Call of Duty Black Ops Cold War İnceleme
“Ya bir yol bul, ya bir yol aç ya da yoldan çekil.” ifadesindeki “ya bir yol aç”ı kendisine ilke edinen Call of Duty’nin, İkinci Dünya Savaşı ile başlayan kariyerinin geldiği noktadan en az Activision kadar oyuncuların da memnun olduğunu söyleyebiliriz. Zaman zaman ne yapacağını şaşırıp kalsa da, yer yer İkinci Dünya Savaşı’nı ziyaret etse de genel hatlarıyla imkânlarını, bir yol açmaktan yana seferber eden serinin bu defa durağı, popüler FPS oyunlarında pek ele alınmayan bir dönem, Soğuk Savaş yılları oluyor. Hatta öyle ki oyunun bir kısmında rota Türkiye’ye, Trabzon’a bile çevriliyor. Öyleyse Call of Duty: Black Ops Cold War’u, birlikte inceleyelim.
Soğuk Savaş Yıllarında Sıcak Çatışmalara Hazırlanın
Seri içerisine yalnızca bir defa senaryo modu bulunmayan Call of Duty’nin bu sürümünde kısa ama çok etkileyici bir senaryo bulunuyor. Gerçek olaylardan ilham alınarak kurgulanan hikâye, kronolojik olarak değerlendirdiğiniz Black Ops ve Black Ops 2 arasında bir yere konumlanıyor. Kimliğini ve özelliklerini kişiselleştirebileceğiniz Bell adlı karakteri yönettiğiniz oyunun konusu, bir döneme damgasını vuran Perseus adlı bir bilim insanının şeytani planlarını engellemek üzerine kurulu. Gelen istihbarat neticesinde Perseus’un Avrupa’yı kana bulamak gibi bir hedefi var ve bunu engellemek, Black Ops ekibine düşüyor. Black Ops ekibi dediğimizde şayet aklınıza Alex Mason, Frank Woods gibi isimler geldiyse tam da üstüne bastınız zira tanıdık yüzleri oyunda görmeniz mümkün. Bununla birlikte oyunda kendilerini pek fazla tanımadığımız karakterler de bulunuyor.
Bir Call of Duty oyunundan bekleyeceğiniz yüksek dozda adrenalini başından sonuna kadar devam ettiren senaryo modu, geleneksel CoD oyunlarından ayrılan birçok unsuru da beraberinde getiriyor. Bunlardan ilki, temel görevleri yaparken ortaya çıkan yan görevler. Ana görevleri takip ederken toplayacağınız ipuçları sayesinde bu yan görevleri başarılı şekilde tamamlamanız olanaklı hâle geliyor. Eğer kendinizi aksiyona kaptırıp ipucu toplamayı pas geçerseniz de üzülmeyin. Aynı yan görevleri yine tamamlayabilirsiniz ama oyunun istediği biçimde olmaz. Bununla birlikte oyunun size tanıdığı seçim imkânları da yapıma ayrı bir hava katıyor. Örneğin düşman tarafından kimliği açığa çıkarılmış bir görevliyi kurtarmak, canını bağışlamak ya da canını almak sizin elinizde. Tabii gerek oyunun sunduğu seçim safhalarından gerekse diyalog seçeneklerinden hangisini seçtiğiniz, nasıl bir sonla karşılaşacağınızı etkileyebiliyor.
Çok Oyunculu Modlarda Tetikte Olun
Multiplayer oyunların katılımcı sayısı bakımından rekor üstüne rekor kırdığı şu dönemde çok oyunculu modların olmadığı bir Call of Duty de düşünülemezdi. Modern Warfare’den anımsayacağınız sınıf yaratma sisteminin önemli yeniliklerle döndüğü oyunun çok oyunculu tarafında artık gelenekselleşen team deathmatch ve domination gibi modların yanı sıra Combined Arms ve Fireteam şeklinde modlar da mevcut. Çok sevilen ve milyonlarca oyuncu tarafından oynanan Warzone’un ilerleme sistemi, Modern Warfare ve Cold War ile eşleştirildiği için ilerlemeleriniz hangi oyunda olduğunuz fark etmeksizin gerçek zamanlı olarak sürüyor. Bir Call of Duty klasiği hâline gelen “Zombies” modu da Cold War ile karşınıza çıkıyor. Her ne kadar Black Ops 4’te Aether hikâyesi sonlanmış olsa da hem öyküyü genişleten hem de ana senaryoya bağlanan Dark Aether adlı hikâye, zombi moduyla uzun saatler geçirmenize olanak veriyor.
Oyunun teknik tarafında ise her şey yolunda. Gerçek zamanlı ray tracing maharetlerine kavuşan ve IW 8,0 oyun motorunun geliştirilmiş sürümü olan Black Ops Cold War Engine ile hazırlanan yapım, sinematik görseller sunuyor. DLSS imkânlarıyla daha keskin görüntüleri, daha akıcı şekilde görüntülenebildiği oyun, ortanın üstü sistemlerde oldukça akıcı çalışıyor.
Call of Duty: Black Ops Cold War, serinin en iyi oyunu mu, bu tartışılır ancak Activision’ın her sene, milyonlarca oyuncuyu peşinden sürükleyecek bir oyunu karşımıza çıkarması kesinlikle takdire şayan bir durum. Eğer serinin önceki oyunlarını oynadıysanız ve çok oyunculu modlarına yüzlerce saat ayırmayı göz alıyorsanız, oyunu kütüphanenize eklemenizi öneririz.