımlanmasından kısa bir süre sonra Riot Games’in oyuna dâhil ettiği dereceli karşılaşmalar oluyor. Alışageldiğiniz ranked maçlarla büyük benzerlik gösteren dereceli maçlarda Valorant rank sistemi, bireysel uğraşlarınız kadar takıma kazandırdıklarınızı da dikkate alıyor. Dilerseniz önce Valorant rank sistemi ve beraberinde getirdiği rütbelere kısaca göz atalım.

Rank’ler Nelerdir ve Ranked Karşılaşmalara Nasıl Girilir?

Valorant’ın rekabetçi tarafıyla ilgilenen oyuncuların ilgisini çeken rank mekanizması, CS:GO gibi yapımlarla benzerlik gösteriyor. Oyunun dereceli karşılaşmalarında sekiz farklı rütbe/rank yer alıyor ve bunların her birinde ayrı ayrı üç seviye bulunuyor. Bahse konu rütbeleri zaman içerisinde kazanabileceğiniz gibi dereceli ve özellikle derecesiz karşılaşmalardaki oyun tarzınıza, başarı/başarısızlık durumunuza göre yitirme ihtimaliniz de oluyor. Oyundaki rütbeler ise şöyle sıralanıyor:

  1. Iron 1-Demir 1
  2. Iron 2-Demir 2
  3. Iron 3-Demir 3
  4. Bronze 1-Bronz 1
  5. Bronze 2-Bronz 2
  6. Bronze 3-Bronz 3
  7. Silver 1-Gümüş 1
  8. Silver 2-Gümüş 2
  9. Silver 3-Gümüş 3
  10. Gold 1-Altın 1
  11. Gold 2-Altın 2
  12. Gold 3-Altın 3
  13. Platinum 1-Platin 1
  14. Platinum 2-Platin 2
  15. Platinum 3-Platin 3
  16. Diamond 1-Elmas 1
  17. Diamond 2-Elmas 2
  18. Diamond 3-Elmas 3
  19. Immortal 1-Ölümsüz 1
  20. Immortal 2-Ölümsüz 2
  21. Immortal 3-Ölümsüz 3
  22. Radiant

Dereceli karşılaşmalara girmeniz ve ilk rütbenizi alabilmeniz için 20 defa derecesiz karşılaşmaya girmeniz gerekiyor. Sonrasında oyun sizin, beş defa dereceli maç oynamanızı sağlıyor ancak rakipleriniz ya rütbesiz ya da yerleştirme (placement) maçlarını tamamlamış oyunculardan oluşuyor. Bunun temel nedeni ise rakiplerinize karşı nasıl bir tutum sergilediğiniz ve onlar karşısında nasıl bir başarı elde ettiğinizi tanımlayabilmek.

Rütbe Kazanabileceğiniz Gibi Kaybetmeniz de Mümkün

Farklı rekabetçi oyunlarda olduğu gibi Valorant’ta da elde ettiğiniz zaferler neticesinde kavuştuğunuz rütbelerde sonsuza kadar kalmayacaksınız zira oyunun mekanikleri, maçlardaki durumunuzu etkileyici şekilde takip ediyor. Buna göre dereceli karşılaşmalarda ölme ve öldürme oranınız, rütbenizin pozitif-negatif yönde değişmesine neden olabiliyor. Örneğin bir karşılaşmada rakiplerinizi 30 defa öldürüp siz 40 defa öldüyseniz oyun, öldürme değeriniz ölme değerinizden düşük kaldığı için bunu başarısızlık olarak değerlendiriyor ve puan vermiyor. Benzer şekilde arkadaşlarınızla ya da tanımadığınız oyuncularla yalnızca zaman geçirmek için gireceğiniz derecesiz karşılaşmalarda alacağınız yenilgiler veya zaferler de rütbenizi aşağı ya da yukarı yönlü değiştiriyor. Buradan hareketle, Valorant’ta maçlara katıldığınız zaman mutlak suretle kazanmaya odaklanmanız gerekiyor. Zira en ufak bir hatanız bile dereceli maçlarınızın akıbetini etkiliyor. Maçlardaki bireysel etkinliğiniz, bomba kurma/çözme maharetleriniz, maçtaki ilk skoru almanız veya takım arkadaşlarınıza asist yapmanız tamamen lehinize oluyor.

Sıralamanızı takip etmek için oyunun göstergelerinden yararlanmanız sağlanıyor. Kırmızı ve yeşil renkte ok formundaki görsellerin her birinin ayrı bir anlamı bulunuyor. Okların sayısı, kalın/ince oluşları, bir daire içerisinde yer almaları gibi detaylar rütbe ve sıralamaya dair bilgi alabilmenizi mümkün kılıyor.

Rank Sistemi İlerleyen Dönemde Yenilenecek Gibi Görünüyor

Valorant’ı profesyonel olarak oynayan oyuncular, son zamanlarda gelen rank güncellemeleri sonucunda, maç esnasında takımlara atanan oyuncularla ilgili çeşitli olumsuz geri bildirimlerde bulunuyor. Özellikle oyundan aniden çıkanlar, seviyesi düşük oyuncuların üst seviye oyuncularla eşleştirilmesi gibi durumlar; rütbesini daima yüksek tutmak isteyenlerin tadını kaçırıyor. Mesela bir takımdaki oyuncuların büyük kısmı Radiant ve Elmas 3 olurken diğer takımda Gümüş ve Altın serisinden oyuncular yer alabiliyor. Bunun farkında olan Riot Games, ilgili noktalara yönelik şikâyetleri değerlendirmeye alıyor. Bu veriler doğrultusunda Valorant’ta rank sisteminin ilerleyen dönemde yenilenmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Paylaş: