GTA 6 Geliyor: GTA 6 Çıkış Tarihi ve Heyecan Verici Özellikleri

Monster Notebook  20 Aralık 2023

Oyun

Oyun dünyasının yıllardan beri süregelen yeni Grand Theft Auto beklentisine nihayet yanıt vereceğini, Instagram’daki tüm gönderilerini silip yalnızca “Trailer 1”in 5 Aralık’ta yayımlanacağı duyurusunu bırakarak ilan eden Rockstar Games, aralarında bizim de bulunduğumuz oyun meraklılarında büyük heyecan yarattı.

5 Aralık’ta Türkiye saatiyle 17.00’de yayımlanacak olan tanıtım videosu için saatler kurulduğu, nefesler tutuldu… Ama beklenenin ötesinde bir şey oldu ve tanıtım videosu, ansızın Twitter’a sızdırıldı, hem de neredeyse 12 saat öncesinde. Neyse ki bunun farkına anında varan Rockstar yetkilileri, resmî tanıtım saatini erkene çekip videoyu YouTube’da erişime açtı.

Bu yazıyı okumadan önce belki onlarca defa izlemiş olabilirsiniz ama konuya giriş yapmadan evvel milyonlarca defa izlenen bir buçuk dakikalık kısa ama çok etkili tanıtım videosuna birlikte bakalım:

Bu yazının hazırlandığı an itibarıyla YouTube üzerinden 130 milyona yakın izlenme elde eden tanıtım videosu, 22 saat içinde 85 milyon kere izlendi ve ünlü YouTuber MrBeast’in 24 saatte en çok izlenen video rekorunu kırdı. GTA VI tanıtım videosunun önündeki en büyük rakip, K-Pop grubu BTS’nin “Butter” adlı parçasının 24 saatte 108 milyonluk izlenmesi ancak bu konudaki otoriteler, böylesi bir kıyasta müzik videolarının dikkate alınmaması gerektiğini belirtiyor.

Geçtiğimiz yılın ekim aylarında Blog sayfamızda yayımladığımız GTA VI yazımızda aktardıklarımızın ve öngördüklerimizin, Grand Theft Auto VI tanıtım videosuyla tescillendiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Şimdi gelelim, tanıtım videosunun, yeni oyuna dair bize neler anlattığına.

Kurgusal Florida, Leonida’ya Hoş Geldiniz!

Videonun başında bizi harika bir gün batımı karşılıyor. Tabii hücrelerine ayıracak olursak sizinle paylaştığımız tek bir kare görselden, çok sayıda detay çıkarabiliriz, hatta bununla ilgili derin analiz videoları hazırlayanlar da var. Ancak biz, Rockstar’ın bu açılı bir gün batımı kesitiyle neyi hedeflediğine bakalım: gözetleme kuleleri ufukta belirmiş olan bir hapishane.

Lucia, Yeni Oynanabilir Kadın Karakter

GTA 6 ile ilgili haber yapan siteler ve oyun yayınları bile çok büyük bir hataya düşerek, GTA tarihinde ilk defa bir kadını, ana oyun karakteri olarak yöneteceğimizi söyleseler de gedikli GTA oyuncuları bilir ki GTA’daki ilk kadın karakter, GTA VI’da yöneteceğimiz Lucia değil. 1997 çıkışlı GTA 1’de; Divine, Katie, Mikki ve Ulrika, yönetilebilir kadın karakterlerdi. Üç boyutlu dünyaya adım atan GTA serisinde ise evet, ilk kadın yönetilebilir karakter Lucia olacak. Görüntü ve videodan anladığımız üzere Lucia, çeşitli nedenlerle mahpus damına düşmüş ama bir ilerleyen aşamalarda soluğu “dışarıda” alacak bir hanımefendi.

Vice City, Los Santos’a Kıyasla Devasa

Videonun ilerleyen saniyelerinde kamera, Vice City’nin ne denli büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Detaylara girmeden önce hemen aşağıya Los Santos’un benzer bir görüntüsünü bırakalım:

Gördüğünüz gibi içinde gezerken zaman zaman kaybolabildiğimiz GTA V şehir merkezi, aslında bu kadar “küçük”müş. Daha önce internette çıkan dedikodular, GTA VI’nın haritalarının dinamik olarak zamanla parça parça oyuna ekleneceği yönündeydi ama Rockstar, âdeta şov yaparcasına devasa büyüklükteki Vice City binalarını, tanıtım videosuna eklemeyi uygun bulmuş.

Vice City’yi de içeren Leonida’nın bir de akşam saatlerindeki görüntüsünü ekleyelim, bu karede de inanılmaz detaylar mevcut:

Sazlıkların Arasına İlk Defa Gireceğiz

Araç ve mekân konusunda bizi şaşırtmadan duramayan Rockstar Games, hovercraft benzeri bir araçla sazlıkların arasına giren bir kişiyi göstererek bizim, oyun içinde keyfî ya da görev icabı sazlıkların arasına girebileceğimizi ifade ediyor.

Tabii sazlıklar, şimdiye kadar hiçbir GTA oyununda görmediğimiz kadar zengin bir ekoçeşitliliğe sahip. Onlarca pelikan ve sazlıkların arasında sinsi sinsi duran timsah, oyundaki hayvan çeşitliliğini anlamamıza yardım ediyor.

Sahiller Çok Kalabalık, İnsanlar Canlı Gibi

Bazı başka açık dünya oyunu olma iddiasındaki yapımlarda NPC’ler, birbirlerine çarpmadan ya da saçma hareketler sergilemeden varlıklarını sürdüremezken GTA V ile NPC konusunda seviye atlayan Rockstar, kısa süre önce NPC teknolojileriyle ilgili patentleri evine götürmüştü. Videonun bu kısa kesitindeki sahil bölümünden, NPC’lerin, kendi yaşamları çerçevesinde oldukça ilginç hâllere bürüneceğini anlayabiliyoruz. Bir yanda izinsiz şekilde yanındaki kadının fotoğraf veya videosunu kaydetmeye çalışan bir adam varken diğer tarafta eşi/sevgilisinin üstüne güneş koruyucusu sıkan bir adam varken kamera açısı doğrultusunda bize doğru gelen adam ve kadın koşu yaparken önlerinde bir de köpekleri var. Bunun haricinde sadece birkaç saniyelik sahil bölümünde inanılmaz bir detay ve kalabalıklık mevcut. Tabii bu kalabalıklığı, videonun başka yerlerinde de görüyoruz.

Sıkı Kovalamaca Sahneleri Yaşamamız Garanti

Önemli film ve dizilere saygı duruşunda bulunmadan edemeyen Rockstar Games, videonun tekne kovalamaca sahnesini, doğrudan doğruya bir döneme damgasını vuran Miami Vice dizisinden alıyor. Bu sayede denizin ne denli albenili, limanın ne kadar büyük olduğunu da fark ediyoruz.

Araç Özelleştirmesi Konusunda Özgürüz

2021’in ortalarında çıkan GTA Online paketi Los Santos Tuners ile biraz vakit geçirdiyseniz, bu paket sayesinde araç kişiselleştirmesi ve modifikasyonu konusunda GTA V’in nasıl çağ atladığını görmüşsünüzdür. Anlaşılan o ki Rockstar Games, bu paketle edindiği bilgi birikimini olduğu gibi GTA VI’ya aktaracak. Yollarda gördüğümüz modlanmış araçlar, bunun göstergelerinden biri. Aşağıdaki görsel de modifikasyonlu araçlarla neler yapılabileceğine güzel bir örnek:

Araç ve İnsan “Yoğunluğu” GTA 6’da Başka Bir Noktada

GTA V’in senaryo modunu hâlâ oynuyorsanız ya da daha önce oynadıysanız, hem vehicle density (araç yoğunluğu) hem de population variety (nüfus çeşitliliği) ayarları olduğunu anımsarsınız. Çizim uzaklığıyla birlikte bu iki seçenek, bilgisayarın işlemcisine hayli yük bindiriyor fakat görünen o ki GTA VI, GTA V ile kıyaslanamayacak bir insan ve araç kalabalığıyla geliyor -ki bu iyi bir şey-. Eklediğimiz görselde dikkat edebileceğiniz birçok ayrıntı var ancak ekranın sağ orta-üst kısmına odaklanıp bina üzerindeki yazıyı okumaya çalışırsanız, bir sürprizle karşılaşacaksınız: evet, Ocean View Hotel. Hemen hatırlatalım, bu otel, GTA Vice City oyunundaki has adamımız Tommy Vercetti’nin ilk konakladığı mekândı ve burayı, oyunun başlarında bol bol ziyaret ediyorduk. Bakalım yeni oyunda da otele bir şekilde yolumuz düşecek mi?

Lucia’yı Farklı Rollerde ve Hâllerde Görmek Mümkün

GTA VI tanıtım videosunun merakla ve defalarca izleyen oyun tutkunları üzerinde uzlaşamamış olsa da hemen yukarıdaki hanım, yöneteceğimiz kadın karakter Lucia’nın ta kendisi. Keza aşağıdaki görseldeki de:

Sevgilisi Jason’la birlikte soygun üstündeyken de Lucia:

Buradan şunu rahatlıkla çıkarabiliriz, Lucia muhtemelen görevi gereği çok farklı şekillerde bambaşka ortamlarda boy gösterecek. Haftanın belirli günlerinde Jason’la küçük soygunlarla “yolunu bulurken” daha büyük “vurgunlar” için makyaj yapıp saçlarını farklılaştırarak lüks partilere katılabilecek. “Bu süreçte Jason ne yapar?” diyorsanız, yanıtımız hemen aşağıdaki görselde:

Kendisi büyük ihtimalle irili ufaklı soygunların ardından direksiyonda olacak ve onu da zorlu süreçlerde biz yöneteceğiz.

90 Saniyelik Videoya Dünyaları Sığdırmak

Yayımlanan 90 saniyelik videoda Florida’da gerçekten meydana gelen olayların Rockstar tarafından ele alınışını görebiliyoruz. Bu görsellerin popüler sosyal medya araçları gibi dikey video tarzında çekilmiş olması, aklımıza, hem GTA V hem de Red Dead Redemption 2’deki rastgele olayların benzerinin GTA VI’da da olabileceğini ve bu olayları, kaydedip oyunun kendi içindeki sosyal ağa aktarabileceğimizi getiriyor. Bu, Rockstar Games’in oyun anlayışı ve sahip olduğu teknoloji sayesinde gayet mümkün. Söz, Florida’daki olaylardan açılmışken oyundaki göndermelerin kaynaklarının ele alındığı detaylı bir videoyu da ekleyelim:

Sonuç, Leonida ve Vice City’de bir dolu çılgınlıkla karşılaşacağız ama en az bu çılgınlıklar kadar timsah ve türevleriyle de karşılaşacağız.

Konsolculara İyi, PC’cilere Kötü Haber

Tanıtım videosunun sonunda, Grand Theft Auto 6’nın, 2025 yılında çıkacağı belirtiliyordu. Ancak hangi platformlara çıkacağına dair herhangi bir bilgi bulunmuyordu. Rockstar Games, basına ilettiği bilgilendirmede yapımın, Xbox Series X/S ve PlayStation 5’e çıkacağını belirtti. Bir Rockstar klasiği olarak PC oyuncuları, GTA VI’yı büyük ihtimalle çıkış yaptıktan bir ya da bir buçuk sene sonra deneyimleyebilecek. Sony’nin bile birinci parti oyunlarını hiç yapmadığı şekilde PC’ye taşımaya başladığı, oyun satışlarının PC tarafında son derece iyi gittiğini ve PC donanımlarının “canavar” gibi oyun bilgisayarları üretilebilmesini sağladığı son yıllarda Rockstar’ın bu yaklaşımını üzücü buluyoruz.

Eğer siz de GTA VI gibi açık dünya formundaki aksiyon oyunlarını, akıcı görseller eşliğinde oynamayı hedefliyorsanız, Monster Notebook imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarlarından dilediğinizi edinebilirsiniz.

Paylaş: