LTE Nedir? LTE Ne İşe Yarar?

Monster Notebook  29 Kasım 2024

İncelemeler

Geçmişte mobil iletişim ağları için en önemli değerlendirme kriteri kapsama alanıydı. Bir operatörden beklenen hemen hemen her yerde çekmesi ve iletişim kurulabilmesine imkan vermesiydi. Ancak hem akıllı telefonların hayatımıza girmesi hem de internetin ayrılmaz bir parçamız haline gelmesiyle birlikte kapsama alanı dışında bağlantı hızının da önemi ön plana çıktı.

Kullanıcıların mobil operatörlerden beklentisi iyi bir çekim gücü ve hızlı internete evrildi. Bir yandan da iletişim teknolojileri tarafındaki gelişmeler neticesinde 3G, 4G, 4, 5G, 5G, LTE, HSDPA gibi terimler hayatımıza girdi. Bu durum da haklı olarak kullanıcılarda kafa karışıklığı oluşmasına ve bu konu hakkında birçok sorunun ortaya çıkmasına neden oldu. 4G teknolojisi artık en yaygın kullanılan bağlantı teknolojisi olsa da zaman zaman cihazlarınızın LTE ile internete bağlandığına şahit olabilirsiniz. Gelin, LTE hakkında merak edilenlere yakından bakalım.

LTE Nedir?

LTE, Long-Term Evolution açılımına sahiptir ve Türkçede Uzun-Süreli Gelişim anlamına gelir. LTE, günümüzde yaygın olarak kullanılan mobil iletişim teknolojilerinden biridir. Teknoloji her alanda hızla çağ atlarken mobil iletişim teknolojileri de bu gelişmeden nasibini aldı. Çok daha hızlı, kesintisiz ve geniş kapsama alanı sunmak amacıyla yürütülen çalışmalar sonucu çeşitli bağlantı teknolojileri geliştirildi. Hem operatörler hem de kullanıcılar için yeni teknolojilere geçmek zamana yayılarak gerçekleşir. Bugün birçok ülkede 5G teknolojisi kullanılabilir durumda olsa da 3G ve 4G destekli cihazlar hâlâ yaygın olarak kullanılır. Bu nedenle, operatörler bu eski teknolojilere yönelik desteği sürdürmektedir.

 

İsimlendirmesinde herhangi bir rakam kullanılmadığı için LTE’nin tam olarak nerede konumlandığı konusunda birçok soru mevcuttur. LTE bağlantı teknolojisini, 3G ile 4G teknolojileri arasındaki geçiş formu olarak tanımlayabiliriz. Yaklaşık olarak 3G’den 10 kata kadar hızlı internet bağlantısı sunabilen LTE, 3G teknoloji üzerinde yapılan iyileştirmelere dayanır. İletişim teknolojileri ITU-R adlı kuruluş tarafından standartlaştırılır. Bu kuruluş tarafından 4G standartlarını karşılamadığı için LTE, bir 3G teknoloji olarak sınıflandırılır. Ancak LTE, 3G’den çok 4G’ye yakın bir teknolojidir ve LTE Advanced standardı ile ITU-R bunun bir 4G teknolojisi olarak nitelendirilebileceğine karar verdi.

Mobil iletişim teknolojilerinin sağladığı bağlantı hızları çeşitli etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Ancak 3G teorik olarak 20 Mbps hız sunar, 4G 1000 Mbps teorik hız limitine sahiptir. LTE ise teorik hız olarak 100 Mbps limitine sahiptir. Ancak LTE’nin sonraki versiyonu kabul edebileceğimiz LTE-A olarak adlandırılan bağlantı teknolojisi teorik olarak 1000 Mbps hıza ulaşabildiği için 4G standartlarını karşılar niteliktedir. Gerçek dünya kullanımları göz önüne alındığında kullanıcılar bağlantı hızı konusunda 4G, LTE ve LTE-A (LTE-Advanced) arasındaki hız farkını çoğu zaman fark etmez.

LTE ile 4G Arasındaki Fark Nedir?

LTE ve 4G mobil bağlantı teknolojileri sıklıkla birbirleriyle karıştırılır. Bu durumun ortaya çıkmasında LTE’nin 4G LTE olarak pazarlanmasının rolü büyüktür. LTE-A ile birlikte 4G arasındaki farklar oldukça azaldığı için birçok operatör 4G bağlantıyı gerçek 4G olarak adlandırır. Ancak LTE ve 4G benzer bağlantı hızları sunsa da ayrı teknolojilerdir.

Günlük kullanım sırasında iki bağlantı teknolojisi arasında fark neredeyse hissedilemeyecek kadar az olsa da teorik olarak 4G, LTE’ye kıyasla çok daha hızlıdır. LTE 100 Mb/sn indirme (download) ve 50 Mb/sn yükleme (upload) hızı sunar. Gerçek 4G’de bu değerler 1000 Mb/sn indirme ve 500 Mb/sn yükleme hızı şeklindedir. Aynı zamanda 4G, düşük gecikme süreleri sunar. Yüksek indirme ve yükleme hızları ve düşük gecikme değerleri ile 4G çok daha gelişmiş ve kaliteli bir iletişim sunar.

İnternet bağlantı hızınızın yüksek olması sevdiğiniz oyunları çok daha kısa sürede indirmenizi sağlayabilir. İndirdiğiniz oyunları en yüksek ayarlarda oynama konusunda ise Monster Notebook oyun bilgisayarlarına güvenebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

LTE ve 4G aynı şeyi mi ifade eder?

Hayır, LTE ve 4G tamamen aynı şey değildir. LTE, “Long-Term Evolution,” yani 3G ile 4G arasında bir geçiş teknolojisidir. 4G daha yüksek hız ve düşük gecikme sunar. LTE, 4G’ye yakın bir hız sağlar ancak teknik olarak tam bir 4G standardı değildir.

LTE kapalı olursa ne olur?

LTE kapalı olduğunda cihazınız, 3G veya daha eski bir bağlantıya geçer. Bu durum internet hızında düşüşe, özellikle video izleme ve dosya indirme gibi işlemlerde gecikmelere neden olabilir.

LTE mi hızlı 5G mi?

5G, LTE’den çok daha hızlıdır. LTE teorik olarak 100 Mbps hıza ulaşabilirken, 5G teknolojisi gigabit hızlarını destekler. Ayrıca 5G, çok düşük gecikme süreleriyle LTE’ye kıyasla daha verimlidir.

4G ile 4.5G arasında ne fark var?

4.5G, 4G’ye göre daha yüksek hız ve kapasite sunar. 4.5G, daha iyi veri aktarım hızı ve düşük gecikme ile LTE-Advanced teknolojisiyle desteklenmiş bir 4G versiyonudur.

LTE nasıl ayarlanır?

LTE’yi etkinleştirmek için cihazınızın ayarlar menüsüne girin. “Mobil Ağlar” veya “Hücresel Veri” sekmesinden LTE seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz. Operatör desteği gerekebilir.

Paylaş: