God of War Ragnarök’ta Kratos ve Atreus’un İşi Hayli Zor!

Monster Notebook  1 Ağustos 2022

Oyun

Kulaklarımızda, Bear McCreary’nin 4 dakika 6 saniyeye sığdırdığı epik “God of War” parçası, anılarımızda Kratos ve Atreus’un 2018 çıkışlı God of War’da yaşadıkları, aklımızda, bu ikilinin God of War Ragnarök’ta başlarına neler geleceği var. Mütemadiyen öfke patlaması yaşayan sinirli dostumuz Kratos’un, 2018 yılından önce yayımlanan God of War oyunlarındaki maceraları, bizi bu karaktere yeterince bağlamışken 2018 çıkışlı oyunla kendisine bahşedilen olgunluk ve baba olmasının getirdiği yüce gönüllülük, Kratos’la bağımızı daha da güçlendirdi. Ancak son oyunda yaşananlarla işler öyle tatsızlaştı, gelişmeler öyle kötü yöne kaydı ki babasına zaman zaman atarlanan Atreus ve baba Kratos’un, God of War Ragnarök’ta ne gibi felaketli olaylara denk geleceklerini hiç tahmin bile edemiyoruz. Aslında biraz tahmin edebiliyoruz. Detaylara inmeden önce yazıda irili ufaklı birkaç spoiler bulunduğunu belirtelim.

İntikam, Fimbulwinter Vakti Yenen Bir Yemektir

Kuş cıvıltılarıyla dolu ormanlar, gençlik aşılayan vadiler ve bakanın dönüp bir daha bakası gelen karlı tepeler arasında yaşam mücadelesi veren Kratos ve oğlu Atreus, kimseye boyun eğmeyecek olmalarının getirdiği zorlukların üstesinden bir bir gelmişlerdi 2018 çıkışlı oyunda. Ne var ki karşılarına zaman zaman öyle düşmanlar çıktı ve kahramanlarımıza öylesine zorlu anlar yaşattılar ki kahramanlarımız için bu düşmanları ebediyete uğurlamak bir mecburiyet hâline geldi.

Tansiyonun genellikle çok yüksek seyrettiği, düştüğü anlarda da baba Kratos ve yeni yetme oğlu Atreus’un yer yer sorunlu hâle gelen ilişkilerine tanık olduğumuz God of War, her ne kadar gerçek İskandinav mitolojisini takip etmese de bu mitoloji kapsamındaki belli başlı unsurları oyuna yedirme konusunda ustaca davranmıştı. God of War Ragnarök da benzer bir yolu takip ediyor. İlk oyun boyunca yaşanan sarsıcı olayların üç yıl sonrasında geçen yeni yapım, art arda üç yazı da kapsayacak şekilde süren ölümcül kış Fimbulwinter’ın sonunda gerçekleşecek Ragnarök’u, yani kıyameti merkeze alıyor. İlk oyunda, bazılarını doya doya gezdiğimiz bazılarını ise üstünkörü görmek durumunda kaldığımız Dokuz Diyar’ı dolaşarak Ragnarök’u durdurmanın yollarını arayacak olan Kratos ve Atreus (yoksa kendisine artık Loki mi desek) bu yolculuklarında pek de karşılaşmak istemeyecekleri isimlere denk gelecekler; Thor gibi. İlk oyunda hem kardeşini hem de oğullarını öldürmek durumunda kaldığımız Thor’un, ne kadar öfke ile dolu olduğunu öngörmek zor değil. İntikamın soğuk yenen bir yemek olduğunu bilen Thor’un, Fimbulwinter’ı beklemesinin nedeni belki de budur.

Diyar Diyar Dolaştım, Dokuz Diyar Gibisini Bulamadım

İlk oyunda, İskandinav mitolojisinin ilham veren Dokuz Diyar’dan bazılarını ziyaret ettiğimizden bahsetmiştik. Yeni oyunda, daha kapsamlı seyahatler yapabileceğiz. En azından oyun için yayımlanan videodan bunu anlayabiliyoruz. Önceki yapımda, dost ve düşmanlarla dolu diyarlar varken yeni yapım, yaşayan bir şehirler bütünü olduğunu gözler önüne seriyor. Tabii buradan hareketle God of War Ragnarök’un açık dünya olabileceğini sanmıyoruz. Hikâye ve görev odaklı bir oyun olduğundan böylesi bir yaklaşım, odağımızın kaybolmasına ve dış dünyayı keşfe dalıp hikâyeyi ıskalamamıza neden olabilir. Yine tanıtım videosundan Kratos’un, daha farklı dövüş yeteneklerine sahip olduğunu görebiliyoruz. 2018 çıkışlı yapımda Kratos’a yetenek kazandırarak ve yeni ekipmanlar sağlayarak dövüşleri çeşitlendirebiliyor, hatta Atreus’u da dövüş süreçlerinin bir parçası hâline getiriyorduk ancak yeni oyunda bundan daha fazlasını yapabileceğimiz kesin.

İşin bir de teknik tarafı var. God of War Ragnarök, hem PlayStation 4 hem de PlayStation 5 oyun konsolları için hazırlanıyor ve tahmin edeceğiniz üzere görseller, PS5 tarafında çok daha iyi olacak. Yüksek dokulu kaplamalar, uzak çizim mesafesi, köşe yumuşatma teknolojilerinin bonkörce kullanılması, PS5’in güçlü donanımı sayesinde mümkün olacak. Bununla birlikte oyunun dengelerini tamamen değiştirebilecek bir de DualSense gerçeği mevcut. Özellikle adaptif tetik sistemi ve özel dokunmatik yüzeyiyle oyun sürecinin daha tok ve gerçekçi yaşanmasına yardımcı olacak DualSense, Kratos’un hamlelerine âdeta eşlik etmemizi sağlayabilir.

Bir aksilik olmazsa son çıkış penceresi olarak belirlenen 2022 içinde görebileceğimiz God of War Ragnarök’u sizin gibi biz de heyecanla bekliyoruz. Oyunla ilgili bir başka ve daha spoiler kaynayan bir içeriğimizi okumak isterseniz sizi buraya alalım.

Paylaş: