DDR5 RAM Teknolojisini Neden Tercih Etmeliyiz? DDR4 ile Farkları Nelerdir?

Monster Notebook  31 Ekim 2023

Donanım - Yazılım İncelemeleriİncelemeler

Video oyunlarının, teknolojinin gelişimine katkıda bulunduğunu biliyor muydunuz? Yüksek grafik ve işlemci performansına ihtiyaç duyan oyunlar, başta ekran kartı ve işlemci gibi donanım birimlerinin yanı sıra yazılım ve algoritma geliştirme cephesinin de gelişim katetmesinde etkili. Örneğin, bugün herkesin dilinde olan yapay zekâ meselesi, oyun tutkunları için o kadar da şaşırılası bir şey değil zira bundan onlarca yıl önce çıkan oyunlarda bile oyuncuyu hayrete düşürecek hamleler yapan yapay zekâlı karakterler vardı.

Video oyunlarının, teknolojinin ilerlemesine sağladığı katkıları saymakla bitiremeyiz ancak işin donanım tarafına yeniden dönecek olursak grafik işlemci ve ekran kartı kadar önemli bir donanım bileşeni olan DDR RAM’lerin (Double Data Rate/Çift Veri Hızı Random Access Memory/Rastgele Erişim Belleği) de yine oyunlar vesilesiyle çağ atladığını söyleyebiliriz. Birkaç nesil önceki ekran kartlarının video bellekleri (VRAM/Video RAM), anımsayacağınız üzere GDDR5 (Graphics DDR/Grafik DDR) formundaydı. Bugün, yeni nesil işlemci/anakart kombinasyonlarıyla değerlendirilebilen DDR5 RAM modelleri de ulaşılan bu teknolojinin sistem belleği kanadını temsil ediyor. Dilerseniz gelin, DDR5 RAM teknolojisine değinmeden önce DDR belleklerin geçmişine kısaca bakalım ve ardından DDR5 belleklerin, önceki nesil DDR4 RAM’lerle farklarına değinelim.

DDR RAM’ler: Performansın ve Hızın Nefes Kesen Evrimi

Bilgisayarın geçici hafızası olan ve çalıştırdığınız işletim sisteminden uygulamalara dek tüm dijital içeriklerin, yürütülmek üzere yine geçici olarak depolandığı RAM’ler, bilgisayarınızın performansını belirlemekle kalmayıp yazılımları da esnek şekilde değerlendirebilmenize olanak veriyor. Diğer tüm donanım bileşenleri gibi RAM’ler de zaman içinde büyük değişimler yaşadı.

  • Bundan tam 30 yıl önce her bilgisayarda kendine yer bulan SD RAM’ler (Single Data RAM); 66, 100 veya en fazla 133 MHz’lik çalışma frekanslarında çalışıyordu. Kapasite bakımından bugün baktığımızda hayli düşük düzeyde kalan SD RAM’ler, 3,3 volt gibi yüksek bir güç tüketimine sahipti.
  • Yeni binyıla iki kala hayatımıza giren ve DDR1 olarak adlandırabileceğimiz ilk nesil DDR belleklerin çalışma hızları; 133, 166 ve 200 MHz düzeyindeydi. Ancak SD RAM’lerden farklı olarak saat döngüsü başına iki veri transferi yaptığı için DDR RAM’lerin gerçek transfer hızları frekans değerlerinin iki katı oldu. Yani 200 MHz’lik bir belleğin aktarım hızı 400 MT/s düzeyindeydi.
  • 2000’lerin başlarında düşük güç tüketimi, artan frekans değeri ve kapasitesiyle teknoloji dünyasında ses getiren DDR2 RAM’ler, PC dünyasındaki performans sıçramasının ayak seslerinden biriydi.
  • Takvimler 2007’yi gösterdiğinde, hem çift kanal hem de üç kanal çalışabilen DDR3 RAM’ler piyasaya çıktı. Kapasiteleri artık MB seviyesinden değil GB düzeyinden başlayan yeni nesil bellekler, performans ve verimlilik değerleriyle öne çıkmıştı.
  • Bugün de birçok oyunseverin ve teknoloji meraklısının bilgisayarında bulunan DDR4 RAM’ler, 2014 yılında teknoloji dünyasına dâhil oldu. Çok yüksek depolama kapasiteleri sağlayan bellekler, oldukça düşük güç tüketimine sahipti.

2020 yılında ise bugünün ve geleceğin bellek teknolojisi olan DDR5 RAM’ler kullanıcılarla buluştu.

Tüm bu gelişim sürecini bir tablo olarak sunmak uygun olabilir.

Bellek TürüÇıkış YılıPin SayısıKapasiteMin. Frekans (MHz)Maks. Frekans (MHz)Min. Gecikme (CL)Maks. Gecikme (CL)Voltaj (V)Çalışma Modu
SDRAM199316816 MB – 512 MB66133253,3Tek Kanal
DDR12000184128 MB – 1 GB200400262,5Tek/Çift Kanal
DDR22003240256 MB – 4 GB4001066391,8Tek/Çift Kanal
DDR320072401 GB – 16 GB80021337141,5Tek/Çift/Üç Kanal
DDR420142884 GB – 128 GB213342669191,2Tek/Çift/Dört Kanal
DDR520202888 GB – 128 GB4800840022401,1Tek/Çift/Dört Kanal

Neden DDR5 RAM’ler Tercih Edilmeli?

Maliyet ve uyumluluk gibi konularda çok büyük bir getirisi olmadıkça eski nesil donanım bileşenlerinin satın alınması, tavsiye edilen bir durum değildir. Bu, DDR bellek konusu için de geçerlidir. Yazının hazırlandığı dönem itibarıyla DDR4 ve DDR5 bellekler arasında uçurum sayılabilecek bir maliyet farkı bulunmamakla birlikte DDR5 bellek modüllerin, doğal olarak DDR4 belleklerden teknik yönden daha avantajlı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu avantajları maddeler hâlinde sıralamak gerekirse:

  • Yüksek Veri Aktarım Hızı: Bellek modül üreticileri için DDR5 belleklerin hız sınırları henüz tam olarak keşfedilmemiş durumda. Minimum frekans değeri 4800 MHz olan DDR5 RAM’lerin yakın dönemde 10 GHz frekansa sahip örneklerinin çıkacağı öngörülüyor zira bu yönde çalışma gerçekleştiren markaların olduğu biliniyor.
  • Artan Depolama Boyutu: DDR4 belleklere kıyasla, potansiyel olarak tek modülde daha fazla kapasite sunan DDR5 RAM’ler, şimdilik sunucularda kullanılsa da tek modülde 64 GB gibi dev bir kapasiteye sahip olabiliyor. Eğer Windows 11 Pro işletim sisteminiz varsa, bilgisayarınıza 2 TB RAM ekleyebileceğinizi anımsatalım.
  • Hata Düzeltme Kontrol Desteği: Konu sunuculardan açılmışken önceleri, yalnızca sunucular için üretilen belleklerde bulunan ECC (Error Correction Control/Hata Düzeltme Kontrolü) özelliği, artık DDR5 RAM modellerinin varsayılan bir özelliğidir. Bu özellik sayesinde büyük veri setleriyle çalışırken bellek kaynaklı herhangi bir sorunla karşılaşmaz, sistem çökmesi ve donma gibi klasik bilgisayar hatalarına denk gelmezsiniz.
  • Azalan Güç Tüketimi: Güç tüketimi değerleri, işlemci ve ekran kartı gibi bilgisayarınızın güç kaynağına veya bataryasına zorlu anlar yaşatan donanım birimlerinin yanında hayli önemsiz kalan DDR5 RAM’ler, düşük enerji gereksinimleriyle gelir ve kullanım esnasında daha az ısınır.

Eğer siz de DDR5 RAM modellerinin tüm getirilerinden yararlanmayı hedefliyorsanız, vakit kaybetmeden Monster Notebook laptop modelleri arasından DDR5 bellekli canavar gibi bilgisayarlardan dilediğinizi seçebilirsiniz.

Paylaş: