DDR Nedir? DDR3, DDR4 ve DDR5 Farkları Nelerdir?

Monster Notebook  17 Şubat 2021

İncelemeler

Birbiriyle uyumlu sesler sunan bir orkestranın üyelerine benzeyen bilgisayar parçaları, yine orkestra benzetmesindeki gibi farklı görevler doğrultusunda hareket ediyor. Kimi bileşenler, kapsamlı hesaplamaları gerçekleştirirken kimileriyse grafik ağırlıklı hesaplamaları yapıyor. Uygulama ve benzeri dijital içerikleri kalıcı olarak saklayan unsurlar bilgisayarlarda yer alırken bir süreliğine kullanılacak olan verilerin geçici biçimde saklandığı donanım bileşenleri de bulunuyor. Kullanıcıların, diledikleri verilere hızla erişebilmelerine yardım eden donanım bileşeni, bilgisayar kullanıcıları arasında yaygın şekilde, sistem belleği ya da RAM olarak adlandırılıyor. Geçmişi çok eskilere kadar uzanan belleklerin en güncel sürümleri ise DDR SDRAM şeklinde isimlendiriliyor ve nesil farklılıklarına bağlı olarak rakamlandırılarak DDR3, DDR4 gibi isimlerle anılıyor. En güncel DDR sürümlerini tanımadan önce DDR ifadesinin ayrıntılarına ve bu teknolojinin ayrıntılarına kısaca göz atmak, yararlı olabiliyor.

Sistemlerin Performansını Artıran Unsur: DDR Bellekler

Double Data Rate Synchronous Dynamic Random-Access Memory (Çift Veri Oranlı Senkronize Dinamik Rastgele Erişim Belleği) ifadesinin kısaltması olarak kullanılan DDR SDRAM, önceleri kullanılan SDR (Tek Veri Oranlı) SDRAM’lere kıyasla iki kat hızlı işlem gerçekleştirebiliyor. Bunun neticesinde işletim sistemi bileşenleri ve işletim sistemi aracılığıyla çağrılan dijital içeriklere kısa sürede erişilebiliyor. Belleklerin nesilleri ve dolayısıyla hızları, ilgili veri çağırma işlemlerinin daha kısa sürmesine zemin hazırlıyor.

İlk nesli 2000 yılında çıkan, 2,5 volt ile çalışan ve 3,2 GB/s’lik bant genişliği sunan DDR, bugünkü belleklere kıyasla hayli yavaş kalıyor ancak SDR SDRAM’lerle kıyaslandığında muazzam bir performans sıçraması sunuyor. İkinci neslinde güç tüketimi azaltılan ve bant genişliği yükseltilen DDR, 1,8 voltla çalışıyor ve 8,5 GB/s’lik bant genişliğiyle geliyor. 2007 yılında teknoloji tutkunlarıyla buluşan DDR3 ise çoğu kullanıcı tarafından hâlâ kullanılıyor. 1,3 ila 1,5 volt arasında güçle çalışıp 17 GB/s’lik bant genişliği sunabilen DDR3’ü 2014 yılında çıkan ve 2021 itibarıyla en güncel bellek sürümü olarak varlığını sürdüren DDR4 takip ediyor. 1,2 volt ile çalışan, bant genişliği ise 25,6 GB/s’ye yükselen DDR4’ün halefi olarak DDR5’in gelmesi bekleniyor. Açıklanan verilere göre 1,1 voltla çalışıp 32 GB/s’lik bant genişliği sağlayabilecek olan yeni nesil belleklerin, kanal mimarileri değişirken tek modülde taşıyabilecekleri bellek yongalarının miktarı da büyük oranda artıyor. Ölçeklenebilirlik ve enerji verimliliği konusunda önceki nesilden çok daha başarılı olması beklenen DDR5’in, kısa vadede PC’leri ziyaret etmesi bekleniyor.

DDR3, DDR4 ve DDR5 Arasındaki Temel Farklar

Nesilden nesle gelişim gösteren bellekler, gerek fiziksel gerekse teknik farklılıkları da beraberinde getiriyor. Nesiller arasındaki en önemli farklardan birini, güç tüketim değerleri oluşturuyor. Her yeni nesilde azalan voltaj değerleri, bilgisayarın toplamda tükettiği elektriği önemsiz derecede azaltsa da buradaki asıl kazanım, bellek modüllerinin daha az ısınması ve performansını, yoğun kullanım anlarında da koruyabilmesi oluyor. Gelişmiş anakartlarda yer alan bellek hız aşırtma imkânları da düşük güç tüketen, yeni nesil belleklerle daha verimli şekilde değerlendirilebiliyor ve belleklerin frekans değerleri artırılabiliyor.

Bir diğer farklılık, bant genişlikleri şeklinde ortaya çıkıyor. Farklı parametrelerin kullanılmasıyla hesaplanan bant genişliği nesilden nesle artarak daha hızlı veri aktarımı gerçekleştirilebilmesine olanak sağlıyor.

Belleklerin, anakartla temas ettiği pin’ler ve çentik alanları da değişiklik gösteriyor. DDR3’ler 240 pin’den, DDR4’ler ve DDR5’ler 288 pin’den oluşuyor. Bellek modüllerinin çentik yerlerinin farklılık sergilemesi, ilgili bellek birimlerinin yalnızca kendileriyle uyumlu anakartlara takılabilmesini mümkün kılıyor. Bunların yanı sıra önceden getirme (Prefetch), tek bir bellek modülünün GB cinsinden bulundurabileceği bellek yonga kapasitesi gibi unsurlar da DDR çözümleri arasındaki farklardan bazılarını teşkil ediyor.  

 

Monster Notebook ile Bellek Teknolojilerinde Devrim

Bilgisayar bileşenlerinin uyumu ve performansı, her türlü dijital deneyimde kritik bir rol oynar. Monster Notebook, bu bileşenlerin mükemmel uyumunu sağlayarak kullanıcılarına üstün bir deneyim sunuyor. DDR3, DDR4 ve DDR5 gibi farklı bellek teknolojilerinin getirdiği avantajlar, Monster Notebook’un Abra, Tulpar ve Semruk serilerinde hayat buluyor. Bu seriler, gelişmiş bellek yapıları sayesinde yüksek hız ve düşük enerji tüketimi ile oyun ve uygulamalarınızı en iyi performansla çalıştırmanıza olanak tanıyor.

Paylaş: