FIFA 2020 VOLTA (Sokak Futbolu) İncelemesi
EA Canada bundan 14 yıl önce futbol oyunu tutkunlarının gözlerini kamaştıracak bir oyunla, FIFA Street ile çıkageldi. Sokak futbolu kültürüne odaklanan, stilistik bir oynanış tarzı sunan ve biraz gerçekçilikten uzak olsa da şık görünen hareketleri, dönemin ünlü futbolcularına yaptırabildiğiniz bir yapımdı FIFA Street. FIFA 98 ile başlayan kapalı mekân futbolunun çok daha başka bir boyuta taşınmasını sağlayan ve yalnızca oyun konsollarında yayınlanan yapım, belki yüksek notlar alamamıştı ama oyuncuların gönlünde ayrı bir yer edinmişti.
Yan ürün yapısındaki oyunun çok geçmeden yeni sürümleri geldi. 2006 çıkışlı FIFA Street 2, 2008 çıkışlı FIFA Street 3 ve seriyi yeniden başlatmak üzere geliştirilen 2012 çıkışlı FIFA Street, oyuncularla buluştu. Ana seri FIFA ise tüm hızı ve gücüyle futbol tutkunu oyuncuların gözdesi olmayı sürdürdü. EA, her geçen yıl ufak tefek değişikliklerle ilerlettiği seriye sürpriz bir şekilde FIFA 2020’de köklü değişikler getirmeye karar verdi ve FIFA Street serisinin tam anlamıyla bir ruhanî devamı niteliğindeki Volta Football’u, yeni oyunun öne çıkan modları arasına yerleştirdi. Peki, Volta’da oyuncuları neler bekliyor?
Kalecisiz Maçlara Hazırlıklı Olun
Portekizce “dönüş” anlamına gelen Volta, FIFA serisine gerçek manada tempo kazandıracak bir mod gibi duruyor. Sokak ve salon futbolunun bir arada sunulduğu modda 3’e 3, 4’e 4 ve 5’e 5 maçlar gerçekleştirilebiliyor. Amsterdam, Barselona, Berlin, Buenos Aires, Cape Town, Lagos, Londra, Los Angeles, Mexico City, Miami, New York City, Paris, Rio de Janeiro, Roma ve Tokyo’da yapılabilecek müsabakalar, aynı zamanda depolarda ve otoparklarda eşsiz bir futbol tecrübesi elde edilebilmesini mümkün kılıyor.
Rush modu tercih edildiğinde kaleciler sahada yer almıyor ve minyatür kaleye gol atmaya çalışılıyor. Normal modda ise kaleciler devreye giriyor ve stilistik hareketlerle ilerletilen top ağlarla buluşturulmaya çalışılıyor. Volta’da oyuncu değiştirme, ofsayt, sakatlanma, sarı veya kırmızı kart, oyuncu yorulması ve dayanıklılığının azalması gibi unsurlar bulunmuyor. Bu da maçların süratle gerçekleştirilip yeni bir karşılaşmaya çabucak geçilebilmesini sağlıyor. Ana oyunda önemli bir konumda bulunan yeni top sürme mekanikleri Volta’da da oyuncuların eğlenceli saatler geçirmesine yardım ediyor. Yapısı itibarıyla oldukça kısa süren ve çekişmeli geçen karşılaşmalarda dünyanın farklı liglerindeki takımlar seçilebildiği gibi Freestyle konusunda uzman olan isimlere de maçlarda yer verilebiliyor. Volta Story ise önceki oyundaki The Journey adlı hikâye modunun yerine geliyor. Yapımın başında oyuncunun yarattığı karakter ile hikayeye başlayıp kıyafet, ayakkabı, şapka ve dövme gibi ayrıntılar kolayca özelleştirilebiliyor.
Volta Football ile Kendi Yolunuzu Kendiniz Çizin
Oyuncuların tek başlarına, yerel olarak arkadaşlarıyla ve online olarak dünyadaki diğer oyuncularla turnuvalar gerçekleştirebilmelerine imkân tanıyan Volta, benzersiz oyun mekanikleri ve kontrol noktasında çeşitlilik sunan yapısıyla herkesin kendi yolunu çizmesine zemin hazırlıyor. Futbolcuların hareketleri, maçın kalecili ve kalecisiz yapılmasına göre ayarlanabiliyor. Oyuncuların oldukça akıcı bir oynanış tecrübesi elde edebilmelerini sağlayan geliştiriciler, futbolcuların yetenek ağacı aracılığıyla yeteneklerinin geliştirilebilmesine olanak veriyor. Denge, reaksiyon, top kontrolü, yetenek hareketleri gibi pek çok ayrıntı, oyuncunun topladığı puanlar doğrultusunda futbolcu özelinde değiştirilebiliyor. Takımlar da futbolcuların bireysel yetenek ve performanslarıyla daha güçlü hâle getirilebiliyor.
Volta ile yalnızca futbolcuların maharetleri ve top oynanan alanlar değişmiyor, topun kendisi de değişime uğruyor. Farklı boyutlara ve ağırlıklara sahip futbol topları, tam boy toplara oranla daha az zıplayarak kısa alanda daha etkili maçlar yapılabilmesine imkân veriyor.
Sunduğu oyun seçenekleri ve yapımcıların söylediklerine göre Alex Hunter’lı The Journey hikâye modundan çok daha iyi bir senaryoyla gelen Volta, 2019 ve 2020’ye damgasını vuracağa benziyor.