Football Manager 2022 İncelemesi

Monster Notebook  10 Aralık 2021

İncelemeler

Her gün yüzlerce yapımın yayımlandığı dijital oyun dünyasında, neredeyse her oyunun bir alternatifini bulmanız mümkün. Yarış oyunu deseniz, arcade’inden simülasyonuna dek sayısız yapım emrinizde. FPS veya üçüncü şahıs kameralı aksiyon oyunu arasanız, yine karşınıza çıkabilecek birçok alternatif var. Ama konu spor oyunlarına, hadi bu başlığı biraz daraltalım, menajerlik türüne geldiğinde, gidebileceğiniz tek bir adres, çalabileceğiniz tek bir kapı var: Football Manager serisi.

İsimlerini tarihe, bir motorlu uçağı ilk defa uçuran Wright Kardeşler gibi oyun tarihine de gelmiş geçmiş en iyi futbol menajerliği oyunu serisini tasarlayan isim olarak yazdıran Collyer Kardeşler’in kurduğu Sports Interactive, yıllardır en iyi bildiği şeyi, menajerlik oyunu yapmayı sürdürüyor. Football Manager 2022 de özellikle serinin kurtlarının yüzünü güldürecek nice detay ve yenilikle geliyor.

Yenilenen Oyun Motoruyla Maç Hissiyatı Tamamen Değişiyor

İki boyutlu oyun motorundan elini eteğini çekeli uzun zaman olan Football Manager serisinin son üyesi, bir önceki yapımda “Üzerine daha ne eklenebilir ki?” sorularını gereksiz kılarcasına kucağında bir dolu güncellemeyi bizlere sunuyor. Teknik tarafta anlatılabilecek, menajerlik cephesinde aktarılabilecek birçok ayrıntı var ancak bu oyunun dikkat çeken en önemli özelliği, hiç kuşkusuz, çok daha gerçekçi müsabakalar yapabilmenizi mümkün kılan yenilenmiş oyun motoru.

Gerçek futbol karşılaşmalarından ilham alan Sports Interactive ekibi, anlaşılan o ki, kolları sıvayıp yeni oyunu, iterasyon temelli bir güncelleme paketinden çok daha ötesine taşımak istemiş. Football Manager 2022 ile gelen animasyon motoru, FM21’in yeniliklerini gölgede bırakacak kadar ayrıntılar içeriyor. Futbolcuların karşılaşmalarda ayaklarında top varken ve top yokken gerçekleştirecekleri eylemleri, olabilecek en gerçekçi hâle getiren geliştirici ekip bu sayede futbolcuların top sürme ve rakiplerine pres yapma varyasyonlarını genişletiyor. Bunun yanında animasyonların altını doldurabilecek yapay zekâ geliştirmeleri de mevcut. Özellikle top sürme sürecinde rakip takım oyuncularının anlık karar verme sistemleri eskisine kıyasla çok daha iyi duruyor.

Eski Oyunlardaki Taktik Alışkanlıklarını Değiştirme Vakti

Her ne kadar oyunda Gegenpress başta olmak üzere sayısız alanda iyileştirmeye gidilmiş olsa da Football Manager 2022 sizden artık eski oyun ve taktik alışkanlıklarınızı biraz değiştirmenizi istiyor. Zira serinin önceki oyunlarında yaptığınız taktiklerin, kolayca yenebileceğiniz takımlar karşısında hiçbir işe yaramadığını üzülerek görebilirsiniz. Bu yüzden yeni yapımdaki taktik ekranını iyice analiz etmeniz ve ciddi maçlara girmeden önce eskiden bu yana sürdürdüğünüz metotlara alternatifler oluşturup onların üzerine kafa yormanız önemli. Karşılaşacağınız takımların kalibresine göre farklı taktikleri heybenizde bulundurmanız, gerektiği yerde bu taktikleri sahaya sürmeniz, yerine göre baskı yerine göre savunma sistemiyle hareket etmeniz gerekiyor. Aksi hâlde yeşil sahadan mağlup ayrılan taraf olmanız kaçınılmaz. Tabii taktiklerinizi yalnızca maç esnasında değil, kadro oluşturup oyuncu transfer etme sürecinde de iyi belirlemeniz gerekiyor. Çünkü Football Manager 2022’de yeniden yapılandırılan özelliklerden biri de Transferin Son Günü. Sizleri büyük sürprizlerin beklediği bu bölümde, futbolcuların sizi zor duruma sokabilecek son dakika karar değişikliklerine tanıklık edebilir, futbolcu temsilcilerinin yaklaşımları karşısında hayretler içinde kalabilirsiniz.

Takımınızı başarıya götüren yolda taktik ve şans faktörü kadar istatistiksel verilere de güvenmelisiniz; Football Manager 2022’deki Veri Merkezi de tam bu işe yarıyor. Gerçek hayattaki futbol kulüplerinin de yoğun şekilde kullandığı veri analizlerinden hareketle elde edilen verilere dayanan Veri Merkezi’ne oyun arayüzünün kenar çubuğundan erişebilirsiniz.

Gündüzlerinizi düşünceli, gecelerinizi uykusuz geçirmenizi sağlayacak yeni Football Manager oyunu, belirli periyotlarda yayımlanan denge ve iyileştirme güncellemeleriyle her geçen gün daha iyi hâle geliyor. Size de bu yapımı satın alarak veya Xbox Game Pass aboneliğinizle deneyimlemek düşüyor.

Paylaş: