Ash’in Şeytanlarla Mücadelesi Evil Dead: The Game’de Devam Ediyor

Monster Notebook  29 Temmuz 2022

Oyun

1980’li yıllardaki teknik olanaksızlıkları, prostetik makyaj ve yer yer duraklı çekim (stop motion) tekniğinden yararlanarak aşan Evil Dead adlı sinema filmi serisinin ilk iki üyesi bugün, korku türünün en iyi örnekleri arasında gösteriliyor. Sam Raimi’nin yaratıp yönetmenliğini üstlendiği filmler, pek çok korku filminde kullanıla kullanıla artık bir klişe hâline gelen; gençlerin, ıssız bir ormanlık alandaki kulübede, hafta sonunu geçirmelerini ve beklenmedik olaylar yaşamalarını konu ediniyordu. H.P. Lovecraft’ın korku dünyasına hediyesi olan Ölüler Kitabı, namıdiğer Necronomicon’u merkeze alan Evil Dead, zaman içinde popüler kültür unsuruna dönüştü. Müzikaller, video oyunları, diziler derken en son 2019 yılında Dead by Deadlight adlı oyuna da “Ash vs Evil Dead” modu ile konuk olan Evil Dead, bu defa karşımıza konuk olduğu oyunun izinden giden ama bazı şeyleri biraz daha farklı yapan bir yapım olarak çıktı. Gerçekleştirdiği oyun stüdyosu satın alımlarıyla bu stüdyoları adı gibi kucaklayan Embracer Group’un bünyesindeki Saber Interactive tarafından geliştirilen yapım, bakalım bize neler sunuyor?

Ash ve Arkadaşlarıyla Ürkütücü Maceralara Ne Dersiniz?

Hayatımızda uzun süredir yer alsa da özellikle kedi-fare kovalamacasını andıran Dead by Deadlight, Friday the 13th: The Game gibi yapımlarla apayrı bir tür gibi tanımlanmaya başlanan korku temalı asimetrik çevrim içi oyunların en yenisi Evil Dead: The Game, özünde, eşli oyunculu bir hayatta kalma korku oyunu. Benzerlerinden tematik yönden ayrılan ve küçük de olsa bir tek kişilik oyun modu da bulunan yapım, serinin başkahramanı Ash’in yanı sıra Ash vs Evil Dead dizisinden karakterleri içeriyor. Oyunun çok oyunculu modunda, tercih ettiğiniz karakterle birlikte toplam dört kişi olup baş iblise karşı mücadele etmeniz gerekiyor. İblisi de dilerseniz, online arkadaş çevrenizden seçebiliyorsunuz. Eğer oyunu, tanımadığınız oyuncularla deneyimlemek istemezseniz, takımınızdaki her bir karakteri ve düşmanı, yapay zekâ yönetimine verebilmeniz mümkün oluyor.

Çevrim içi modda göreviniz, yazması kolay ama yapması biraz zor olan birkaç adımdan oluşuyor. Oyunun yönergeleri çerçevesinde önce harita parçalarını toplamanız, sonra Necronomicon ve Kandarian hançerini bulmanız, ardından bölüm sonu canavarı tadındaki baş iblisi yok etmeniz gerekiyor. Tabii gerek harita parçalarını gerekse diğer malzemeleri ararken karşınıza yapay zekâ yönetimindeki irili ufaklı şeytanlar çıkıyor ve onları da cehenneme yolculamanız icap ediyor. İblis ise size ya da takım arkadaşınıza musallat olup takım içi dengeleri alt üst ederek kazanan tarafın kendisi olmasına gayret gösteriyor. Düşmanla mücadelenizde hem uzun menzilli hem de yakın dövüşte değerlendirebileceğiniz silahlar bulunuyor. Haritalarda bir yandan saf kötülükle uğraşırken diğer yandan canınızı artıracak unsurları ve sağlığınızın azalmasını önleyecek ekipmanları da “loot”lamanız şart, aksi takdirde oyun beklediğinizden kısa sürede sonlanabiliyor.

Evil Dead: The Game’in İçeriği Zenginleştiği Takdirde Ömrü Uzun Olur

Yapımda yalnızca hayatta kalmaya çalışan gençleri değil aynı zamanda iblisi de yönetebileceğinizden söz etmiştik. Warlord, Puppeteer ve Necromancer olmak üzere üç ayrı iblisten birini seçtiğinizde takım hâlindeki oyuncuların tam anlamıyla kâbusu hâline geliyorsunuz. Üyelerinden bazılarını zaman zaman sizin de yönetebileceğiniz mini ordunuzdaki karakterlerin, ağır ve hafif saldırı tiplerinin yanında kendilerine özgü (örneğin kusmak) saldırıları da bulunuyor. Bu karakterlerin avantaj ve dezavantajlarını zamanla öğrenmeniz ve oyunda ustalaşmanız, yapımdaki başarınızı doğrudan etkiliyor. Ayrıca ilk etapta bir ruh olarak çevrede dolaşırken kuracağınız tuzaklar, toplayacağınız enerji parçaları, karşılaşmanın kaderini de belirleyebiliyor.

Yapımı değerli kılan unsurlardan biri, Ash Williams’ı Bruce Campbell’ın seslendirmiş olması ve serinin ikonik filmlerinden ses kesitlerinin oyunun bazı yerlerinde aynen kullanılması. Özellikle ilk iki filmin hayranıysanız, yapımın hem oynanış ve çevre tarafında hem de işitsel cephesinde sizi tebessüm ettirecek ayrıntılara denk gelebilirsiniz. Görsel tarafta Unreal Engine oyun motorunun nimetlerinden yararlanan Evil Dead: The Game’in, üzerine biraz daha uğraşılsa, çok daha iyi hâle gelebilecek bir yapım olduğu ortada. Genel hatlarıyla değerlendirdiğimizde arkadaşlarınızla birlikte keyifli zaman geçirebilmenizi sağlayacak olan Evil Dead: The Game, şimdilik iki adet haritayla geliyor. İlerleyen dönemde harita ve karakter güncellemeleri gelirse oyunun daha uzun ömürlü olabileceğini söyleyebiliriz.

Siz de korku oyunu meraklısıysanız: Oyun Tarihinin En Korkunç 10 Canavarı-Boss’u  | Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Korku Oyunu | Oyun Tarihinin En Korkunç 5 Çocuk Karakteri | Oyun Tarihinin En Korkunç 5 Erkek Karakteri | konu başlıklı içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.

Paylaş: