İkinci Dünya Savaşı Oyunlarının Yeni Halkası Call of Duty: WWII
Ülkelerin ve halkların kaderini belirleyen en yıkıcı savaşlardan biri kabul edilen İkinci Dünya Savaşı’na, sanatçılar gibi oyun geliştiriciler de kayıtsız kalamadılar. Yapımcılar, bu boğucu atmosferin oyuncular tarafından hissedilebilmesi ve askeri stratejilerin, sanal ortamda uygulanabilmesi için çok sayıda ürün ortaya koydular. Aksiyon, gerçek zamanlı strateji, taktik, alternatif tarih ve simülasyon türünde geliştirilen yapımları oyuncular, ilgiyle takip ettiler. Ancak tüm bu türler arasında aksiyon/FPS oyunları, en geniş kitleye hitap eden tür olmayı sürdürüyor. O hâlde, İkinci Dünya Savaşı konulu aksiyon oyunlarının nereden nereye geldiğine şöyle bir bakalım.
1981: Castle Wolfenstein
Oyunculuk kariyerine 1990’ların ikinci yarısında ya da 2000’li yıllarda başlayanlar için grafikleri biraz garip görünse de bugünkü aksiyon oyunlarının atası sayılabilecek Castle Wolfenstein, gizlilik temelli bir aksiyon-macera oyunuydu. Oyundaki görevimiz, gizli savaş planlarını ele geçirip kaleden sağ salim kurtulmaktı.
1984: Beyond Castle Wolfenstein
1981 çıkışlı ilk oyunun beğenilmesi sayesinde devam oyunu niteliğinde geliştirilen Beyond Castle Wolfenstein, Hitler’in, Almanya şansölyesi olduğu dönemde geçiyor. Oyundaki amacımız ise 20 Temmuz 1944 yılında gerçekleştirilecek suikasta hazırlık yapmaktı.
1992: Wolfenstein 3D
Bugün bile oyun dünyasının efsaneleri olarak anılan John Romero’nun tasarımcı, John Carmack’in ise programcı koltuğunda oturduğu Wolfenstein 3D, aksiyon oyunlarının tekdüze gidişatını değiştirdi. Oyunculara üç boyutlu bir dünyada bulunduklarını hissettiren ve zamanında, her bilgisayarda oynanamayan yapımdaki yönettiğimiz karakter, güncel Wolfenstein oyunlarından tanıyacağınız William “B.J.” Blazkowicz idi. Oyun, sektörde büyük yankı uyandırınca SNES ve Atari Jaguar gibi platformlara da çıktı.
1999: Medal of Honor
Medal of Honor, yalnızca PlayStation konsoluna çıksa da bölüm tasarımları, müzikleri ve Steven Spielberg imzalı senaryosuyla İkinci Dünya Savaşı konulu aksiyon oyunları arasında önemli bir yere sahip. Tabii oyunun elde ettiği başarı, Medal of Honor’ı bir seriye dönüştürecekti.
2001: Return to Castle Wolfenstein
Yolumuz bir kez daha Wolfenstein Kalesi’ne düşüyor ama bu defa üç boyutlu, dönemine göre gerçekçi grafiklerle. Kurgusallığın şaha kalktığı oyunda, ürkütücü mekânlar mı dersiniz, komplo teorisyenlerinin sıklıkla dillendirdikleri ilginç ve ölümcül icatlar mı dersiniz, ne ararsanız vardı.
2002: Medal of Honor: Allied Assault
Er Ryan’ı Kurtarmak filminden dört yıl sonra çıkan ve filmdeki sahneleri yaşamamızı sağlayan Medal of Honor: Allied Assault, Normandiya Çıkarması gibi sayısız sahnesiyle oyun tutkunları için unutulmaz bir maceraydı.
2002: Battlefield 1942
Ana haber bültenlerinde bile kullanılan bir tema parçasına sahip olan Battlefield 1942, çok oyunculu yapısıyla öne çıkan bir yapım oldu. İnternet, LAN ya da bilgisayara karşı oynanabilen ve takım tabanlı oynanışın öne çıktığı oyun, hava ve kara araçlarının da kullanılabilmesini sağlıyordu.
2003: Call of Duty
Tek bir senaryo üzerinden ilerlemektense birden fazla askerin yaşadıklarını konu edinerek farkını ortaya koyan Call of Duty, tok çatışma hissiyle de diğer oyunların önüne geçti. MoH: AA oyununda olduğu gibi Quake 3 motorunu kullanmasına karşın, oyun motorunun tüm hünerlerini sergilemesini sağlayan yapımda Amerika, İngiliz ve Rus tarafında ayrı ayrı mücadele ediyorduk.
2005: Brothers in Arms: Road to Hill 30
Konusunu yaşanan olaylardan alan Brothers in Arms: Road to Hill 30, taktik yönü ağır basan FPS oyunu tutkunlarını mest etmişti. Unreal 2 oyun motoruyla geliştirildiği için kozmetik açıdan rakiplerinden katbekat ileride olan oyun, atmosfer açısından rakiplerini yakalamaktan biraz uzaktaydı.
2009: Wolfenstein
İkinci Dünya Savaşı dönemindeki kurgusal Isenstadt kasabasında geçen ve serinin has adamı William “B.J.” Blazkowicz’i yönettiğimiz yapımda birbirinden farklı alanlarda paranormal güçlerin yanı sıra Nazi askerlerine karşı da kıran kırana mücadele ediyorduk. Oyunun sonunda karşımıza çıkan boss ise bize bir hayli tebessüm ettirmişti.
2017: Call of Duty: WWII
2003’te başladığı İkinci Dünya Savaşı konulu oyunları 2008’de bırakıp önce modern savaşlara, ardından gelecekte yaşanabilecek savaşlara doğru kayan Call of Duty serisi, köklerine 2017 yılında yeniden döndü. Bölüm tasarımlarından hikâye işlenişine kadar pek çok noktasıyla ses getiren Call of Duty: WWII, bizlere Normandiya Çıkarması’nı bir kez daha yaşattı, çok da iyi etti.