Digital Nomad (Dijital Göçebe) Nedir?

Hem günlük hayatınızda hem de sosyal medyada bir yandan çalışırken bir yandan da dünyayı gezen insanlarla karşılaşmışsınızdır. Dijital göçebe veya digital nomad olarak tanımlanan bu kişiler uzaktan çalışma sistemini bir tık ileriye taşıyarak dünyanın herhangi bir noktasını kendilerine ofis olarak belirliyor. Gelin; dijital göçebelik nedir, nasıl çalışırken dünyayı gezebilirsiniz yakından bakalım.
Digital Nomad Olmak Hakkında Merak Edilenler
Teknolojinin gelişmesi, pandemi ve değişen iş yapış biçimleri nedeniyle uzaktan çalışma hiç olmadığı kadar uygulanabilir ve kabul gören bir çalışma biçimine dönüştü. Dijital göçebelik ise internet bağlantısının ve bilgisayarları yanında olduğu müddetçe çalışabilen kişilerin aynı zamanda özgürce seyahat etmeyi benimsediği yaşam biçimidir. Dijital göçebeler için internet bağlantısının olduğu dünyanın herhangi bir noktasındaki kütüphaneler, ortak çalışma alanları, kafeler hatta plajlar birer çalışma alanıdır.
Dijital göçebelik son yıllarda giderek daha da popüler hale gelse de aslında bu yaşam biçimini uygulanmaya başlanması 80’li yılların başlarına kadar uzanır. İlk dijital göçebelerden biri sayılan Steven K. Roberts, 1983 ile 1991 yılları arasında kısıtlı teknolojik imkanlara rağmen hayatının bir dönemini dijital göçebe olarak geçirdi. Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte dijital göçebelerin sayısı her geçen gün katlanarak arttı. Bugün neredeyse yanınızda olduğunu unutacağınız kadar ince ve hafif laptop, tablet ve hatta telefonlar ile birçok işi yerine getirmeniz mümkün. Teknoloji herhangi bir yerden çalışmak için ihtiyaç duyulan teknik alt yapıyı sağlasa da dijital göçebelik bundan ibaret değildir. Uzaktan çalışmaya imkan veren bir iş alanında yeteneğinizin olması, iyi bir finans yönetimi, disiplin, zaman yönetimi, pratiklik gibi becerilerin yanı sıra en önemlisi tükenmek bilmeyen bir seyahat tutkunuzun olması gerekir.
Nasıl Dijital Göçebe Olabilirsiniz?
Çalışırken bir yandan da dünyayı gezmek uzaktan bakıldığında oldukça iyi, hatta kaçırılmayacak bir fırsat gibi görünür. Bu nedenle de birçok kişi dijital göçebeliğe adım atarak yeni bir yaşam tarzını benimsemek amacıyla araştırmalara başlıyor. Dijital göçebe veya digital nomad olmaya karar verdiyseniz dikkate almanız gereken pek çok konu başlığı olduğunu kabul etmelisiniz.
Dijital göçebe olabilmek için öncelikle lokasyon fark etmeksizin internet bağlantısının olduğu her yerden çalışabileceğiniz bir iş bulmalısınız. Tam zamanlı ve yarı zamanlı işlerin yanı sıra freelance çalışmayı da düşünebilirsiniz. Yazılım ve oyun geliştirme, grafik tasarım, fotoğrafçılık, içerik üreticiliği, serbest yazarlık, çizerlik, çevirmenlik gibi meslekler dijital göçebeliğe en uygun seçeneklerden bazılarıdır. Mevcut işinizi uzaktan çalışmaya uygun hale getirmeyi veya yetenek doğrultusunda yeni bir iş seçmeyi tercih edebilirsiniz.
Gelir kaynağınızı ayarladığınıza göre hangi ülke veya ülkeleri ziyaret etmek istediğinize dair planlama süreci ne geçebilirsiniz. Birçok ülke dijital göçebelere yönelik vize programlarına sahiptir. Rotanızı belirledikten ve yasal prosedürleri yerine getirdikten sonra işinizi devam ettirebilmeniz için gerekli olan eşyalarınızı da alarak yola çıkabilirsiniz.
Dijital Göçebeliğin Avantajları ve Zorlukları
Dijital göçebe olarak bir yandan çalışıp gelir elde ederken bir yandan dilediğiniz her yere özgürce seyahat edebilirsiniz. Ancak dijital göçebelik birçok avantajı ile çekici bir seçenek olsa da içerisinde çeşitli zorlukları ve dezavantajları da barındırır. Dijital göçebeliğin öne çıkan avantajları şunlardır:
- İnternet bağlantısının olduğu hemen her yer ofisinizdir.
- Özgürce seyahat etmenin tadını çıkarabilirsiniz.
- Farklı dil ve kültürleri daha yakından tanıma imkanı elde edersiniz.
- Çok daha fazla iş imkanına erişebilirsiniz.
- Dünyanın farklı noktalarında sizinle aynı işi yapan insanlarla tanışabilirsiniz.
- Stresi büyük ölçüde hayatınızdan çıkarabilirsiniz.
Dijital göçebeliğe adım atarken mutlaka değerlendirmeniz gereken başlıca zorluklar şöyledir:
- Gittiğiniz yerlerde yüksek hızlarda internet erişimine sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.
- Özellikle serbest çalışmayı düşünüyorsanız geliriniz her dönem farklılık gösterebilir.
- Seyahatleriniz sırasında yapacağınız harcamalar bazı dönemler bütçenizi olumsuz etkileyebilir.
- Vize ve vergilendirme süreçleri karmaşık ve yorucu bir hal alabilir.
- İşveren ve iş ortaklarınız ile aranızdaki zaman farkına uyum sağlamanız gerekir.
- Sık seyahat etmeyi düşünüyorsanız çevrenizden izole kalabilir ve yalnızlık yaşayabilirsiniz.
Digital nomad olmaya karar verdiyseniz yola çıkamadan önce işinizi çok daha verimli hale getirmenizi sağlayacak bir bilgisayar edinmelisiniz. Taşınabilirliği ve performansı bir araya getiren Monster Huma, çıkacağınız tüm yolculuklarda en iyi yol arkadaşın olmaya aday.