Valve’ın Battle Royale Yorumu: CS:GO Danger Zone

Monster Notebook  2 Şubat 2019

HaberlerOyun

Battle Royale fırtınası, hız kesmeden esmeye devam ediyor ve önünde durmaya çalışan yapımları da fırtınanın bir parçası haline getiriyor. Bunun en son örneği, bir Half Life modu olarak hayatına başlayıp bağımsız bir yapıma dönüşen ancak yine dönüp dolaşıp bir oyun moduyla oyuncu kitlesini arttırmayı hedefleyen CS:GO oluyor. Kısa bir süre önce tamamen bedava olan ve Steam hesabı olan herkesin kütüphanesine eklenen CS:GO, Battle Royale oyun modunu Danger Zone olarak adlandırıyor ve kendine özgü oyun dinamikleriyle yeniden ele alıyor. Halihazırda PUBG ve Fortnite gibi dişli rakipleri varken Counter-Strike: Global Offensive Danger Zone ne kadar oyuncunun gündeminde kalır bilinmiyor ancak yapımın kendine özgü ayrıntıları, oyunu uzun soluklu yapacak gibi görünüyor.

CS:GO’nun Taktiksel Oynanışının Yeni Boyutu: Danger Zone

Battle Royale oyun tarzını tam olarak yansıtan Danger Zone, Blacksite adı verilen haritada geçiyor. Oyuncuların tek başlarına oynayabildikleri yapım, aynı zamanda çift ve üçlü olarak da oynanabiliyor. Tek başına oynandığı zaman en fazla 16, çift ya da üçlü oynandığında ise 18 kişiye kadar oyuncuyu destekleyen yapımda öldükten sonra yeniden dirilme (respawn) özelliği bulunmuyor. Daha önce herhangi bir CS oyununda görülmeyen silah ve oyun mekaniklerini beraberinde getiren Danger Zone’da; çekiç, balta, tablet gibi gereç ve cihazların yanı sıra yenilenmiş bombalar ve zırhlar da yer alıyor.

Oynanış ise Battle Royale öncülerinin yarattığı sistemle benzerlikler taşıyor. Uçak yerine helikopter aracılığıyla ulaşılan haritanın istenen herhangi bir yerine iniş gerçekleştirilebiliyor. Silah olmaksızın başlanan oyunda çevrede bulunan çanta ve kutular, yumrukla veya bulunan ilk çekiçle parçalanarak açılabiliyor. Çıkan silah, cephane ve bilumum gereç, rakiplere karşı kullanılabildiği gibi karakterin/ekipmanların güçlendirilmesinde de değerlendirilebiliyor. Etrafa saçılmış durumda olan paralar, tablet aracılığıyla silah, zırh ve benzeri unsurların satın alınmasını sağlıyor. Gerçekçi oynanışı baltalamamak için bu konuda hassas davranan geliştiriciler, verilen siparişlerin, drone aracılığıyla oyuncuya ulaşması gibi bir çözüm sunarak atmosferin güçlenmesine katkıda bulunuyor.

Geliştirmeleri Uygulamak Hayati Önem Arz Ediyor

Haritanın kolay takibi için doğuş noktalarının altıgenlerle ayrıldığı oyunda, özellikle para çantalarından çıkan yüklü paraları dikkatli değerlendirmek ve var olan ekipmanları geliştirmek, oyunda kazanan olmak için hayati önem arz ediyor. Özellikle oyuncuya verilen tabletteki geliştirmeleri uygulamak, bulunulan ortamın daha iyi analiz edilmesi ve rakiplerin tespiti noktasında oldukça işe yarıyor. Bununla birlikte oyundaki değişkenlerin ve çevredeki unsurların nasıl kullanılacağına dair ipuçlarının öğrenilmesi de rakiplerin çetinliğine karşın kazanan oyuncu olunabilmesine yardım ediyor. Ayrıca rakiplerin öldürülme mesafeleri, onlardan çıkan para ve kullanılabilir malzemelerin kısa sürede toplanabilmesinde de rol oynuyor. Zira bazı oyuncular, yalnızca güçlü patlayıcılarla açılabilen para kasalarındaki yüklü miktarda parayla savaş alanında dolaşabiliyor; oyunda taktiksel ve sezgisel oynanışın yanı sıra para da önem kazanıyor.

Konu paradan açılmışken oyunun aslında tam olarak ücretsiz olmadığını belirtmek gerekiyor. Zira oyun hesabını seçkin duruma sahip bir hesaba dönüştürmek için CS:GO Prime Status Upgrade paketinin 77,50 TL’ye edinilmesi öneriliyor. Bu paket aracılığıyla özel hatıra ögeleri elde etmek, daha kolay öge düşürmek ve silah kasaları almak elverişli hale geliyor.

Çıkışından neredeyse iki yıl önce tasarlanmaya başlanan ve ilk etapta survival olarak nitelendirilen Danger Zone, son tahlilde CS:GO’dan sıkılan ve rotayı, Battle Royale türündeki oyunlara çeviren oyuncuları peşinden sürüklemeyi başarıyor. Valve’ın 2018 yılında yaptığı güzel bir sürpriz olan Danger Zone, CS:GO altyapısından aldığı destekle ve oyuncu ağıyla adından daha uzun süre konuşturacağa benziyor.

Paylaş: