Cat 5, Cat 6 ve Cat 7 Kablo Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Monster Notebook  1 Kasım 2023

İncelemeler

Turuncu-beyaz, turuncu; yeşil-beyaz, mavi; mavi-beyaz, yeşil, kahverengi-beyaz, kahverengi. TIA/EIA-568-B standardına göre belirlenen renk dizilimi sonrasında konnektör çakması, kimileri için çocuk oyuncağı, kimileri için Rubik küpü çözmek kadar zor olan Cat tipi kablolar, 1990’lı yıllardan itibaren gelişim göstererek bugünlere kadar geldi. Hatta öyle ki artık yaygın şekilde kullanılan Cat 5 (CAT-5) kabloların yerini, daha yüksek performans gösteren Cat 7’ler bile almaya başladı. Peki; Cat 5, Cat 6 ve Cat 7 kablolar nedir, bu kabloların aralarındaki farklar nelerdir? Gelin, kapsamlı şekilde bakalım.

Her Şey Cat 3 ile Başladı ama Yaygınlaşma Süreci Cat 5 ile Oldu

İnternetin Türkiye’de de emekleme aşamasında olduğu 1990’lı yılların başlarında ortaya çıkan ve daha çok kablosuz ağ standartlarını belirlemesiyle tanıdığımız kuruluş tarafından standartları belirlenen Cat (İngilizce Category kelimesinin kısaltması) serisi kablolar, daha yüksek veri aktarımı gerçekleştirmek amacıyla bulundu. 1991 yılında ortaya çıkan Cat 3 ve 1992 yılında sunulan Cat 4 standartları, dönemin şartlarına göre hayli yüksek hızlarda aktarım gerçekleştirebiliyordu. Bu hızlar sırasıyla 10 Mb/s ve 16 Mb/s idi. Cat 5 ise 100 Mb/s’lik hıza sahip olmasıyla tam anlamıyla bir teknolojik sıçrama örneğiydi. Takvimler, 1995 yılını gösterdiğinde Cat 5’in teknolojik yapısı IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) tarafından, fiziksel özellikleri TIA/EIA (Telecommunications Industry Association / Electronic Industries Alliance) tarafından ve uluslararası standartları ISO/IEC (International Organization for Standardization / International Electrotechnical Commission) tarafından belirlendi.

RJ45 adlı konnektörle birlikte çalışacak şekilde tasarlanan kablo önceleri e-posta alışverişi gibi temel veri aktarım süreçlerinde kullanılsa da sonraları oyun indirme ve video indirme/izleme süreçlerinin temel direği hâline geldi. 100 metre mesafeye kadar performansını koruyan, hem ev hem de ofis kullanımları için ideal yapıdaki Cat 5 kablo, bugün bile pek çok kullanıcı tarafından değerlendiriliyor.

Cat Kabloların Ergenlik Dönemi: Cat 6

Yeni binyıla, Cat 5e güncellemesiyle girse de yenilik bayrağını bir sonraki nesil Cat kabloya devretmeye hazırlanan Cat 5’in peşinden, 2002 yılında Cat 6 piyasaya çıktı. Veri aktarım hızı 1000 Mb/s, veri taşıma frekansı ise 250 MHz (Cat 5’te bu değer 100’dü) seviyesine çıkan yeni kablo tipi, artan frekans seviyesinin parazit yaratmaması için daha sıkı korumaya sahipti. Bu nedenle Cat 5’in iki katı kalınlığında olan Cat 6 kablolar, yüksek hızlı veri aktarımına gereksinim duyan son kullanıcılar kadar profesyoneller tarafından da tercih edildi, edilmeye devam ediyor.

Özellikle birden çok kullanıcının, merkezî yerel sunucuya bağlanması gereken ofislerde değerlendirilen, verimliliği 100 metre sonrasında azalabilen Cat 6 kablo, 2000’li yılların sonunda yerini Cat 6A’ya bıraktı. 500 MHz frekans desteği ve 10 Gb/s aktarım hızıyla bugün için bile harika değerler sunan Cat 6A, Cat 7’nin ayak sesi niteliğindeydi.

Takıntılı Oyuncuların ve Profesyonellerin Yegâne Tercihi: Cat 7

Evinde kullandığı Cat tipi kabloların hız konusunda yeterince performanslı ve dayanıklı olmadığını düşünen; ping değerlerinin, ince kablo nedeniyle akamete uğradığına inanan takıntılı oyuncular kadar profesyoneller için 2010 yılında Cat 7 kablo ortaya çıktı. 600 MHz’lik frekans değeri ve 10 Gb/s’lik aktarım hızıyla dikkat çeken yeni standart, veri merkezleri için son derece uygundu. Oldukça kalın olması nedeniyle RJ45 tipi konnektörlere kolayca takılamayan ve gereksinimler çerçevesinde GG45 ya da TERA tipi konnektörlerle -daha da verimli- değerlendirilen Cat 7’yi, frekans değeri 1 GHz düzeyine çıkan Cat 7A 2013 yılında takip etti.

Dilerseniz, tüm bu kablo tiplerini bir tablo hâlinde sizlere sunalım:

Kablo TipiCat 5Cat 5eCat 6Cat 6aCat 7Cat 7a
Maksimum Hız100 Mbps1 Gbps1 Gbps10 Gbps10 Gbps40 Gbps
Maksimum Uzunluk100 metre100 metre100 metre100 metre100 metre100 metre
Bükülme Yarıçapı4 cm4 cm4 cm4 cm4 cm4 cm
KorumaDüşükİyiİyiÇok İyiÇok İyiMükemmel
İletken MalzemesiSaf bakırSaf bakırSaf bakırSaf bakırSaf bakırSaf bakır
Kullanım AlanlarıEv, ofisEv, ofisİş, oyunİş, oyunVeri merkeziVeri merkezi

Eğer siz de yüksek hızlı internet olanaklarından ve yerel ağ paylaşımlarından yararlanmak istiyorsanız, Gigabit Ethernet destekli Monster Notebook oyun bilgisayarlarından dilediğinizi seçebilirsiniz.

Paylaş: