Birbirinden Başarılı Oyunlarıyla Geçmişten Günümüze Age of Empires Serisi

Monster Notebook  7 Mart 2019

HaberlerOyun

İki kardeş düşünün; kafa kafaya versinler, bir oyun geliştirmeye karar vererek ve yanlarına bir kişiyi daha alarak strateji türünün bilinirliğini zirveye taşıyacak bir oyuna hayat versinler. Evet, Tony ve Rick Goodman kardeşlerden ve oyunları Age of Empires’dan bahsediyoruz. Gelin, efsanevi Ensemble Studios’un yine efsanevi oyunlarından biri olan Age of Empires serisine şöyle bir bakalım.

Age of Empires (1997)

Ülke oyuncusunun ağzına pelesenk olan “eycof atmak” kavramını yerleştiren serinin ilk oyunu, 1995 yılında kurulan stüdyonun 1997 yılında çıkardığı ilk oyun. Dönemine göre grafikler kabul edilebilir seviyede ama bugün bu oyunu oynamaya kalkmak, pek doğru bir seçim olmayacaktır.

Age of Empires: The Rise of Rome (1998)

Dört oynanabilir medeniyetin bulunduğu ilk oyunun ek paketinde Roma İmparatorluğu’nun yükselişi konu ediliyordu. Bu oyun, ilk oyunla birlikte Gold Edition şeklinde de oyunculara sunuldu.

Age of Empires II: The Age of Kings (1999)

İlk oyun ve ek paketin ardından yaptıkları işte ustalaşan Ensemble Studios, serinin şüphesiz en çok beğenilen ve dünya çapında çok oynanan oyunu, The Age of Kings’i 1999’da çıkardı. Orta Doğu medeniyetleri içerisinde Türklerin olması sayesinde Türkçe komutların da bulunduğu oyun, bu sayede Türk oyuncusu tarafından da hayli benimsendi.

Age of Empires II: The Conquerors (2000)

Oyun geliştirici şirket, hiçbir hata yapmadan yoluna devam ediyordu ve ikinci oyunun ek paketiyle bir kez daha ses getirmeyi başarmıştı. O zamana kadar tüm oyunların yayıncılığını yapan Microsoft da bu başarıya kayıtsız kalamadı ve Ensemble Studios’u satın aldı.

Age of Mythology (2002)

Artık Microsoft çatısı altında olan Ensemble, bu defa rotayı medeniyetlere ait mitolojilere çevirdi. Atlantis, Çin, Mısır, Yunan ve Kuzey mitolojilerini konu edinen yapım, son derece yüksek puanlar alarak AoE serisinin beğenilen oyunları arasına katıldı.

Age of Mythology: The Titans (2003)

Ana oyuna altı farklı türde harita, yedi farklı yapay zekalı karakter ve daha pek çok yenilik ekleyen The Titans ek paketi, adından da anlaşılacağı üzere titanları da oyuna kazandırmıştı.

Age of Empires III (2005)

Aralarında Osmanlı’nın da bulunduğu sekiz ayrı medeniyetin, kıyasıya mücadelesini konu alan Age of Empires III deneyim puanı, kaşif, haritalardan hazine toplama -ki oldukça eğlenceli ve kazançlı bir aktiviteydi- gibi pek çok yeniliği beraberinde getirmişti.

Age of Empires III: The WarChiefs (2006)

Ensemble Studios ve Microsoft Game Studios tarafından hazırlanan ana oyunun ilk ek paketi olan The Warchiefs, oynaması keyifli haritalarla birlikte Amerikan yerlilerini temel alan bir yapımdı. Ek pakette, Azteklerden Siyulara kadar birçok medeniyet yönetilebiliyordu.

Age of Empires III: Asian Dynasties (2007)

Hint, Çin ve Japon medeniyetlerini oyuna ekleyen ve kendine özgü bir senaryosu olan ikinci ek paketle oyunun zorluk seviyesi biraz daha yukarı çıkmış, eğlence düzeyi de buna paralel artış göstermişti.

Age of Empires IV (2019)

Yapımına başlandığının duyurusu 2017 yılında yapılan serinin son oyununun bu yılın, en azından sonlarında çıkması bekleniyor.

Paylaş: