Bazı kullanıcılar tarafından oyunların akıcı çalışmasına yardım eden bir donanım olarak değerlendirilen ekran kartları, sahip oldukları teknolojilerle artık yalnızca oyun grafiklerini hesaplamıyor, birçok ekstra işlem de gerçekleştirebiliyor. NVIDIA’nın CUDA teknolojisini destekleyen uygulamalarda video render sürelerinde fark edilir düzeyde azalma olması, çeşitli multimedya oynatma uygulamalarında 4K ve 8K çözünürlüklü videoları çözme işlemlerini doğrudan GPU’nun üstlenmesi, bu işlemlerden bazılarına örnek teşkil ediyor. Ancak NVIDIA’nın GeForce RTX 20 serisi ile dünyaya tanıttığı derin öğrenme mekanizmalı ve ışık ışını hesaplama üniteleri içeren ekran kartları, sahip oldukları kas gücünü, gelişmiş grafik hesaplamaları ve benzeri süreçlerin yanı sıra pek de kimsenin düşünmeyeceği noktalarda da kullanabiliyor. NVIDIA’nın geçtiğimiz eylül ayında yayınladığı NVIDIA Broadcast uygulaması, GeForce RTX 20 serisi ekran kartı bulunduran Monster oyuncu bilgisayarlarını, gelişmiş bir yayın aracına dönüştürmenize olanak tanıyor.

NVIDIA Broadcast, Yapay Zekâ Desteğiyle Öne Çıkıyor

Monster Notebook kullanıcılarının da yakından takip ettiği üzere NVIDIA, yalnızca oyuncular için ekran kartı grafik işlemcisi geliştiren bir şirket değil; marka aynı zamanda kurumsal firmalar için de sayısız çözüm geliştiriyor ve yapay zekâ/derin öğrenme sistemleri üzerine büyük yatırımlar gerçekleştiriyor. Profesyonel tarafta otonom araçlar özelinde robotik teknolojileri ve akıllı video analiz süreçlerinde değerlendirilebilen çözümlere hayat veren NVIDIA, yapay zekâ ve veri bilimi cephesinde de boş durmuyor. Veri analizi, makine öğrenme, derin öğrenme eğitimleri gibi birçok noktada şirketlere donanım ve yazılımlar sunan marka, tüm bu faaliyetlerinden elde ettiği deneyimi, son kullanıcıların sahip olduğu donanımlara da entegre etmekten çekinmiyor. Oyuncular için sunulan dünyanın ilk, ray tracing destekli ve DLSS özelliği bulunan oyunlarda performans sıçraması yaratabilen grafik işlemcileri hazırlayan NVIDIA, bu süreçlerde görev alan GPU birimlerini, farklı alanlarda da kullanabiliyor. NVIDIA Broadcast ise bunun en başarılı örneği oluyor. Bu noktada akıllara “NVIDIA Broadcasting nedir?” veya “NVIDIA Broadcast ne işe yarar?” gibi sorular gelebiliyor.

Çeşitli platformlarda yayın yapan oyuncuların ya da teknoloji meraklılarının odalarını, fiziksel bir stüdyoya çevirme zorunluluğunu ortadan kaldıran NVIDIA Broadcast, yayıncıların kendi görüntülerinin arka planını, birkaç fare tıklatmasıyla değiştirebilmelerini mümkün kılıyor. Sırtını yapay zekâya dayayan uygulama, aynı zamanda yayına iletilen sesleri, gerek görüldüğü takdirde bir filtreden geçirerek yayıncının sesi haricindeki unsurların karşı tarafça duyulmasını engelliyor. Tüm bu görüntü/kamera efektleri ve ses geliştirmelerinin, bilgisayarınıza herhangi bir yük bindirmesi söz konusu olmuyor.

Kurulumu ve yapılandırması son derece kolay olan ve bu tür yazılımlara yabancı kullanıcıların dahi birkaç dakika içerisinde tüm ayrıntılarına hâkim olabilecekleri NVIDIA Broadcast, ayarlandığı takdirde bilgisayarın başlamasıyla birlikte etkinleşiyor. Yayınlarda sıklıkla başvurulan OBS, Discord gibi platformlarla da tam uyumlu çalışıyor.

NVIDIA Broadcast Arka Plan Değişimi

Hem Yayınlarınızda Hem de Toplantılarınızda Harikalar Yaratın

Sade arayüzüne birçok özellik sığdırmayı başaran NVIDIA Broadcast, YouTube ve Twitch yayınları gerçekleştirmeyi hedefleyenlerin ya da şirket toplantılarına evinden katılmak isteyen profesyonellerin daima kullanacakları bir uygulamaya dönüşüyor. NVIDIA GeForce RTX 20 serisi ekran kartı bulunduran Monster oyuncu bilgisayarlarıyla da uyumlu çalışan NVIDIA Broadcast, işitsel ve görsel açıdan birçok geliştirme sunuyor.

Düzenleyeceğiniz canlı yayınlarda yer verdiğiniz mikrofon ne kadar iyi olursa olsun, ne denli başarılı fiziksel filtreler kullanırsanız kullanın; klavye tuş sesi, fare tıklaması sesi, açık pencereden gelen sesler, klima sesi ya da başka odalardan gelen sesler, ister istemez yayınınıza yansıyabiliyor. Bilgisayarınızın işlemcisini kullanan yazılımsal filtreler, istenmeyen türdeki sesleri bir yere kadar perdeleyebilse de bu yapay engelleme, sizin de sesinizin boğuklaşmasına ve berraklığını yitirmesine neden olabiliyor. NVIDIA Broadcast’in gürültü giderme özelliği, uygulama üzerinden seçtiğiniz mikrofona, sizin belirleyeceğiniz yoğunlukta gürültü engelleme efekti uyguluyor. Bu özelliği etkinleştirdiğiniz andan itibaren şaşırtıcı derecede başarılı çalışan ve yapay zekâ ağından destek alan uygulama sayesinde yayınlarınızda çevresel unsurlardan gelen sesler tamamen engelleniyor. Yalnızca sizin konuşmalarınız yayına aksediyor.

İnternet üzerinden gerçekleştirdiğiniz sesli görüşmelerde sizin karşı tarafa ilettiğiniz sesin netliği kadar karşı tarafın sesinin netliği de görüşme kalitesini doğrudan belirliyor. Yayınlarda etkinleştirebildiğiniz gürültü giderme özelliğine ek olarak size ulaşan sesleri de filtreye tabi tutma imkânınız bulunuyor. Uygulamanın “Hoparlörler” sekmesinde yer alan değişkenlerden destek alarak ses kaynağını ve filtre yoğunluğunu seçerek karşı taraftan size ulaşan parazitli sesleri temiz bir şekilde işitebiliyorsunuz. Özellikle bağlantı sorunlarında ya da karşı tarafın mikrofon sorunlarında değerlendirebileceğiniz bu imkân, normal şartlarda kısa sürecek ve verimsiz tamamlanacak görüşmelerin daha uzun sürmesine ve verimli geçmesine katkıda bulunuyor.

Bırakın Kameramanlığınızı NVIDIA Broadcast Yapsın

NVIDIA Broadcast’in en az işitsel taraftaki kadar şaşırtıcı yeteneklerinden biri de kamera geliştirmesi tarafında bulunuyor. Haricî yayın uygulamalarınızda kullanabileceğiniz yapay zekâ destekli bir sanal aygıt oluşturarak görüntünüzü, gerçek zamanlı olarak yapılandırabilen uygulama, yayınlarınızın ve toplantılarınızın son derece başarılı olmasına ortam hazırlıyor. Yayın veya toplantı saatiniz yaklaştıysa ve odanız, bu süreç için uygun değilse NVIDIA Broadcast’in sanal arka plan özelliği işinize yarıyor. Web kameranızın ekrana yansıttığı açıda sizi ve oturduğunuz koltuğu, arka planda yeşil perde bulunmamasına karşın yapay zekâ desteğiyle algılayabilen uygulama, arka plana sanal görüntüler ekleyebilmenize imkân tanıyor. Dilediğiniz statik bir görsel, oynadığınız oyunun görüntüsü ve dilediğiniz farklı bir görüntü, odanızı perdeleyen profesyonel bir sahneye dönüşebiliyor. Tabii odanızın genel hâlinden memnunsanız ve daha etkileyici bir atmosfer eşliğinde yayın/toplantı gerçekleştirmeyi arzu ediyorsanız, arka plan bulanıklaştırma özelliği sizi belliyor.

Kameramanınız olmasa da sizi sürekli takip eden bir kameraya sahip olmanızı sağlayan NVIDIA Broadcast’in kamera geliştirme yeteneklerinden biri de otomatik resim karesi adıyla karşınıza çıkıyor. Web kameranızın yansıttığı görüntüyü belirli bir oranda kırparak sizi odak hâline getiren özellik, hareketlerinize göre kameranın âdeta sağa sola hareket etmesini mümkün kılıyor. Siz sağa doğru yöneldiğinizde kameranız sanki sağa doğru sizi takip ediyor, sola yöneldiğinizdeyse kamera, odağını bozmadan yine aynı yöne doğru hareket ediyor. Bu özelliği etkinleştirdiğinizde arka plan bulanıklaştırma ya da görsel ekleme efektleri ise kullanılamıyor.

NVIDIA Broadcast Kamera Takibi

NVIDIA Broadcast’e Dair Aklınıza Gelebilecek Sorulara Yanıtlar

GeForce GTX 1060’lı bir Monster oyuncu bilgisayarım var, NVIDIA Broadcast uygulamasını kullanabilir miyim?

İlgili uygulama yalnızca GeForce RTX 20, RTX 30, Titan RTX ve Quadro RTX serisi ekran kartlarıyla uyumludur. Uygulamanın bu denli başarılı çalışmasını sağlayan temel unsur, RTX etiketli ekran kartlarının grafik işlemcilerinde yer alan Tensor çekirdekleridir. Eski nesil grafik işlemcilerinde Tensor çekirdeği olmadığı için uygulama, GTX serisi ekran kartlarını desteklememektedir.

Zoom görüşmelerinde NVIDIA Broadcast’i etkinleştirebilir miyim?

Aralarında Zoom’un da bulunduğu popüler yayın ve iletişim araçlarını kullanırken şayet ekran kartınız da destekliyorsa NVIDIA Broadcast’i etkinleştirebilir, mikrofon ve görüntü efektlerinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Farklı bir uygulamayla mikrofon ve görüntü efektleri kullanıyorum, NVIDIA Broadcast’in o tür uygulamalardan ne farkı var?

Diğer yazılımlar, bilgisayarınızdaki merkezi işlemciyi büyük oranda meşgul ederek bu işlemleri, belirli bir seviyede gerçekleştirebilir. Ayrıca görüntü ayırma konusunda uygulamalar, yeşil perde kullanmanızı gerektirir. NVIDIA Broadcast, doğrudan ekran kartındaki Tensor çekirdeklerinden güç alarak daha verimli biçimde ve işlemcinize yük bindirmeden ses ve görüntü geliştirmeleri yapar. Yeşil perde kullanmadan da harikulade bir yayın atmosferi oluşturabilirsiniz. Bu süreçte işlemcinize de yük binmeyeceği için işlemci darboğazlarına takılmaz, oyunlarınızı daha yüksek kare/saniye oranlarında oynayabilirsiniz.

NVIDIA Broadcast sistem gereksinimleri nedir?

NVIDIA Broadcast uygulamasından yararlanmak için NVIDIA GeForce RTX 2060, Quadro RTX 3000, Titan RTX ve üstü ekran kartlarına ihtiyacınız var. Bununla birlikte Intel Core i5-8600/AMD Ryzen R5 2600 veya üstü işlemci, 8 GB RAM, Windows 10 64-bit işletim sistemi ve NVIDIA’nın yayımladığı 456,38 ve üstü ekran kartı sürücülerini kullanmanız gerekiyor.

Paylaş: