Zombisiz de Başarılı Survival Oyunu Yapılabileceğinin Kanıtı: The Long Dark

Monster Notebook  20 Ağustos 2018

HaberlerOyun

Steam’in, bağımsız oyun geliştiricilere kapılarını ardına kadar açmasıyla aralarından iyi olanlarını bulmanın hayli zorlaştığı Survival tarzı oyunlar, eskisi kadar olmasa da popülerliğini sürdürüyor. Sahip olduğu dinamikler ve özellikle bir süre önce yayınlanmaya başlayan hikaye moduyla türün en başarılı oyunları arasına adını yazdıran The Long Dark, türe meraklı olanlar için keşfedilmeyi bekleyen bir cevher niteliği taşıyor.

Jeomanyetik Fırtına Sonrası Hayatta Kalma Mücadelesi

Kanadalı geliştirici ekip Hinterland Studio’nun, Kanada’nın Quebec eyaletinde sıklıkla yaşanan ve hatta 1989’da ciddi zararlara neden olan jeomanyetik fırtınalardan aldıkları ilhamla tasarladıkları oyun, türe tam da uygun şekilde felaket sonrasında geçiyor. Yaşanan uçak kazasından sonra hayata tutunmayı başaran bir karakter kontrol ediliyor.

Sunduğu Detaylar Sayesinde Rakipleri Arasından Sıyrılan Yapım

 

Küresel felaketin yarattığı devasa ve geri dönülmez etki, oyunun daha ilk dakikalarında kendini belli ediyor. Bir başına, doğaya karşı hem ruhsal hem de fiziksel olarak ayakta durmaya çalışan oyuncular, yönettikleri karakterin çevresel faktörlere göre değişen durumunu dengede tutmaya çalışıyor. Bu noktada; vücut sıcaklığı, alınan kalori, açlık ve susuzluk, yorgunluk, vahşi yaşam ve daha nice faktörün inceden inceye takip edilmesi gerekiyor.

Birbiriyle Bağlantılı Altı Farklı Bölgede Oynama İmkanı

Olabildiğince uzun süreyle hayatta kalınabilmesini temel alan The Long Dark oyununda, birbirleriyle geçiş noktaları tarafından bağlantılı olan; “Mystery Lake”, “Coastal Highway”, “Pleasant Valley”, “Forlorn Muskeg”, “Desolation Point” ve “Timberwolf Mountain” adlı altı farklı bölge bulunuyor. Kanada’nın dondurucu soğuğunda hayatta kalmaya çalışan oyuncuların karşılaşabilecekleri olaylar, bölge sayısını katbekat aşıyor.

Gerçek Bir Yaşam Savaşı

Değişken hava koşulları ve çevredeki vahşi hayvanların varlığı, oyuncuyu daima diken üstünde tutuyor. Mesela geyik avlamaya çıkıldığında iyi seyreden hava, geyiği avladıktan birkaç dakika sonra değişebiliyor. Sığınak olarak kullanılan yola bırakılan izler, yağan kar ve çıkan fırtınayla kaybolabiliyor, oyuncunun sığınağa yaptığı yürüyüş esnasında karşısına kurt, ayı ve benzeri canlılar çıkabiliyor. Ateş yakılmadan tüketilen etler ise oyundaki karakteri hasta edebiliyor ve bunun ortadan kaldırılabilmesi için ekstra efor sarf edilmesi gerekiyor. Bu yazılanlar, The Long Dark’ta yaşanabileceklerin çok küçük bir kısmını örnekliyor.

Episodik Hikaye Moduyla Çehresi Değişen Oyun

Yalnızca survival (Sandbox) modunda bile oyun tutkunlarının yüzlerce saat geçirdikleri The Long Dark, 2014’te duyurulan ancak 2017 yılının yaz aylarında yayınlanmaya başlayan hikaye moduyla çok daha geniş kitlelere ulaşıyor. Aralık ayında yayınlanacak olan yeni bölümde Dr. Astrid Greenwood’un yaşadıkları deneyimleniyor ve hayatta kalmayı başaran başka insanlarla da etkileşime geçilerek olayların gelişimine dair detaylar öğrenilebiliyor. Tüm bunların yanında, geliştirici ekibin Türkçe dil desteği vermesi sayesinde gerek hikaye gidişatı gerekse oyun içi ipuçlarının tamamı rahatça anlaşılabiliyor.

The Long Dark ve daha nice oyunu akıcı olarak oynamak istiyorsanız Monster’ın güçlü oyuncu bilgisayarlarından istediğinizi seçebilir, yeni nesil oyunların tadını çıkarabilirsiniz.

Paylaş: