GPT-4o İncelemesi

Monster Notebook  29 Temmuz 2024

İncelemeler

Devasa şirketlerin yapay zekâ pastasından pay alma çabaları devam ededursun, bu pastanın üretildiği pastane konumundaki OpenAI, en yeni amiral gemisi ChatGPT-4o ile bir kez daha karşımıza çıktı. İlk etapta yayımlanan tanıtım videolarıyla herkesin ağzını açık bırakan ChatGPT-4o, her ne kadar bu özelliklerin çoğu şimdilik kullanılamıyor olsa da getirdiği yeniliklerle yine de parmak ısırtıyor. OpenAI’ın Latince “her” anlamına gelen “omni” kelimesinin baş harfinden hareketle isimlendirdiği yeni ChatGPT sürümü; metin, ses ve görüntü verilerini işleyerek gerçekten de adının hakkını veriyor. Şirketin bu defa ücretsiz kullanıcılar için de erişilebilir kıldığı güçlü model, yapay zekânın günlük hayatımızdaki rolünü yeniden tanımlayacak gibi görünüyor. Dilerseniz gelin, ChatGPT-4o’nun sunduğu yenilikleri ve kullanım alanlarını birlikte keşfedelim.

hello-gpt-4o

ChatGPT-4o Daha Hızlı ve Daha “Geveze”

Şimdiye kadar, karşınızdaki bir insanla konuşup birbirinize yanıt verirken kaç saniye ya da milisaniye beklediğinizi hiç merak ettiniz mi? Sağ olsun ChatGPT-4o, aklımıza hayalimize gelmeyen bunun gibi verileri öğrenme ve araştırma imkânı sağlıyor. Çünkü kendisi, şimdilik hayatımızda olmayan ama OpenAI’ın açıklamalarına göre bu yılın sonlarında herkesin kullanımına açılacak olan doğal diyalog sistemiyle sorularımıza 0,32 saniyede yanıt veriyor. Bu değer, gerçek iki insanın birbiriyle gerçekleştirdiği diyaloğun, 200-300 milisaniyelik yanıt verme süresiyle neredeyse aynı. Sadece bu gelişme bile gayet heyecan verici ama ChatGPT-4o’nun hünerleri bununla bitmiyor; hatta “henüz başlamadık” bile diyebiliriz.

Gelişmiş tokenizer modeli sayesinde ChatGPT-4o, metni daha küçük parçalara bölerek daha verimli bir şekilde işliyor. Bu yenilik özellikle Latin alfabesi kullanmayan dillerde büyük iyileştirmeler sağlıyor. Hint dilleri, Arapça ve Doğu Asya dillerinde token (metin verisinin, kelime, kelime kökleri hatta karakterlere bölünmüş hâli) sayısı önemli ölçüde azalıyor, bu da modelin ilgili dillerde daha verimli ve doğru çeviri yapabilmesini mümkün kılıyor.

Metin ve kod üretiminde de kendinden bir düşük versiyon olan ChatGPT-4’ten daha ileride olan ChatGPT-4o, kapsamlı metinler üretme ve detaylı metinleri özetleme konusunda daha başarılı işler çıkarıyor. Yapay zekânın kendine has mekanikliğini üzerinden atamamış olsa da eskisine kıyasla daha tutarlı sonuçlar sunması, kendisinin gerçekten de sürüm atladığını kanıtlıyor. Yazılım geliştiriciler için de kod üretimi ve hata ayıklama yetenekleri gelişen ChatGPT-4o, daha doğru ve verimli kod parçacıklarına imza atıyor. Hata mesajlarını ise daha etkili biçimde yorumluyor. Ancak anımsatmak gerekir ki yazılımcılar, kod üretim sürecinde ChatGPT-4o’nun zaman zaman tökezlediğini belirtiyorlar ve sıfır bilgiyle kod yazdırmak yerine konuya hâkim olarak ChatGPT-4o’nun kod yazma sürecinde gözetmenlik yapmanın daha doğru olduğunu sözlerine ekliyorlar.

gpt-4o

ChatGPT-4o Daha Akıllı ve Ücretsiz Kullanıcılar İçin Daha Uygun

Görsel oluşturma noktasında DALL-E altyapısını kullanan ve artık, stilize görüntülerden ziyade daha fotogerçekçi görseller oluşturabilen ChatGPT-4o, bununla da yetinmeyip ürettiği görseller üzerinde değişiklikler yapabiliyor. Örneğin, deniz kıyısında kumdan kale yapan bir robot çizdirdikten sonra robotun yerine küçük bir çocuk eklemeniz ya da aynı çizimi, farklı bir perspektiften yeniden hazırlatmanız mümkün oluyor. Bunun yanında, çeşitli açılardan çekilmiş görüntüleri kullanarak üç boyutlu modeller oluşturabilen ChatGPT-4o; sanal gerçeklik, oyun geliştirme ve dijital tasarım gibi alanlarda çalışanların işlerini kolaylaştırıyor.

Metin hazırlama tarafındaki yaratıcılığınızı görsellerle desteklemek istiyorsanız, ChatGPT-4o bu konuda da yardımınıza koşuyor. Görsel hikâyeleştirmede son derece etkileyici sonuçlar sunan ChatGPT-4o, sunduğunuz hikâyeyi anlayıp konuyla alakalı bir dizi görüntü hazırlayarak hikâye anlatımınıza destek olabiliyor. Çizgi roman akışları, storyboard hazırlama gibi süreçlerde kullanıcıların imdadına yetişen ChatGPT-4o, görseller içindeki metinleri de artık daha doğru oluşturuyor. Hatta hata yaptığı zaman “Şu kelimeyi ya da harfi yanlış yazmışsın,” dediğinizde görseli aynı bırakıp hatalı metni düzeltip güncel bir çıktı verebiliyor.

Sadece görsel oluşturma konusunda değil ilettiğiniz görselleri tahlil etmede ChatGPT-4o âdeta şov yapıyor ki bu şovun bir kısmını, OpenAI’ın videolarında zaten görmüştük. Bizim kullanabildiğimiz sürümde kendisine birkaç görsel sunup çok spesifik bilgiler isteyebilmeniz mümkün; mesela, odanızdaki monitör hoparlör kurulumunun odada yankı yaptığını düşünüyorsunuz ve yankıyı kesmek için çeşitli adımlar atıp yankıyı kesmekte pek de başarılı olamıyorsunuz. ChatGPT-4o’ya, odanızın dört yanının, tavanının ve tabanının fotoğraflarını gönderdikten sonra ChatGPT-4o, odanızın hangi kısmının yankıya sebebiyet verdiğini ve bunun nasıl önlenebileceğini, hem teknik olarak hem de herkesin anlayabileceği biçimde anlatıyor.

NVIDIA’nın Blackwell DGX B200 yongalarının OpenAI binasına giriş yapmasıyla tam anlamıyla “coşan” ChatGPT-4o’nun daha neler yapabileceğini kestirmemiz mümkün değil ve anlaşılan OpenAI, ChatGPT veritabanının daha fazla kullanıcı tarafından veriye boğulmasını istiyor ki ChatGPT-4o, ChatGPT-4’e göre daha fazla miktarda ücretsiz bilgi isteminde bulunmasına izin veriyor. Ayrıca hatırlatmak gerekirse ChatGPT-4o’ya, ChatGPT-4’ten daha fazla miktarda bilgi isteminde bulunulabiliyor. Bu, özellikle mobil uygulama üzerinden sohbet sürecinin kesintiye uğramaması için önem taşıyor.

Oyuncuların hayatında kayda değer bir süredir var olan yapay zekâ, form değiştirip hayatımızda daha sık yer alırken internete bağımlı olmayan yapay zekâ imkânlarından da yararlanmak gerekiyor. Bunu mümkün kılan bilgisayarlar var ve onların arasında, Monster’ın Tulpar ailesinin bir parçası olan AI Creator serisi yer alıyor. Bir oyuncu bilgisayarı olmasının yanı sıra yapay zekâ işlemlerini, başka bir donanım olmadan yönetebilen NPU (Nöral İşlem Ünitesi) birimleri içeren Intel Core Ultra işlemcilerle güçlendirilen Tulpar AI Creator serisi oyun bilgisayarları, sizinle buluşmayı bekliyor. 

 

GPT-4o Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • ChatGPT-4o neler yapabilir?

    • ChatGPT-4o, metin oluşturma, analiz yapma, soruları yanıtlama ve çeşitli dillerde çeviri yapma yeteneklerine sahiptir. Ayrıca, içerik üretimi, müşteri hizmetleri ve eğitim gibi birçok alanda kullanılabilir.
  • ChatGPT 4 kod yazabiliyor mu?

    • Evet, ChatGPT-4 kod yazabiliyor. Python, JavaScript, HTML/CSS gibi çeşitli programlama dillerinde kod yazma, hata ayıklama ve kod önerilerinde bulunma yeteneklerine sahiptir.
  • ChatGPT 4o ya nasıl girilir?

    • ChatGPT-4o’ya erişmek için OpenAI’nin resmi web sitesine giderek bir hesap oluşturmanız ve abonelik planlarından birini seçmeniz gerekmektedir. Üyelik sonrası platforma giriş yapabilirsiniz.
  • ChatGPT 4o sınırlı mı?

    • ChatGPT-4o’nun kullanımı, abonelik planınıza ve OpenAI’nin belirlediği kullanım politikalarına bağlı olarak sınırlamalar içerebilir. Ücretsiz planlar genellikle daha fazla kısıtlama içerirken, ücretli planlar daha geniş erişim sunar.
  • GPT-4o nasıl satın alınır?

    • GPT-4o’yu satın almak için OpenAI’nin resmi web sitesine giderek abonelik seçeneklerini inceleyebilir ve uygun olanı seçerek ödeme işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Satın alma sonrası platformu kullanmaya başlayabilirsiniz.
Paylaş: