Opera GX Nedir? Opera GX Avantajları Nelerdir?

Monster Notebook  27 Haziran 2021

Donanım - Yazılım İncelemeleriİncelemeler

Oyuncular için özel olarak hazırlanan donanım bileşenlerine ve bilgisayarlara alışmaya başlasak da oyunculara özel bir internet tarayıcısı fikri, kulağa ilk başta biraz garip gelebiliyor. Tabii böyle söylediğimiz için aklınıza, sağından solundan RGB LED aydınlatma efekti fışkıran, kullanışsız ve abartılı bir internet tarayıcı gelmesin. Ne de olsa bu internet tarayıcının arkasındaki isim Opera ve geliştirdiği oyun tarayıcısı da Opera GX. Peki, Opera GX tam olarak ne ve sizlere neler sunuyor? Gelin, birlikte göz atalım.

Dünyanın İlk Oyun Tarayıcısı İle Tanışmaya Hazır Olun!

Şimdiye kadar birkaç internet tarayıcısı ve sayısız tarayıcı eklentisi kullanmışsınızdır. Açık kaynak kodlu oluşu ve kullanıcıların verilerine saygı duyması nedeniyle dünya çapında sıklıkla kullanılan Firefox, arkasına Google gibi dev bir ismi alan ve birçok alanda öncü olan Chrome, Microsoft’un Chromium tabanlı tarayıcısı Edge en popüler tarayıcılardan bazıları. Yandex ve Opera’nın ise kendine has bir kullanıcı kitlesi olduğu açık. Ancak yenilikçilik anlayışıyla geliştirdiği internet tarayıcılarını ilham verici özelliklerle donatan Opera, yine şaşırtıcı bir hamle yapıp Opera GX adlı tarayıcıya hayat veriyor.

Opera GX, ilk bakışta sıra dışı görünen birtakım ekstra özellikleri bulunan bir tarayıcı gibi dursa da uygulamanın arka planında çok daha derin özellikler bulunuyor. Sizleri, GX Corner adlı ana sayfasıyla karşılayan tarayıcı; hangi platforma, hangi tarihte, hangi oyunların çıkacağını listeliyor. Ayrıca o hafta veya ay içerisinde farklı platformlardan dağıtılan ücretsiz oyunlar da yine GX Corner’da görüntüleniyor. Bunlara ek olarak oyunların güncelleme detayları, indirime giren önemli yapımlar, oyun tanıtımları ve haberleri, oyun mağazaları gibi birçok unsur GX Corner’da hep elinizin altında. Görsel olarak güçlü ve ilgi çekici duran bu özellikler, işitsel olarak da destekleniyor. Sürüm takviminden ücretsiz oyunlara kadar, yan yana dizili mini bölümler arasında gezinirken çıkan ses efekti, stereo etkisiyle dikkatinizi çekecektir.

Opera GX’e Ne Kadar Donanım Verirseniz O Kadarını Kullanıyor!

Alıştığınız web tarayıcıların RAM konusunda epey obur olmaları, görüntülediğiniz içeriklere bağlı olarak işlemcinizi epeyce kullanmaları gibi olumsuz durumları göz önüne alarak işe girişen Opera; oyuncuların, bilgisayarlarındaki donanım kaynaklarını istedikleri gibi yönetebilmeleri için Opera GX’e işlemci ve RAM limiti ekliyor. Ekranın sol tarafında görüntüleyebileceğiniz GX Control altından ilgili donanım birimlerinin yanı sıra ağ limitleyici de eklemeniz mümkün. Böylece arka planda indirme yaparken web tarayıcınızın fazladan internet kullanmasının önüne geçebilirsiniz.

Genellikle üçüncü parti uygulamalarla gerçekleştirdiğiniz tarama geçmişi temizleme, tarayıcının kullandığı depolama alanını boşaltma gibi işlemler de Opera GX ile kolaylaşıyor. GX Cleaner bölümünü açarak tarayıcının önbellek, çerezler, tarama geçmişi, kenar çubuğu simgeleri gibi bilgisayarınızın depolama alanında yer tutan verisini silebilirsiniz. GX Cleaner’ın en üst kısmından, tarayıcının diskinizde hangi boyutta tarayıcı dosyası tuttuğunu da takip edebilirsiniz.

Twitch ve Discord Entegrasyonu İle Konforlu Kullanım

Oyuncuların vazgeçilmezleri arasındaki Twitch ve Discord’a, Opera GX’in kenar çubuğundan erişilebiliyor. Bunların yanı sıra dilerseniz kenar çubuğuna Telegram, WhatsApp, Instagram gibi birçok iletişim aracının simgesini ekleyebilirsiniz. İlgili platformlara giriş yaptığınızda Opera GX, gelişmelerle ilgili olarak size bildirimlerde bulunabiliyor. Tabii isterseniz bildirimleri kapatıp yeniliklere kendiniz de göz atabilirsiniz.

Tek bir internet tarayıcı ile kullandığınız ve takip ettiğiniz birçok platformu aynı merkezden yönetme fikri hoşunuza gittiyse Opera GX’in oynatıcı özelliğini de sevebilirsiniz. Spotify, iTunes gibi akış platformlarına giriş yaparak değerlendirebileceğiniz özellik, harici bir uygulamaya ihtiyaç duymadan tüm müzik ve podcast ihtiyacınızı Opera GX ile gidermenizi sağlıyor.

Bunlara ek olarak Opera ile özdeşleşen yerleşik reklam engelleyici, VPN, pencere içinde pencere şeklinde video izleme, ilgi çekici birçok tema ve işlevsel eklenti Opera GX’in elini güçlendiren özelliklerden.

Eğer kullandığınız internet tarayıcı ile aranız çok da iyi değilse tavsiyemiz, Opera GX’i indirip bir süreliğine bu tarayıcı ile zaman geçirmeniz yönünde.

Paylaş: