Warcraft III Reforged Beklentileri Karşılayabildi mi?

Monster Notebook  20 Ocak 2020

Oyun

Dijital oyunculuğa yeni başlamamış, gedikli bir gamer’sanız, Blizzard Entertainment’ın ne denli başarılı oyunlara imza attığını, mutlaka biliyorsunuzdur. Oyunlarında anlattığı hikâyelerden tutun da yarattığı devasa dünyalara kadar sayısız nokta, Blizzard elinden çıkan oyunların, oyuncuların gönlünde taht kurmasını sağladı. Böylesi güçlü oyunlardan biri de 2002 yılında yayımlanan ve çıktığı yıl bir yana, günümüzü dâhi etkileyen Warcraft III: Reign of Chaos idi.

Gerçek zamanlı strateji oyunlarının bahsi açıldığında, bu oyuna elini sürmüş herkesin gözleri parlayarak ve büyük bir heyecanla anlattığı Warcraft III; oyun toplulukları tarafından hazırlanan modlarından oyuncuların custom harita ve görevlerine kadar sayısız özelliği ile teknik açıdan zamansız bir efsaneye dönüştü. Fakat geçmiş tarihlerde yayımlanan birçok yapımda olduğu gibi oyunun grafikleri, Warcraft III dünyasına henüz adım atan oyuncular için negatif manada itici unsurdu. Kendi oyunlarını remaster etme konusunda ne derece başarılı olduğunu, 2017 çıkışlı StarCraft: Remastered ile gösteren Blizzard Entertainment, bu defa kolları Warcraft III için sıvadı ve mutfağa girdi. 

Orklar, Elfler, İnsanlar ve Ölümsüzler Bir Arada

Warcraft III: Reforged’daki değişikliklere geçmeden önce oyunun hem eski sürümünde hem de bu sürümünde bulunan temel dinamiklerden bahsedelim. Orklar, Elfler, İnsanlar ve Ölümsüzler olmak üzere dört ayrı ırkı yönetebildiğiniz oyun, strateji oyunlarının doğasında olan hemen her detayı, bünyesinde barındırıyor. Kaynak toplamak ve kaynakların yönetimi, üs inşa etmek, düşmanlara karşı rahatça mücadele etmeyi kolaylaştıracak ordular kurmak, haritanın karanlık ve izbe yerlerini keşfe çıkmak, oyunun temellerini oluşturuyor. Yıllar sonra birçok oyun tarafından örnek alınacak özellikleri Warcraft III’e eklemesi ise Blizzard’ın dahiyane yönünü ortaya koyuyor. Irkların kendilerine has özelliklerinin bulunması, yapımı eğlenceli kılan unsurlardan biri oluyor. İnsanların binaları birlikte inşa edebilmeleri, müttefiklerini iyileştirebilmeleri, savunmalarını geliştirebilmeleri, Elflerin geceleri görünmez hâle gelebilmeleri ve daha nice detay, yapımda farklı stratejiler kullanarak gelişim kaydetmenizi ve farklı mücadeleler verebilmenizi sağlıyor. Oyundaki rol yapma elementleri ise karakterlerin yeteneklerinin geliştirilebilmesi ve seviye atlayabilmeleri ile su yüzüne çıkıyor. Oyun içinde yaptığınız hamleler, girdiğiniz mücadeleler, karakterlerin gelişim gösterebilmesinde büyük rol oynuyor.

Bu Gelen Reforged’un Ayak Sesleri

2018 yılındaki BlizzCon’da duyurusu yapılan, tanıtım videoları yayımlanan ve oyun dünyasında büyük bir heyecan fırtınası ortaya çıkaran yeni Warcraft III, “Reforged” adıyla geldi. İlk tanıtıldığı dönemde çıkış tarihi olarak 2019 yılı gösterilmiş olsa da yapım, 28 Ocak 2020 itibarı ile yayımlandı. 

İçerisinde hem Reign of Chaos hem de ana oyundan bir süre çıkan The Frozen Throne genişleme paketi bulunan Warcraft III: Reforged’un ilk etapta dikkat çeken özelliği, elbette grafikleri oluyor. Yaşlı Warcraft III’ün eskiyen grafiklerinin, Reforged sürümde iyileştirildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Arthas başta olmak üzere ekrana yansıyan karakterlerin tamamı, yüksek poligonlu, yakından da uzaktan da baksanız çok iyi görünen, yepyeni modellemeler içeriyor. Aynı zamanda haritalardaki çevre unsurlarının da yüksek çözünürlüklü kaplamaların, gelişmiş ışıklandırmaların, gölgelerin, geliştirilmiş bitki örtüsünün etkisi ile modern bir görünüme kavuştuğunu ekleyelim. Options kısmında görsel açıdan “Classic” ve “Reforged” değişimini gerçekleştirebilmeniz de size bırakılmış. Ayrıca; bilgisayarınızın donanım gücüne bağlı olarak kişiselleştirebileceğiniz pek çok grafik kalite ayarı ve çözünürlük/fps ayar seçenekleri bulunuyor. UI tarafı, bazı oyuncularca benimsenmese de buna zamanla alışılabilecek gibi duruyor.

Başarıyla Kaleme Alınmış Büyüleyici Bir Hikâye

Warcraft III: Reforged’da klasik oyunda bulunmayan; ancak Warcraft evrenindeki gelişmelere istinaden eklenen yepyeni sahneler yer alıyor. Zaten başarıyla kaleme alınmış büyüleyici bir hikâyeye ev sahipliği yapan oyunun bu sahnelerle daha da eğlenceli hâle geldiğini belirtmeliyiz. Oynanış tarafında Blizzard, dokuz ana bölümden ve onlarca görevden oluşan yapımın senaryosu aracılığı ile oyuncuların zengin Warcraft evrenini daha yakından keşfedebilmelerini sağlıyor. Tutkulu bir şövalye olan ve Scourge liderini öldürme arzusuyla yanıp tutuşan Prens Arthas’ın yönetildiği senaryo modunda klasik bir “Kahramanın Yolculuğu” konsepti benimseniyor ve Arthas’ın dönüşümüne zamanla tanıklık edebiliyorsunuz. Göz alıcı üç boyutlu sinematiklerle desteklenen hikâye anlatımı, oyunun senaryosuna daha iyi adapte olunabilmesini ve öykünün içselleştirilebilmesini mümkün kılıyor. Warcraft III’ü ezbere bilen oyuncuların bile dikkatini çekecek birçok ayrıntı, Reforged sürümünde boy gösteriyor. Oyundaki destansı karakterler elbette Arthas ile sınırlı kalmıyor. Thrall, Maiev, Tyrande ve Rexxar gibi karakterler de yapımda karşılaşabileceğiniz isimler oluyor. 

Görevlerin kimi oyuncular için tekdüze gelmesini Blizzard başarıyla engelliyor. Örneğin; bir kampı uzun dakikalar boyunca korumaya çalışmak, güçlü bir düşman birimini yerle bir etmek, belirli noktalara ulaşmak gibi görevlere eklenen yan görevler, gerek oyuncuların ödüllendirilmesi gerekse görevlerin çizgiselliğinin kırılması açısından hayli etkili. 

Battle.net Destekli Yenilenmiş Harita Editörü

DOTA çılgınlığını başlatan Warcraft III ile modlama kelimesi birlikte anılırken Warcraft III: Reforged’un modlamadan uzak bir yapıda olması düşünülemezdi. Yeni oyunda, Battle.net destekli bir harita editörü var. Daha önce Warcraft III haritaları üzerinde çalışmış olsanız da olmasanız da yeni editörün esnek arayüzü, yeni oyunculara yol gösteren noktalarının bulunması ve daha nice özelliği oyunu bırakıp saatlerinizi, Reforged ile gelen yeni harita editörüne ayırmanıza zemin hazırlıyor. Üzerinde çalıştığınız haritaların nihai noktada Blizzard’a ait olması ise son derece sevindirici bir gelişme.

Konu DOTA’dan ve haritalardan açılmışken yapımın oldukça sürükleyici ve memnun edici bir, çok oyunculu deneyimi sunduğunu eklemeliyiz. Gelmiş geçmiş en iyi strateji oyunlarından birinin remaster edilmiş hâlinin, multiplayer modundayken oyunun ilk sürümündeki heyecanı yaşatması ve bunu yaparken en modern altyapıyı kullanıyor oluşu, takdire şayan. 

Azeroth’un Yeni Görünümü için Sistem Gereksinimleri

Eski dost Warcraft III’ün remastered sürümünü tecrübe etmeyi planlıyorsanız, oyunun sistem gereksinimlerini dikkate almanızda fayda var. Yapım, Windows 7, 8 ve 10 işletim sistemlerinde sorunsuz şekilde çalışıyor. 30 GB bir depolama alanı ise oyun için şimdilik yeterli. Intel Core i5-6400 ya da AMD Ryzen 7 1700X işlemci, NVIDIA GeForce GTX 960 ya da AMD Radeon R9 280X ekran kartı ve 8 GB RAM ise oyunun tavsiye edilen sistem gereksinimleri arasında yer alıyor. Şayet bu denli güçlü donanım bileşenlerine sahip değilseniz; Intel Core i3-530 ya da AMD Phenom II X4 910 işlemci, NVIDIA GeForce GTX 450 ya da AMD Radeon HD 5750 ekran kartı ve 4 GB RAM, minimum sistem gereksinimleri tablosunda bulunuyor. Oyunun düzenli olarak güncellenmesi nedeni ile başlarda yaşayabileceğiniz optimizasyon sorunlarının, kısa süre sonra ortadan kalkacağını düşünüyoruz.

Blizzard Entertainment, kendi oyunlarını remaster etme konusunda verdiği zorlu sınavda yine başarılı oldu ve Warcraft III: Reforged, oyun basını tarafından oldukça beğenildi. Her ne kadar Metacritic üzerinde oyuncuların, oyuna yönelik olumsuz eleştirileri bulunsa da bu, Warcraft III: Reforged’un, aynen orijinal oyunda olduğu gibi yıllar boyunca oynanacağı gerçeğini değiştirmiyor. Umarız Blizzard günün birinde, geçmiş yıllarda yayımlanan diğer oyunlarını da remaster ya da remake olarak yeniden yayımlama yoluna gider de yeni nesil oyuncular, bir dönem fırtınalar estiren oyunları, bugünün şartlarıyla oynama zevkine erişir.

Paylaş: