2022 verileriyle baktığımızda, sinema ve müzik endüstrisinden daha büyük bir endüstri hâline gelen oyun sektöründe sahaya her geçen gün yeni oyun stüdyoları kadar bireysel olarak oyun geliştiriciler de katılıyor. Hem oyun kitlesinin hızla genişlemesi hem de yeni oyun türlerinin ve fikirlerinin yeşermesi, pazarın büyümesinde etkili olurken oyun yapmanın, eskisine kıyasla daha kolaylaşmasının da pazarın bugünkü büyüklüğüne erişmesinde etkili olduğu düşünülüyor. AAA (yüksek prodüksiyonlu) ve AA (orta bütçeli) video oyunlarının hazırlanması sürecinde Unreal ve Unity oyun motorları sıklıkla tercih edilse de bağımsız geliştiriciler, Game Maker ve RPG Maker gibi oyun motorlarından/araçlarından yararlanabiliyor. Ancak bir süredir, özellikle de iki boyutlu ya da voxel temelli görsellere sahip oyunlar üzerinde çalışanlar Godot Engine ile gayet iyi geçiniyor. Peki, Godot Engine veya Godot oyun motoru hakkında daha çok bilgi öğrenmeye ne dersiniz?
Oyun Geliştirmek İsteyenler Godot’yu Beklemiyor, Godot Engine’ı Kullanıyor
2000’lerin başlarında, kendi oyununu hazırlamak isteyen hemen herkesin “Kendi Doom motorumu yazacağım, nereden başlamalıyım?” sorularını geride bırakmalarını sağlayan bir dizi gelişme yaşandı. Bunların başında, önceleri ücretli olan önemli oyun motorlarının artık lisanslama konusunda daha esnek davranmaları geliyor şüphesiz. Ancak amatör olarak oyun hazırlamayı arzu eden teknoloji ve oyun meraklıları, Unreal Engine gibi kapsamlı oyun motorlarının editör ekranlarıyla baş başa kaldıklarında, oyunlarını gerçeğe dönüştürmekten vazgeçebiliyor. İşte tam bu noktada, daha kullanıcı dostu, kullanımını öğrenmesi de projeler üzerinde çalışması da kolay oyun motorları devreye giriyor; Godot Engine gibi.
Tamamen açık kaynak kodlu şekilde üretilen ve MIT lisanslıyla yayımlanan oyun motoru, iki boyutlu (2D) ve üç boyutlu (3D) oyunların geliştirilmesi için uygunluk gösteriyor. Birkaç yüz megabaytlık indirme ve yükleme boyutlarıyla da kullanıcılarını şaşırtan Godot oyun motoru, oyun geliştiricilere sağladığı kolaylıklar nedeniyle, oyun hazırlamayı hedefleyenlerin öncelikli tercihi hâline geliyor. İlk yayımlandığı 2014’ten bu yana düzenli olarak güncellenen ve her yeni güncellemeyle hataları giderilirken yepyeni özelliklere de kavuşan Godot oyun motoru, programlamayla arası iyi olanlara da olmayanlara da hitap ediyor. Daha önceki oyun programlama deneyimlerinden hareketle Rust, C#, C++ ya da Python dillerini belirli seviyede bilenler, Godot Engine üzerinde projelerini diledikleri gibi şekillendirebiliyor. Fakat bu dilleri henüz bilmeyenler veya öğrenme aşamasında olanlar, Godot oyun motorunun kendine has betik/script dili olan ve Python’a epey benzeyen GDScript’ten yararlanabiliyor.
Çoklu Platform Destekli Godot, Unreal ve Unity Karşısında Ne Durumda?
Düşük sistem gereksinimlerine sahip bilgisayarlarla da canavar gibi oyun bilgisayarları ile de rahatça kullanabileceğiniz Godot oyun motoru, tam anlamıyla Unreal ve Unity gibi bugün yalnızca oyun endüstrisinde değil sinema sektöründe ve profesyonel sahalarda da kullanılan oyun motorlarına bir alternatif olarak ortaya çıkmıyor. Daha çok, küçük bütçeli oyunların, kolayca hazırlanabilmesi noktasında başarılı bir alternatif olarak değerlendirilebilen Godot Engine’ın, bahse konu iki oyun motoruna kıyasla kendine has avantajları bulunuyor.
Bunlardan ilki, Godot oyun motorunun, tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu olması. Oyun geliştiricilerden tek oyun satışında da milyonuncu oyun satışında da herhangi bir ücret talebinde bulunmayan oyun motoru, yeni oyun geliştiricilerin, maddi sorunlarla karşılaşmadan ortaya koydukları oyunlardan gelir elde edebilmelerini mümkün kılıyor.
Godot oyun motorunun bir diğer avantajı ise kolay öğrenme eğrisi ve gerçekten kullanıcı dostu olan arayüzü. Bugüne kadar herhangi bir oyun motorunu kullanmamış yeni bir oyun geliştiricinin, günde birkaç saatlik bir çalışma neticesinde projesinde önemli yol katedebilmesine olanak veren Godot, modüler yapıya sahip olmasıyla da beğeni topluyor. Geliştiricilerin gereksinimlerine göre şekillendirebilecekleri Godot, farklı oyun türleri için ideal bir motor hâline geliyor. Bunun yanında, daha önce de belirttiğimiz gibi Godot Engine, sistem kaynaklarını mütevazı şekilde kullanıyor. Böylece animasyon ve sprite bakımından zengin, fizik motorunun da devrede olduğu projeler, altından kalkılamayacak zorlu işler olmaktan çıkıp kısa sürede hayata geçirilebilecek oyunlara dönüşüyor.
Çapraz/çoklu platform desteğiyle gelen Godot Engine, büyük rakipleri gibi Microsoft Windows, Linux, Apple macOS, iOS, iPadOS, Android ve web platformlarında çalıştırılabiliyor. Özellikle geliştirdiği oyunu, aynı anda farklı platformlarda yayımlamayı hedefleyen oyun geliştiriciler ve oyun stüdyoları, küçük dokunuşlarla oyunlarını her platformda sergileyebiliyor.
Profesyonel bir oyun geliştiricinin, aynı basit oyun projesini, farklı oyun motorlarıyla nasıl yaptığını gösterdiği aşağıdaki video, Godot oyun motorunun ne denli kolay kullanılabildiğini de gözler önüne seriyor.
Godot Oyun Motoruyla Hazırlanan Oyunlar ve Godot Engine’ın Geleceği
Oyun geliştirmeye ilgi duyan teknoloji ve oyun meraklılarının ilk elden deneyip büyük bir beğeniyle kullanmayı sürdürdüğü Godot oyun motoruyla hazırlanan oyunlar da gün geçtikçe çoğalıyor. Bilhassa üç boyutlu oyunlar için önem arz eden baked light (bu teknolojinin en yoğun kullanıldığı oyun Stray’di), parçacık sistemi, çoklu iş parçacığı desteği gibi özellikleri, Godot oyun motorunun, geliştiricilerce tercih edilmesinde etkili rol oynuyor. Bugüne dek Godot ile hazırlanan oyunlar arasında; Daedalic Entertainment’ın sevilen oyunu “Deponia”, id Software’in Keen serisi oyunlarından “Commander Keen in Keen Dreams”, yıldızı son yıllarda yeniden parlamaya başlayan Sonic Team’in eğlenceli oyunu “Sonic Colors: Ultimate” gibi önemli oyunlar da bulunuyor.
Güçlü özellikleri, kullanıcı dostu arayüzü ve daha nice özelliğiyle öne çıkan Godot Engine’ın, bundan sonra başta bağımsız oyun geliştiriciler tarafından kullanılacağına kesin gözüyle bakılıyor.