Windows 10 Sistem Gereksinimleri

Monster Notebook  9 Ağustos 2024

İncelemeler

Microsoft’un, Windows XP ve Windows 7’den sonra kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen işletim sistemleri arasına adını yazdıran Windows 10, gerek sunduğu yeniliklerle gerekse kullanıcı dostu arayüzüyle popülerliğini koruyor. Oyuncular cephesinde de sayısız artısı bulunan ve DirectX 12’ye eklenen yeni özelliklerle ray tracing destekli oyunların, işletim sistemi temelli çalıştırılabilmesine olanak veren Windows 10, bu nedenle profesyoneller kadar oyuncuların da gözdesi. Peki, kullanıcılarla buluşmasının ardından 6 yıla yakın bir zaman geçen ve Microsoft’un, düzenli olarak güncellemeyi sürdürdüğü işletim sisteminin, ihtiyaç duyduğu sistem özellikleri nasıl, gelin birlikte göz atalım.

Farklı Platformlar, Benzer İşlemci Gücü

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarların yanı sıra Microsoft’un ve bazı markaların hazırladığı tabletlerde de kullanılabilen Windows 10, Microsoft’un yazılım alanındaki deneyimi sayesinde düşük konfigürasyonlu bilgisayarda bile başarıyla çalışıyor. Bunun en güzel örneği ise sistem gereksinimleri tablosunda belirtilen işlemci veya Çip Üzerindeki Sistem (SoC) düzeyleriyle görülüyor. Yalnızca 1 GHz hızında çalışan bir işlemciyle yürütülebilen işletim sistemi, elbette çok çekirdekli ve belirtilenden yüksek saat hızlarına çıkabilen işlemcilerle daha verimli değerlendirilebiliyor. Eski nesil işletim sistemlerinden farklı şekilde işlemci kaynaklarını, spesifik olarak daha verimli kullanabilen işletim sistemi, bu yönüyle de öne çıkıyor.

Temel Seviyedeki Bellekler Windows 10 için Yeterli

İşletim sistemi, bilgisayarınızın başlatma tuşuna bastıktan ve işletim sisteminin yüklenmesinden sonra arka planda pek çok hizmet çalışmasına karşın tasarruflu. Bu tasarrufu sistem belleği cephesinde de sergileyen işletim sistemi, mimarisine bağlı olarak değişik düzeyde RAM’e ihtiyaç duyuyor. Bu noktada 32-bit mimarili bir Windows 10 kuracaksanız, sisteminizde 1 GB RAM bulunması gerekiyor. Şayet işletim sisteminiz 64-bit mimariliyse 2 GB RAM’i hazır etmeniz tavsiye ediliyor. İşletim sistemiyle birlikte yükleyeceğiniz ve başvuracağınız diğer uygulamalar için bellek miktarını daha yüksek seviyelere çıkarmanız yararlı olacaktır.

Mimarinin Getirdiği Farklı Depolama Alanında da Görülüyor

Asgari düzeyde sistem ihtiyacıyla eski nesil bilgisayarlara da rahatlıkla kurabileceğiniz işletim sistemi, mimari değişimleri neticesinde çeşitlenen bellek ihtiyaç oranını, disk açısından da sergiliyor. Dolayısıyla 32-bit Windows 10 kurulumu için 16 GB; 64-bit sürümünün kurulumu içinse 32 GB depolama alanı olması gerekiyor. Depolama alanının sabit disk (HDD), SSD veya başka bir formda olması fark etmiyor. Ancak tahmin edeceğiniz üzere SSD kurulumu sonrasında işletim sisteminin açılış, kapanış ve program çağırma süreleri oldukça kısalıyor.

Sadeleşen Arayüze Karşın DirectX 9 Destekli Ekran Kartı Şart

Windows 7 ile gelen Aero özelliği ve Windows 8’in Metro arayüzünün birleşimiyle ortaya çıkan Windows 10 arayüzü, geçmişten kopmayan ama gelecekle de bağlantıda olan yapısıyla Windows serisi işletim sistemi kullanıcılarını memnun etmeyi sürdürüyor. Karmaşıklıktan ve abartıdan uzak arayüzün şeffaflık gibi grafik işlemcilerine bir miktar yük bindiren özellikleri ise belirli bir periyottan sonra üretilen ekran kartlarının üstesinden gelebileceği görsel zenginlikler oluyor. Bu nedenle Microsoft, WDDM 1,0 sürücüsüyle DirectX 9 destekli ve üstü imkânlara sahip ekran kartlarının ya da grafik işlemcilerinin sistemle birlikte değerlendirilmesini öneriyor. Son 10 yıl içerisinde çıkan ekran kartları ve grafik işlemcileri, bu ihtiyaçları karşılıyor.

Ekran Çözünürlüğü ve İnternet Bağlantısına Dikkat

Her ne kadar 4:3 en-boy oranına sahip monitörler, ufaktan emekliye olmaya ve bu tür ürünlerin sıfırları az bulunur hâle gelmiş olsa da Microsoft, Windows 10’u eski nesil bilgisayarlarında da deneyimlemek isteyenleri unutmuyor. Buradan hareketle sistemin kurulacağı monitörün ekran çözünürlüğünün 800 x 600 piksel olmasını talep ediyor. Daha yüksek çözünürlüklü bir monitörünüz varsa, kurulum aşamasında sistem zaten gerekli ölçeklendirmeleri yaparak en iyi deneyimi yaşamanızı sağlıyor.

İnternet bağlantısı ise mutlak gereklilik olmamakla birlikte kurulum aşamasında işlerinizi kolaylaştırabiliyor. Örneğin, sistemi kuracağınız bilgisayarın Wi-Fi yapılandırmasını henüz kurulum aşamasında belirtip onaylarsanız, güncellemeleri vakit kaybetmeden alabilirsiniz. Diğer yandan sistemi profesyonel maksatla kullanacak ve Enterprise gibi versiyonlarını değerlendirecekseniz, Microsoft hesabı ya da Azure Active Directory hesapları bağlantısı için internet gerekli olacaktır. 

Monster’ın sunduğu Abra, Tulpar ve Semruk serisi oyuncu bilgisayarları, hem Windows 10’un tüm avantajlarından yararlanmanızı sağlıyor hem de en yeni oyunlarda rakiplerinizin önüne geçmenize yardımcı oluyor. Üstün grafik performansı ve güçlü işlemcileri sayesinde, sadece oyun oynamakla kalmaz, aynı zamanda en kaliteli canlı yayınları yapabilir ve bu sayede çevrimiçi dünyada da varlığınızı güçlü bir şekilde hissettirebilirsiniz.

 

Windows 10 Sistem Gereksinimleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • 4 GB RAM Windows 10 için yeterli mi?

    • 4 GB RAM, Windows 10’un temel işlevleri için yeterlidir. Ancak, daha akıcı bir deneyim ve çoklu görevler için 8 GB veya daha fazla RAM önerilir.
  • Windows 10 ne kadar RAM istiyor?

    • Windows 10’un 64-bit sürümü için minimum 2 GB RAM gereklidir. Ancak, daha iyi performans için 4 GB veya daha fazla RAM tavsiye edilir.
  • Windows 11 mi daha hızlı 10 mu?

    • Windows 11, yeni nesil donanımlara optimize edilmiştir ve genellikle daha hızlı çalışır. Ancak, eski donanımlarda Windows 10 daha stabil olabilir.
  • Windows 10 için hangi işlemci?

    • Windows 10 için en az 1 GHz hızında bir işlemci gereklidir. Daha iyi performans için Intel Core i5 veya AMD Ryzen 5 serisi gibi çok çekirdekli işlemciler önerilir.
  • Windows 10 Kaç Yıl Kullanılır?

    • Microsoft, Windows 10’u 2025 yılına kadar destekleyeceğini duyurdu. Bu tarihe kadar güncellemeler ve güvenlik yamaları sunulacak.
Paylaş: