Yeni Witcher Oyununa Hazırlanın: The Witcher 4

Monster Notebook  31 Temmuz 2022

Oyun

2022, sürpriz oyunların yayımlandığı, tarihin tozlu raflarında yeniden keşfedilmeyi bekleyen yapımların remastered ya da remake sürümlerinin duyurusunun yapıldığı, devamının gelmesini istediğimiz oyunlarla ilgili haberlerin ortaya çıktığı bir yıl olmaya devam ediyor. Bu yıl oyun dünyasını sevince boğan haberin kaynağı bu defa CD Projekt Red oldu ve hazırladıkları da tahmin edeceğiniz üzere, yeni bir Witcher oyunu. Peki, bu oyun The Witcher 4 olarak mı adlandırılacak? Yeni oyunda Geralt bulunacak mı? Şu sıralar geliştirici ekibin ağzını, Geralt’ın av bıçağı dahi açmasa da yeni oyunun neler getireceği hakkında fikirlerimizi aktaralım.

Destansı Üçleme Tamamlandı, Sıradaki Oyun Yeni Bir Destanın Başlangıcı

2007 yılında başlayan ve kanon yapıdaki genişleme paketlerini de hesaba katarsak 2016’da tamamlanan The Witcher üçlemesi, ailemizin bir üyesi hâline gelmiş ak saçlı dostumuz Rivialı Geralt’la yollarımızın ayrılmasıyla sonlanmıştı. İlk üç oyundaki kahramanımız Geralt, geliştirici ekipten Jakub Szamałek’in 2015 yılında verdiği bir röportajda “Bence iyi hikâyelerin bir sonu olmalı,” sözünden hareketle görevini nihayete erdirmiş, RPG türüyle alakası olmayan oyunculara bile unutulmaz anlar yaşatmıştı.

Bu yılın mart ayında CD Projekt Red’in duyurusu ile The Witcher markasının, farklı bir okul üzerinden ve kuvvetli bir olasılıkla başka bir kahraman, belki de bizim yaratacağımız bir karakterle devam edeceğini duyurdu. Henüz erken geliştirme ve ön prodüksiyon aşamasında bulunan yeni Witcher’ın, “The Witcher 4” adlandırmamız pek doğru olmayacak. Zira Geralt ile en başından beri üçleme olarak kurgulanıp geliştirilen bir üçlemeyi deneyimledik ve üçlemenin, doğal olarak dördüncü bir adımı olamayacağı için yeni gelecek oyunu şimdilik “yeni Witcher oyunu” şeklinde epey sıra dışı bir tanımlama ile anmamız daha doğru bir yaklaşım olacak.

O hâlde yeni oyun hangi okulu temel alacak? 25 Mart 2022’de, yeni oyunla ilgili yayımlanan tek görsel olan karlar arasında gözleri ışıl ışıl parlayan bir madalyon, bize, yeni serinin Vaşak Okulu’nu temel alacağı yönünde ipucu veriyor. Ancak şöyle bir durum var; Vaşak Okulu, The Witcher hayranlarının olgunlaştırdığı, resmî olmayan, kurgusal bir okul. Geliştirici ekibin, bir hayran kurgular silsilesinden hareketle yeni yapıma nasıl, daha da önemlisi neden girişeceğini şu an için bilemiyoruz. Bu görselden hareketle kesin bir yargıya varmak belki doğru değil ancak görselin yayımlanmasından neredeyse üç ay sonra kaleme aldığımız bu yazının öncesinde, CD Projekt Red’den somut bir hikâye tanıtımı da yeni Witcher oyununun Vaşak Okulu temelli olacağını yalanlayan bir açıklama da gelmiş değil.

REDengine ile Vedalaşma, Unreal Engine 5 ile Kucaklaşma Vakti

Yeni oyunla ilgili bildiğimiz en somut bilgi, yapımın, CD Projekt Red’in geliştirdiği REDengine yerine, Unreal Engine 5 ile geliştirilecek olduğu. Her ne kadar Witcher serisi içinde oyun motoruyla ilgili devasa bir sorunla karşı karşıya kalmamış olsa da Cyberpunk 2077 nedeniyle tam anlamıyla duvara toslayan geliştirici ekip, ciddi anlamda para kaybetmiş, daha da önemlisi, oyuncular nezdinde de itibarı yerle yeksan olmuştu. Aynı sorunu yeniden yaşamak istemeyen ve bu sebeple Epic Games ile iş birliğine giderek yeni oyununu Unreal Engine 5 ile geliştirmeyi seçen CD Projekt Red, bize hem görsel anlamda harika duran hem de bir yazılım olarak mükemmel çalışan bir oyun sunacak gibi görünüyor. Bu iş birliğinin duyurulmasının ardından kulislerde yeni Witcher oyununun, Epic Games Store’a özel olabileceği gibi konular konuşulsa da resmî isimlerden gelen açıklamalar, bunu çok geçmeden yalanladı. Kısacası, karşımızda, dilediğimiz yerden satın alıp oynayabileceğimiz bir oyun olacak.

Unreal Engine 5 oyun motorunun teknik yönden ne denli maharetli olduğunu, yayımlanan birkaç demo videosu sayesinde görmüştük. Henüz NVIDIA GeForce RTX 3090 gibi aşırı kaslı ekran kartlarının bile başa çıkamayacağı kadar iyi görseller sunan Unreal Engine 5’in, yeni oyunda ne kadar olgunlaşacağı ve fotogerçekçilik adına neler vadedeceğini tahmin etmek oldukça güç. Fakat ortaya çıkan sonucun, muhteşem olacağını tahmin etmek gayet kolay. Zira geçtiğimiz senenin yaz aylarında çıkan Unreal Engine 5 destekli “The Matrix Awakens” demosu bile ağzımızı açık bırakmış, bu kısa deneyim sayesinde kendimizi yer yer bir filmin içinde gibi hissetmiştik. CD Projekt Red’in arkasında Epic’in deneyimli isimlerinin desteği varken bunun bir benzerinin, hatta daha iyisinin The Witcher ile ortaya çıkması işten bile değil.

Şimdilik yeni Witcher oyunu ile ilgili bir yayımlanma tarihi yok. Umarız, geliştirici ekip bizleri çok bekletmez ve en azından 2023 yılı içinde yeni The Witcher serisine merhaba diyebiliriz.

Paylaş: