Monster Kasım Ayı Oyun Önerisi – Ghostbusters: The Video ‌Game Remastered

Monster Notebook  6 Kasım 2019

HaberlerOyun

Oyuncuların ne kadarının dikkatini çekiyor bilmiyoruz ama Grand Theft Auto serisinde araç sürerken çalan parçalar oyuna gerçekten büyük değer katıyor. Görev esnasında veya şehirde boş boş dolaşırken karşılaşılabilecek parçalar, oyuncuları motive etmekle kalmıyor, müzik kültürlerini geliştirmelerine de yardım ediyor. GTA V’teki “Non Stop Pop FM” adlı radyo kanalını yeterince dinlediğinizde karşınıza çıkabilecek Bobby Brown parçası “On Our Own” da hayat değiştirebilecek, ufuk açabilecek eserlerden biri. Nasıl mı? Bunun yanıtı, parçanın yer aldığı soundtrack albümünde gizli: Ghostbusters II. İlgili albümün açılış şarkısı olan eser, yayınlandığı dönemde ABD listelerinde ilk sıralara gelirken dünya çapında müzik listelerinde de kendine yer buldu, parçanın akılda kalıcı yapısı da bunda etkiliydi. Bu şarkıyı ve OST albümü keşfettikten sonra Ghostbusters filmlerini izleyenler, bu filmlerden etkilenenler de olabileceğini düşünüyoruz.

Steam’den Kayboldu Derken Epic Games Store’dan Çıktı

Bill Murray, Dan Aykroyd ve beş yıl önce aramızdan ayrılan Harold Ramis’ten oluşan yazar kadrosu, Ghostbusters serisi ile son derece eğlenceli yapımlara imza atmıştı. 1984 yılında vizyona giren ilk film ve bu filmin başarı kazanmasının ardından hazırlanarak 1989 yılında beyaz perdeye yansıyan Ghostbusters II, aksiyon ve doğa üstü komedi türünün en iyi örnekleri arasına katılmıştı. Yetişkinler kadar genç ve çocuk izleyicilerin de ilgisini çeken filmlerin daha sonra çizgi film versiyonları da televizyonlarda gösterildi. Gözden uzak olsa da gönülden uzak olmayan Ghostbusters, kült hâline gelen esprileri, film sahneleri, Slimer gibi vıcık vıcık ama komik hayalet karakterleriyle zihinlerde yerini aldı.

Film serisinin başarısına bilgisayar oyunları da ortak oldu. 1984 yılından 2016’ya kadar 14 farklı platforma toplam 27 Ghostbusters oyunu geliştirildi, ancak aralarında iyi örnekler olmasına karşın 2009 yılında yayınlanan Ghostbusters: The Video Game’in yeri bambaşkaydı. Seslendirme kadrosunda Ghostbusters filmlerinde oynayan karakterlerin olması bir yana, oyunun senaryosu aynen Ghostbusters II filmindeki gibi Dan Aykroyd ve Harold Ramis imzalıydı. İlk filmin vizyona girişinin 25. yılı şerefine, tam da filmin vizyona girdiği ay yayınlanan oyun, belki de oyuncu kitlenin yaş aralıklarının değişmesi, aktif şekilde oyun oynayan kitlenin artık oyun oynamayı bırakması gibi nedenlerle bir türlü popüler olamadı. Yani başarılı bir oyun olmasına karşın modern zamanların tabiriyle “underrated” kaldı.

Steam mağazasından kalkan ama yapımı daha önce satın alanların kütüphanesinde varlığını sürdüren Ghostbusters: The Video Game, biz “Bu oyun niye unutuldu böyle?” diye düşünürken “Store Savaşları”nı başlatan Epic Games Store aracılığıyla 4 Ekim 2019 tarihi itibarıyla yeniden oyunculara sunuldu, hem de remastered hâliyle. Bu kadar ayrıntıdan bahsettikten sonra artık oyun hakkında konuşmaya başlayabiliriz.

Birileri Demiş Öldü, Şimdi de Yazsınlar Stay Puft Marshmallow Man Geri Döndü

2009 çıkışlı oyundan farklı olarak açılışta değerli sanatçı Harold Ramis’i anan Ghostbusters: The Video Game Remastered’da orijinal ekibe yeni katılan bir personeli canlandırıyoruz. Genellikle Dr. Peter Venkman (Bill Murray) ve Dr. Raymond Stantz (Don Aykroyd) tarafından verilen görevleri yapıyoruz, ama öncelikle alıştırma bölümlerini başarıyla tamamlamamız gerekiyor. Senaryoya son derece iyi bir şekilde yedirilen alıştırma bölümlerinde obur, yapışkan ve komik hayalet dostumuz Slimer’ın peşinden gitsek de ufak tefek aksiliklerle karşılaşıp alıştırma bölümlerini daha iyi kavrıyoruz. Tabii birtakım oyunlarda olduğu gibi yapmamız gereken tüm işlemler, peşi sıra önümüze konmuyor. Oyun, gerekli oldukça bizi yönlendiriyor ve hem ekipmanlarımızla hem de karşımıza çıkan hayaletleri yakalama teknikleriyle ilgili yenilikleri pratik biçimde öğretiyor.

Ekipman demişken yönettiğimiz karakterin sırtında, Ghostbusters film ve çizgi filmlerinde bolca gördüğümüz proton çantası, elinde ise proton ateşleyicisi var. Aslına uygun şekilde hayaletlere doğrultarak ateşlediğimiz ekipman, hayaletlerin gücünü, onların güç seviyesi doğrultusunda belirli bir süre içerisinde azaltıyor ve ardından hayaletleri hayalet tuzağına hapsediyoruz. Böyle anlatınca kolay bir işlemmiş gibi görünse de özellikle havada bir o yana bir bu yana süzülen hayaletleri sabitleyip tuzağa hapsetmek her zaman mümkün olamayabiliyor ve hayaletler kaçıp birtakım eşyaların içerisinde saklanabiliyorlar. Bu durumda ise Dr. Egon Spenkler’ın (Harold Ramis) geliştirdiği P.K.E. (Psikokinetik Enerji) metre cihazı devreye giriyor.

Oyunun yönlendirmesiyle etkinleştirdiğimiz P.K.E. metre cihazı, hayaletlerin hangi yönde ve mesafede olduğunu bize pratik şekilde gösterirken tarama işlemi sonrasında hayaletlerin bulunduğu yerden çıkmasını da sağlıyor. Bize düşen ise tekrar harekete geçen doğa üstü varlıkları yakalayıp yeniden hapsetmek.

Oyunda tekdüze bir oynanış olmaması için ekipman güncellemeleri sisteme eklenmiş durumda. Çevrede yaptığımız yıkım ve yakaladığımız hayaletler doğrultusunda belirli oranda para kazanıyoruz ve paramızı ekipman güçlendirmeye veya yeni özellikler edinmeye harcayabiliyoruz.

Oyunun ilk dakikalarında karşılaştığımız hayaletler bizi fazla zorlamıyor, bu nedenle yetenek ve ekipmanlarımızı geliştirmek için ayrıca uğraşmamıza gerek olmuyor ama bir Ghostbusters klasiği hâline gelen Stay Puft Marshmallow Man ve onun yancılarıyla Times Meydanı’nda karşılaştığımızda güçlü ekipmanlar, hem bizim hayatımızı hem de takım arkadaşlarımızın hayatını kurtarabiliyor. Zira hayaletlerin basit atakları neticesinde hem biz hem de diğer arkadaşlarımız sorun yaşayabiliyor, bu durumda birbirimize yardım edebiliyoruz. Açıkçası birkaç hayaletle birden uğraşmak tek kişinin yapabileceği bir iş değil, bu nedenle arkadaşlarımızın “hizmet dışı” kalmasını mutlak suretle engellememiz, bizim yararımıza oluyor.

Orijinal Kadroyla Üçüncü Film Yapılsa Anca Bu Kadar Olurdu

2016 yılında vizyona giren filmi ve filmle paralel düzeyde tatsız oyunu dikkate almamız mümkün olmadığı için orijinal ekiple üçüncü bir Ghostbusters filmi yapılsaydı anca bu kadar iyi olabilirdi diyoruz. Karakterler arasında geçen komik diyaloglardan tutun da filmlerdeki unsurlara yapılan göndermelere kadar hemen her şey buram buram 1980’ler kokuyor. Bunda karakterlerin orijinal seslerinin kullanılması ve yapımın, Infernal oyun motoru sayesinde zamanının ötesinde grafiklerle hazırlanması da etkili.

Oyunun adında “remastered” ifadesi geçse de 2009 çıkışlı yapımla aralarında ciddi manada fark edilebilecek bir nokta bulunmuyor. Bazı alanlarda biraz daha yüksek çözünürlüklü kaplamalar kullanılmış, ortam kapatma efektleri artırılmış, hepsi bu. Zaten orijinal yapım üzerine emek harcandığı ve o yıllarda çoğu bilgisayarı zorlayacak grafik/fizik etkileşimi ikilisiyle geldiği için remastered sürüm de devasa değişiklikler içermemesine karşın modern bilgisayarlarda gayet iyi görünüyor. Hatta Bill Murray’in yüzündeki girinti çıkıntıları bile oyun motoruyla hazırlanan ara sahneler esnasında görebilirsiniz.

Oyunu, çevreyi iyice araştırarak oynadığınız takdirde 10 saati bulan bir oynanış süresi sizleri bekliyor. Filmlerin nostaljik havasını başarıyla yansıtan Ghostbusters: The Video Game Remastered’da aşama kaydettikçe menü seçenekleri arasında bulunan Extras içerisindeki sanat galerisindeki materyalleri açabiliyorsunuz. Özellikle filmlerin ve oyunun fanatiklerini memnun edebilecek nitelikte eserlere ev sahipliği yapan bölüm, oyuna değer katıyor.

Evet, belki bu ay; Gears 5, GRID, Greedfall gibi “G” harfiyle başlayan ve daha popüler bir oyunun tanıtımını bekliyordunuz ama ilk seferinde gerçekten “arada kaynayan” Ghostbusters: The Video Game’in, ilk filmin 35. yılında bir kez daha AAA oyun sağanağı arasında kaybolmasına gönlümüz razı gelmedi. Bize sorarsanız, biraz zaman ayırıp ilk iki filmi izleyin ve ardından bu oyunu oynayın. Eminiz, hem eski oyunlara hem de eski filmlere bakış açınız bir hayli değişecek.

Ekim ayı oyun önerimize göz atmak için: https://blog.monsternotebook.com.tr/ekim-ayi-oyun-onerisi-the-‌dark-‌pictures-‌‌anthology-‌man-of-‌medan sayfasımızı ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş: